Επιστήμη - Τεχνολογία

12/04/2023 - 13:48

Τι είναι η αντλία λαδιού και γιατί είναι απαραίτητη. Πώς μπορώ να καταλάβω αν είναι ελαττωματική

Το λιπαντικό κινητήρα είναι η αιμοδοσία του κινητήρα του αυτοκινήτου σας, λιπαίνει όλα τα κινούμενα μέρη, αποτρέπει την πρόωρη φθορά, αυξάνει την αποδοτικότητα και εξασφαλίζει τη βέλτιστη απόδοση. Και η αντλία λαδιού είναι η καρδιά του συστήματος λίπανσης - η διακοπή της θα προκαλέσει βλάβη στον κινητήρα.

Η αντλία λαδιού είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης, καθώς παρέχει λάδι κινητήρα υπό πίεση στα περιστρεφόμενα έδρανα, τα ολισθαίνοντα έμβολα και τον εκκεντροφόρο άξονα για τη λίπανση αυτών των συστημάτων και την υποβοήθηση της ψύξης του κινητήρα.

εικονα

Η αντλία λαδιού χρησιμοποιείται για την παροχή λαδιού και τη δημιουργία πίεσης λαδιού στο σύστημα λίπανσης. Κύρια αποστολή της είναι να εξασφαλίζει την κυκλοφορία του λαδιού του κινητήρα υπό πίεση στα έδρανα, τα έμβολα και τον εκκεντροφόρο άξονα.

Η αντλία λαδιού είναι ένας σχετικά απλός και στιβαρός μηχανισμός και για τη μεγάλη διάρκεια ζωής της αρκούν συνήθως βασικές τεχνικές διαδικασίες. Μερικές απλές συμβουλές θα αυξήσουν τη διάρκεια ζωής της αντλίας λαδιού και ολόκληρου του κινητήρα εσωτερικής καύσης: ελέγχετε πάντα τη στάθμη του λαδιού και συμπληρώνετε αν χρειάζεται- αλλάζετε εγκαίρως το λάδι- αλλάζετε το φίλτρο λαδιού ταυτόχρονα με το λάδι του κινητήρα- αν αντικατασταθεί η αντλία λαδιού, αντικαθιστάτε το λάδι του κινητήρα, το φίλτρο λαδιού και καθαρίζετε το στροφαλοθάλαμο από τα ιζήματα- καθαρίζετε τακτικά τη μειωτική βαλβίδα και την εισαγωγή λαδιού- παρακολουθείτε την πίεση στο σύστημα λίπανσης του κινητήρα.

Δώστε προσοχή στα πιο συνηθισμένα σημάδια δυσλειτουργίας της αντλίας λαδιού:

  • εάν η πίεση λαδιού είναι χαμηλή, ανάβει η προειδοποιητική λυχνία χαμηλής πίεσης λαδιού στο ταμπλό. Ως αποτέλεσμα της βλάβης, το λάδι σταματά να κυκλοφορεί και υπάρχει αυξημένη τριβή μεταξύ των μερών του κινητήρα. Μπορεί να αισθανθείτε μείωση της ισχύος και ο κινητήρας να γίνεται πιο βαρύς. Το αυτοκίνητο ακινητοποιείται συχνά. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η αντλία λαδιού έχει παρουσιάσει βλάβη.
  • η εμφάνιση ενός δυνατού θορύβου που ακούγεται όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση. Ως αποτέλεσμα της βλάβης, τα ταχέως κινούμενα εξαρτήματα του κινητήρα δεν λιπαίνονται και δημιουργείται αυξημένος θόρυβος καθώς το μέταλλο τρίβεται πάνω στο μέταλλο. Αυτό μειώνει τη διάρκεια ζωής αυτών των εξαρτημάτων και αποτελεί ένδειξη ότι η αντλία λαδιού πρέπει να αντικατασταθεί. 
  • η προειδοποιητική λυχνία κινητήρα στο ταμπλό ανάβει όταν ο κινητήρας βρίσκεται σε αυξημένη θερμοκρασία λειτουργίας. Η βλάβη έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη σωστής πίεσης, την αυξημένη τριβή και τη συσσώρευση θερμότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του κινητήρα.

    Και αν η βλάβη δεν αποκατασταθεί εγκαίρως, ο κινητήρας και άλλα εξαρτήματα του οχήματος μπορεί να υποστούν σημαντικές ζημιές.

 

Φωτογραφία της αντλίας λαδιού από Euantallaktika.gr

Πληροφορίες για την αντλία λαδιού αυτοκινήτου - actualidadmotor.com

Μοιράσου το άρθρο!