Γεύσεις

09/09/2023 - 19:08

Η κουλτούρα του ούζου στη Μυτιλήνη και 4 σημεία για να το γευτείτε

Το φημισμένο ούζο και τέσσερις παραδοσιακές ταβέρνες να το δοκιμάσετε, πάντα όμως με τη συνοδεία νόστιμων εδεσμάτων.

Ακόμη ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο νησί μας και στο ούζο  από το travel.gr ! - Νίκος Κόκκας

 

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι. Η κίνηση στους δρόμους της Μυτιλήνης, εκτός του παραλιακού, ο οποίος δεν ησυχάζει σχεδόν ποτέ, αρχίζει να δείχνει σημάδια αραιώματος. Είτε πριν το μεσημεριανό φαγητό στο σπίτι, για μεζέ, είτε ακόμη και για κανονικό γεύμα, φίλοι, συνεργάτες, μέχρι ολόκληρες οικογένειες, μοιράζονται στα ταβερνάκια της πόλης. Διάσπαρτα σε κάθε γωνιά της, από το Συνοικισμό μέχρι την Επάνω Σκάλα, από τη Βαρειά μέχρι το μοντέρνο κέντρο, οι συναντήσεις γύρω από ένα τραπέζι ντυμένο με χάρτινο τραπεζομάντηλο, χρωματισμένο με όμορφα μικρά πιάτα με γεύσεις κλασικές και διαχρονικές και τα στενά ποτηράκια με το λευκό, αδιαφανές ποτό να μη μένουν ποτέ άδεια, συντηρούν και συνεχίζουν μια κουλτούρα πολλών δεκαετιών.

Οι πιο ουσιαστικές συζητήσεις, τα καλύτερα κουτσομπολιά, πολιτικές αναλύσεις, σχολιασμοί αλλά και εξομολογήσεις, γίνονται με τη συνοδεία του αρωματισμένου με βότανα και γλυκάνισο ποτού. Τα παστά, το λαδοτύρι, τα θαλασσινά, τα φασόλια αλλά και οι εποχικές σαλάτες καθώς και πιάτα με μαγειρευτό φαγητό ταιριάζουν με το απόσταγμα. Μπουκαλάκια όμορφα, με ετικέτες ευφάνταστες, μοντέρνες αλλά και τις άλλες, τις παντοτινές, συνταγές και γεύσεις απαλές, άλλοτε και πιο σκληρές, αλλά πάντα με το γλυκάνισο να θολώνει το υγρό και, αν δεν προσέξει κανείς, ενίοτε και το μυαλό, μένουν στα τραπέζια ως τεκμήρια μέχρι να σηκωθεί και ο τελευταίος από την καρέκλα του. Η Λέσβος και τούτο το απόσταγμα, έννοιες ταυτόσημες, παντρεμένες, αχώριστες.

 

Συνταγές απόσταξης που πέρασαν εδώ από απέναντι, τη Σμύρνη κυρίως, από γενιά σε γενιά, ιστορία αιώνων μέχρι στο σήμερα και, με βεβαιότητα και στο αύριο. Το όνομά του, το οποίο κατά μία εκδοχή προέρχεται από την αναγραφή στα κιβώτια εξαγωγών προς τη Μασσαλία «Uso di Massalia», δηλαδή «προς χρήση στη Μασσαλία», λόγω της υψηλής ποιότητας των προϊόντων που εξάγονταν προς το γαλλικό λιμάνι, ταυτίστηκε με την ποιότητα και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ΓΕ (Γεωγραφική Ένδειξη), το οποίο σημαίνει πως μόνο το απόσταγμα που έχει παραχθεί στην Ελλάδα και την Κύπρο μπορεί να φέρει αυτό το όνομα.

Πρώτα το σερβίρουμε στο ψιλόλιγνο ποτηράκι λοιπόν, μετά προσθέτουμε νερό πολύ κρύο και, αν θέλουμε, βάζουμε και πάγο για τη συντήρηση της δροσιάς. Πάντα με μεζέ, ποτέ σκέτο.

Σε τέσσερα σημεία στην πόλη της Μυτιλήνης επαναλάβαμε τούτο το τελετουργικό, μεσημέρι και βράδυ.

Γαρίδα βραστή λαδολέμονο/Photo: Νίκος Κόκκας

Ο κύριος Στάθης/Photo: Νίκος Κόκκας

«Απάγκιο»/Photo: Νίκος Κόκκας

 

«Απάγκιο»

Η κυρία Αριάδνη ετοιμάζει τα παστά από νωρίς μέσα στην περιποιημένη, μικρή κουζίνα. Τα καρβέλια ζεστό ψωμί έχουν πάρει τη θέση τους μοσχοβολώντας, ο κύριος Στάθης αρχίζει τα μέσα – έξω στο στενόμακρο μαγαζί στην πολύβουη και ολοζώντανη περιοχή μπροστά στο μεγάλο πάρκινγκ και το εμπορικό λιμάνι. Οι πρώτοι πελάτες καταφτάνουν από, σχετικά, νωρίς, τα ποτηράκια θολώνουν. Με σπεσιαλιτέ τις παστές μέλαινες αλλά και τις κουτσομούρες, εκτός των κλασικών παστών, έχουν ανοιχτό ένα ολόκληρο κεφάλαιο στους ουζομεζέδες. Χόρτα πικρά, κουκιά ξερά, άσπρα φασόλια βραστά, γαρίδες βραστές λαδολέμονο και διάφορα θαλασσινά γεμίζουν τις επιλογές της ποιότητας στο «Απάγκιο» όλο το χρόνο.

Διεύθυνση: Ελευθερίου Βενιζέλου & Οδυσσέα Ελύτη, Μυτιλήνη, Τηλ. 22510 20797

«Ουζερί του Κουτσομύτη»/Photo: Νίκος Κόκκας

Παστουρμαδόπιτα/Photo: Νίκος Κόκκας

Παστή σαρδέλα/Photo: Νίκος Κόκκας

Σουγάνια/Photo: Νίκος Κόκκας

«Ουζερί του Κουτσομύτη»

Στην περιοχή Συνοικισμός, ψηλά πάνω από την Επάνω Σκάλα, σε μια γωνιά δροσερή, βρίσκεται το «Ουζερί του Κουτσομύτη» από το 1992. Από καφενείο με μπιλιάρδα, ο Σπύρος Κωνσταντάρας με την κινητήρια δύναμη της συζύγου του Αντωνίας, δημιούργησε με μεράκι ένα από τα νοστιμότερα μεζεδοπωλεία της πόλης. Γιαπράκια γιαλαντζί, σουγάνια κρεμώδη με κιμά, μια ειλικρινή παστουρμαδόπιτα, μεζές ξεσηκωτικός, διαχρονικός, συνταγή του μαγαζιού αλλά και κλασικά παστά, ποικιλία μαγειρευτών, θαλασσινά και ψητά κρεατικά είναι εδώ έτοιμα να συνδυαστούν μεταξύ τους και με ένα ουζάκι – επιλογή από την πλούσια ποικιλία που διατίθεται. Από Ιανουάριο σερβίρονται και ρεβύθια με γίδα, αγαπημένη λαϊκή γεύση.

Διεύθυνση: Ζαλόγγου 25, Μυτιλήνη, Τηλ. 22510 43332

«Το Μπαλκονάκι»/Photo: Νίκος Κόκκας

Καλαμάρι φρέσκο τηγανητό/Photo: Νίκος Κόκκας

Αμπελοφάσουλα και μελιτζανοσαλάτα/Photo: Νίκος Κόκκας

«Το Μπαλκονάκι»

Σε έναν μικρό παράδρομο του πανέμορφου παραθαλάσσιου δρόμου προς το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, απέναντι από το λιμανάκι της Βαρειάς, βρίσκεται το «Μπαλκονάκι». Λίγα σκαλάκια ψηλότερα από το επίπεδο του δρόμου, με θέα τα νερά του Αιγαίου, ο Πάτροκλος Χατζησεβαστός «τρέχει» ένα πεντανόστιμο ταβερνάκι, ήσυχο, πεντακάθαρο και μοσχοβολητό. Από μικρός στο μαγαζί, σερβίροντας ακόμη όταν το δούλευαν οι γονείς του, ο Γιώργος και η Μαρία, έχει μάθει να τιμά διαχρονικά την ποιότητα. Ενώ επικεντρώνεται στα θαλασσινά, ιδιαίτερα στο καλαμάρι, το οποίο είναι τόσο νόστιμο και γλυκό σαν επιδόρπιο, κάποια από τα μαγειρευτά και τους μεζέδες του, προδίδουν μια αγάπη σπιτική, μαμαδίστικη, από μαμά που ξέρει να μαγειρεύει. Φανταστικό το ιμάμ, τις μελιτζάνες του οποίου αφήνει μια μέρα στη σάλτσα πριν τις μαγειρέψει, καθώς και το κοκκινιστό. Η νοστιμιά του διαδίδεται από στόμα σε στόμα.

Διεύθυνση: Βίγλα Μυτιλήνης, Τηλ. 22510 42331

 

«ο Δήμος»/Photo: Νίκος Κόκκας

Γαλέος σκορδαλιά/Photo: Νίκος Κόκκας

Κουκιά/Photo: Νίκος Κόκκας

Λαδοτύρι σαγανάκι/Photo: Νίκος Κόκκας

«ο Δήμος»

Ακριβώς στην κατηφορική στροφή, στο λιμανάκι της Επάνω Σκάλας με θέα το Κάστρο στα ανατολικά, ο «Δήμος» εκφράζει απόλυτα την ατμόσφαιρα του μυτηλινιού ουζερί. Άδεια μπουκαλάκια στα διπλανά τραπέζια παραγγέλνοντας το επόμενο, ένα μικρό βουνό αμπελοφάσουλα να καθαρίζονται στην αίθουσα δίπλα στην κουζίνα απέναντι, χταποδάκια ψητά να πηγαινοέρχονται, τα άσχημα στην όψη αλλά πεντανόστιμα κουκιά, το ψητό λαδοτύρι, ο γαλέος με τη σκορδαλιά του, όλα αυτά και η θάλασσα από κάτω συνθέτουν την εικόνα του μεζέ, της παρέας, του γέλιου, της, στα όρια του θορύβου, ζωντάνιας και, τελικά, του ούζου.

Απολαύστε και το ποτό και τη Μυτιλήνη, υπεύθυνα.

Διεύθυνση: Ναυμαχίας Έλλης 2, Μυτιλήνη, Τηλ. 22510 42630

Μοιράσου το άρθρο!