Κοινωνία

10/04/2011 - 00:10

Ελπίδες για τα έργα στο Τομέα της Υγείας στη Λέσβο

Σε συνάντηση που έγινε στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, για θέματα υγείας συμμετείχαν από πλευράς Υπουργείου ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης και ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Πολύζος. Από πλευράς Περιφερειακών στελεχών του ΠΑΣΟΚ Βορείου Αιγαίου συμμετείχαν οι πέντε (5) Γραμματείς των ΝΕ Λέσβου Μόδιστος Δούκας (αναπληρωτής) , Χίου Ηλίας Κλεισάς, Σάμου Μανόλης Βασιλιάς, Λήμνου Ευάγγελος Γιαρμαδούρος και Ικαρίας βασίλης Μανταγιάς , ο Γραμματέας της ΠΕ Βορείου Αιγαίου Ηρακλής Βερβέρης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης , ο βουλευτής Πυθαγόρας Βαρδίκος και ο Διοικητής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Φώτης Χατζημιχάλης.

Στη συνάντηση προέδρευε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης . Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ξεκινώντας τη διαδικασία εξήγησε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί να κάνει κοινωνούς, στις κυβερνητικές πολιτικές που ασκούν ορισμένα υπουργεία στη περιφέρεια, το κόμμα και τη κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά ταυτόχρονα να καταγραφούν προτάσεις και προβλήματα που δημιουργούνται στη περιφέρεια, "με την πρωτοβουλία που εγκαινιάζουμε σήμερα" είπε " επιχειρούμε να χτίσουμε μια ασφαλή και ισχυρή γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ όλων των οργανωμένων συλλογικών εκφράσεων της παράταξής μας (ΕΣ. ΠΕ. ΝΕ) , των βουλευτών μας και των φορέων Διακυβέρνησης (Κυβέρνηση, Περιφέρειες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις) προκειμένου να διαμορφώσουμε από κοινού ένα νέο συλλογικό πλαίσιο για τις προτεραιότητες της πολιτικής μας και τη δρομολόγηση των ενδεδειγμένων λύσεων σε όλα τα πολιτικό-διοικητικά επίπεδα λήψης αποφάσεων".

Από μέρους του υπουργείου έγινε παρουσίαση , σε γενικές γραμμές, της πολιτικής που εφαρμόζει το υπουργείο, οι προτεραιότητες της πολιτικής και ο σχεδιασμός για το μέλλον. Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στη παρουσίαση : ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ , με το οποίο επιχειρείται η δημιουργία νέων δυνατοτήτων και υπηρεσιών , η ορθολογική κατανομή ή ανακατανομή των πόρων , τόσο στους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους στο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, όσο και στους χρήστες των υπηρεσιών του. ΣΥΝΈΡΓΕΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, με την οποία αναπροσαρμόζεται ο κανονισμός λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με την εφαρμογή κοινής διαχείρισης / λειτουργίας μεταξύ των νοσοκομείων μικρής και μεγάλης κλίμακας. Αναθεωρείται η δραστηριότητα μικρών νοσοκομείων στη κατεύθυνση της εξειδίκευσης σε συγκεκριμένους τομείς όπως η αποκατάσταση / αποθεραπεία κλπ. Η δυνατότητα ανάληψης της διοίκησης από ένα πρόσωπο, της ευθύνης διοίκησης περισσοτέρων του ενός νοσοκομείων ή περισσοτέρων της μιας υγειονομικής περιφέρειας. Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου το οποίο τελεί υπό την εποπτεία των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στη συνέχεια η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα έργα υποδομής τα οποία σχεδιάζονται και πρόκειται να εκτελεστούν στο Βόρειο Αιγαίο με πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Για το Ν. Λέσβου έγινε αναφορά στο μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού και επέκτασης του νοσοκομείου, που η δημοπράτηση του έργου θα γίνει πολύ σύντομα, την προμήθεια αξονικού και μαγνητικού τομογράφου, το έργο της διασύνδεσης του νοσοκομείου Λήμνου, τη κατασκευή του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου, το ΠΕΔΥ, το κέντρο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, την επέκταση του ψυχιατρικού, την διάθεση του ποσού των 370.000 Ευρώ για κάθε κέντρο υγείας για προμήθεια εξοπλισμού και συντήρηση των κτιρίων, για θέματα διαχείρισης του κέντρου φιλοξενίας των ανηλίκων Λαθρομεταναστών και τέλος το θέμα της αναμόρφωσης του Οργανισμού. Επίσης έγινε πολύ συζήτηση για τις αεροματαφορές και ασφαλώς για τα θέματα υγείας των άλλων νομών.

Μοιράσου το άρθρο!