Κοινωνία

01/07/2015 - 18:55

Φωτορεπορτάζ στο κέντρο μεταναστών στον Καρά Τεπέ Μυτιλήνης

yle="text-align: justify;">Οι αφίξεις μεταναστών – προσφύγων συνεχίζονται στη Λέσβο και μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό.  Ο μέσος όρος καθημερινών αφίξεων των τελευταίων ημερών είναι 500-600 άτομα.  Υπάρχουν ημέρες που οι αφίξεις αγγίζουν τα 100 άτομα. Μετά από τεράστιες προσπάθειες (κυρίως από το Δήμο Λέσβου) έχει σταματήσει το φαινόμενο συγκέντρωσης μεταναστών στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Δυστυχώς όμως ο μεγάλος αριθμός μεταναστών – προσφύγων οδηγεί σε ακόμη πιο άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους χώρους φιλοξενίας ( στον Καρά Τεπέ και στη Μόρια).  

Το Lesvosnews.net  μαζί  με τον οπερατέρ Γιώργο Παπαδόπουλο  βρέθηκε στο  προσωρινό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων στον Καρά Τεπέ Μυτιλήνης (πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής).   Πάνω από 1500 άτομα φιλοξενούνται σε σκηνές με ελάχιστους  χώρους υγιεινής και τεράστια προβλήματα στην παροχή νερού. Άτομα όλων των ηλικιών, από βρέφη μέχρι ηλικιωμένους. Εντύπωση μας έκανε ο μεγάλος αριθμός ατόμων εφηβικής ηλικίας.

Για να αποφευχθούν οι εντάσεις των προηγούμενων ημερών γίνεται προσπάθεια να διαχωρίζονται τα άτομα με βάση την εθνικότητά τους. Το βράδυ της Τρίτης δημιουργήθηκε ένταση από μικρή ομάδα ατόμων που διαμαρτυρήθηκαν για την καθυστέρηση των διαδικασιών καταγραφής. Με την παρέμβαση των λιμενικών δυνάμεων αποκαταστάθηκε η ηρεμία.

 Μάλιστα υπήρξε και μικρής έκτασης φωτιά  που δεν πήρε διαστάσεις  χάρη στην άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής. Με την παρέμβαση των λιμενικών δυνάμεων αποκαταστάθηκε η ηρεμία. Αξίζει να τονιστεί ότι τα προβλήματα σίτισης των μεταναστών (οι εταιρείες catering  έχουν να πληρωθούν 5 μήνες) ολοένα γίνονται μεγαλύτερα και αρκετοί μετανάστες ανάβουν φωτιές με σκοπό την Παρασκευή φαγητού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο μια εταιρεία catering συνεχίζει τη σίτιση των μεταναστών (το σημερινό πρωινό ήταν ψωμάκια σε ζαχαρόνερο). Ας ασχοληθεί επιτέλους κάποιος σοβαρά και με την πληρωμή των εταιρειών catering και με τον έλεγχο της σίτισης των μεταναστών. To πρόβλημα ολοένα γίνεται μεγαλύτερο και αποτελεί μερικές φορές εστία έντασής. 

Σοβαρό πρόβλημα είναι και η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (κυρίως για φόρτιση κινητών) αναγκάζοντας πολλές φορές τους μετανάστες να καταφύγουν σε ριψοκίνδυνες ενέργειες ή να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης.  Πιστεύουμε ότι η Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να δώσει  εύκολα λύση στο θέμα.

Αξίζει να τονιστεί ότι η Δημοτική Αρχή υποστηρίζει με προσωπικό το χώρο και καθαρίζει καθημερινά το χώρο. Οι εργάτες καθαριότητας του Δήμου Λέσβου δίνουν το καλύτερο εαυτό τους.  Ο μεγάλος όμως αριθμός ατόμων καθιστά το έργο τους εξαιρετικά δύσκολο. Ανάλογο αγώνα δίνει και το προσωπικό του Λιμενικού καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής. Σημαντικός και ο ρόλος των εθελοντών που τακτικά προσφέρουν με κάθε τρόπο τη βοήθειά τους. 

Καθώς φεύγαμε από το κέντρο φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ είδαμε νέες φουρνιές προσφύγων να καταφθάνουν  από διάφορα μέρη του νησιού.  Ζευγάρια, οικογένειες, μητέρα με νεογέννητο παιδί στην αγκαλιά της…. Όλοι τους με τα πόδια! Κι αυτό γιατί ακόμη δεν έχει βρεθεί ένας τρόπος (νόμιμος) να μεταφέρονται οι πρόσφυγες στη Μυτιλήνη. Ας υπάρξει επιτέλους λύση για μεταφορά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (ταξί και λεωφορεία).  Ας δοθούν άμεσα απλές λύσεις που ανακουφίζουν το δράμα των ανθρώπων. 

Μοιράσου το άρθρο!