Γεύσεις

12/11/2023 - 16:25

Σε βάζο όλη η γεύση λεσβιακών προϊόντων κατακτά την Ευρώπη

H δηµιουργία µίας τοπικής παραγωγικής µονάδας στο κέντρο της Μυτιλήνης συνδέθηκε άρρηκτα µε οικογενειακές και παιδικές αναµνήσεις ενός ντόπιου παραγωγού, ο οποίος πριν από µερικά χρόνια αποφάσισε να αξιοποιήσει τη γη του τόπου του, συστήνοντας την «Μυτιληνιά Γη».

Ο ∆ηµήτρης Αγιασωτέλης σπούδασε τεχνολόγος γεωπόνος στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια οραµατίστηκε να δηµιουργήσει τη δική του παραγωγική µονάδα, καλλιεργώντας και συσκευάζοντας βιοµηχανική ντοµάτα. «Η τυποποίηση της σάλτσας είναι στενά συνδεµένη µε τα παιδικά µου χρόνια καθώς τη θυµάµαι να γίνεται στο σπίτι µου αλλά και σε πολλά σπίτια του νησιού, ως µία µορφή συντήρησης της σάλτσας ντοµάτας για τις ανάγκες της κάθε οικογένειας. Αργότερα, η µητέρα µου, µου προσέφερε µία τέτοια κονσέρβα να χρησιµοποιήσω και αποφάσισα να κάνω επάγγελµα την όλη διαδικασία. Το 2013 δηµιούργησα το πρώτο εργαστήριο σε µορφή οικοτεχνίας. Ήταν ένας πολύ µικρός χώρος όπου ξεκίνησα να παράγω µόνο έναν κωδικό σάλτσας ντοµάτας, µε σκοπό να διαπιστώσω πού θα µε οδηγούσε η αγορά αλλά και η ζήτηση. Κάπως έτσι γεννήθηκε η Μυτιληνιά Γη, η εταιρεία που υφίσταται σήµερα».

Πλέον η «Μυτιληνιά Γη» καλλιεργεί ντοµάτα, µεταποιεί και έχει παρουσιάσει 7 κωδικούς σάλτσας, οι δύο από τους οποίους συνδυάζονται µε τοπικά προϊόντα όπως η φέτα Μυτιλήνης Μυστακέλλη και δεύτερη µε ούζο Πλωµαρίου Γιαννατσή.


Η επένδυση σε νέα παραγωγική µονάδα το 2022

Το 2022 ο παραγωγός έκανε ένα ακόµα βήµα καθώς προχώρησε στον εκσυγχρονισµό και µετεγκατάσταση της παραγωγής του σε µεγαλύτερο κτίριο µε ταυτόχρονη επέκταση και εκσυγχρονισµό του µηχανολογικού εξοπλισµού. Εκτός από τη σάλτσα ντοµάτας παράγει λιαστή ντοµάτα µε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ενώ όλα τα παράγωγα της ντοµάτας κυκλοφορούν και σε µεγαλύτερες συσκευασίες για τον τοµέα της εστίασης.

Χρήση και χιώτικης ντομάτας με ανθεκτικότητα στις ασθένειες

Ο ∆ηµήτρης Αγιασωτέλης διατηρεί συνολικά 7 στρέµµατα καλλιέργειας βιοµηχανικής ντοµάτας, ενώ συνεργάζεται και µε παραγωγούς της περιοχής από τους οποίους αγοράζει συµπληρωµατικές ποσότητες.

Οι αποδόσεις που λαµβάνει είναι αρκετά περιορισµένες σε σχέση µε τις συµβατικές καλλιέργειες βιοµηχανικής ντοµάτας ποικιλίας Roma, καθώς δεν υπερβαίνουν τους 2 τόνους ανά στρέµµα, όταν µία συµβατική καλλιέργεια βιοµηχανικής ντοµάτας σε εντατική µορφή, µπορεί να υπερβεί τους 15 τόνους ανά στρέµµα. Στην καλλιέργειά χρησιµοποιεί και ένα µέρος από ντοµατάκι χιώτικης ποικιλίας, που αποτελεί το 1/3 της σποράς. Πρόκειται για µία ποικιλία µε χαµηλές αποδόσεις, η οποία ωστόσο είναι εξαιρετικά ανθεκτική στις ασθένειες.

Εκτός από την καλλιέργεια βιοµηχανικής ντοµάτας παράγει και βιολογική ελιά ποικιλία Κολοβή, την οποία ελαιουργεί. Από τις συγκεκριµένες ποσότητες παράγει και βρώσιµες ελιές φυσικής ωρίµανσης, πιστοποιηµένες ως βιολογικές καθώς και πάστα ελιάς.

Μικρές ποσότητες των προϊόντων αυτών προκύπτουν από την ποικιλία Αδραµιτιανή, η οποία επίσης ευδοκιµεί στο νησί. Σε ό,τι αφορά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει µέγιστη οξύτητα 0,3. Το εν λόγω βιολογικό ελαιόλαδο – αποτελεί µόνο το 10% της δραστηριότητας της επιχείρησης - κατευθύνεται σε έναν πελάτη στο Βέλγιο, ο οποίος αγοράζει το σύνολο των ποσοτήτων. Εκτός από το Βέλγιο η «Μυτιληνιά Γη» εξάγει τα προϊόντα που παράγει στη Γερµανία, τη Μεγάλη Βρετανία και ορισµένες ποσότητες στη Νότια Κορέα.

Στο πλάνο του παραγωγού για το προσεχές χρονικό διάστηµα είναι να δηµιουργήσει και µία κέτσαπ από τις ντοµάτες που παράγει.

 

πηγη:

 

https://www.agronews.gr/

Μοιράσου το άρθρο!