Κοινωνία

13/12/2012 - 18:01

Ιστορική απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης - Έσωσε το σπίτι από τις τράπεζες

Ιστορική απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης - Έσωσε το σπίτι από τις τράπεζες

 

Μια συνταξιούχος υπάλληλος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, που χρωστούσε πάνω από 75.000 ευρώ για καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες σε τρεις τράπεζες, κινδύνευε να χάσει το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που είχε. Το σπίτι της. Ένα μικρό διαμέρισμα 88 τ.μ., που βρίσκεται στον αστικό προσφυγικό συνοικισμό της Χρυσομαλλούσας. Και το έσωσε. Προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη και ζητώντας προστασία βάσει του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Η αξία του ακινήτου ιδιοκτησίας της Μυτιληνιάς οφειλέτιδος αποτιμήθηκε στα 40.000 ευρώ. Κατάφερε να το διασώσει όταν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη το Νοέμβριο του 2011. Η υπόθεσή της δικάστηκε την περασμένη άνοιξη και η θετική απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης εκδόθηκε στις 29 Νοεμβρίου.
Ωστόσο, από την πενιχρή σύνταξη των 650 ευρώ που αναμένεται να λαμβάνει όταν συνταξιοδοτηθεί, θα πρέπει κάθε μήνα τα επόμενα 20 χρόνια να καταβάλλει το ποσό των 141 ευρώ. Η καταβολή όμως των δόσεων, σύμφωνα με την απόφαση, θα ξεκινήσει μετά από ένα χρόνο.
 
Αδυνατεί…
Το δικαστήριο αναγνώρισε στην αιτούσα μόνιμη αδυναμία πληρωμής, διότι ως εργαζόμενη λάμβανε μισθό 1.200 ευρώ. Από τη στιγμή που έκανε αίτηση για συνταξιοδότηση, είναι χωρίς εισόδημα και άμα και όποτε εκδοθεί η απόφαση συνταξιοδότησής της, θα λαμβάνει 650 ευρώ το μήνα. Από αυτά, σύμφωνα με την απόφαση, θα δαπανά τα 150 ευρώ για την αγορά φαρμάκων που είναι απαραίτητα να λαμβάνει προκειμένου να αντιμετωπίσει τις παθήσεις της. Επίσης το δικαστήριο δέχθηκε ότι χρειάζεται άλλα 550 ευρώ για να καλύψει τις βασικές βιοτικές ανάγκες της.
 
Στα 20 επόμενα χρόνια, η πρώην υπάλληλος του Νοσοκομείου θα κληθεί να πληρώσει συνολικά το ποσό των 34.000 ευρώ. Και φυσικά το υπόλοιπο χρέος διαγράφεται. Να σημειωθεί ότι η γυναίκα είναι διαζευγμένη από το 1994.
 
Το σημαντικό στοιχείο στην απόφαση του δικαστηρίου είναι ότι αναγνώρισε πως πρέπει να εξαιρεθεί από εκποίηση η μοναδική κατοικία της αιτούσας. Χαρακτηριστικά στην απόφαση αναφέρεται: «Το δικαστήριο κρίνει ότι η μοναδική κατοικία της αιτούσας θα πρέπει να εξαιρεθεί σύμφωνα με το άρθρο 9, παρ. 2. Η ρύθμιση των οφειλών της θα γίνει με περαιτέρω καταβολές προς διάσωση του μοναδικού ακινήτου της, που σύμφωνα με το νόμο μπορεί να ανέλθει μέχρι του ποσού των 34.000 ευρώ. Η αποπληρωμή του ποσού αυτού, η οποία θα ξεκινήσει ένα έτος μετά τη δημοσίευση της απόφασης αυτής, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το νόμο εντόκως χωρίς ανατοκισμό, με μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο που θα ισχύει κατά το χρόνο αποπληρωμής.»
 
Χάρης Πέτσικος: «Ελπίδα και για άλλες ανάλογες αποφάσεις» 
Ο δικηγόρος της γυναίκας της οποίας το σπίτι έσωσε από τις τράπεζες, Χάρης Πέτσικος, μιλώντας  στο «ΕΜΠΡΟΣ», δήλωσε:
«Μετά από αντίστοιχες αποφάσεις σε όλη την Ελλάδα, για πρώτη φορά και το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης ρυθμίζει τα χρέη υπερχρεωμένου συμπολίτη μας. Και συγχρόνως προστατεύει την πρώτη κατοικία του κατά τρόπο που να μπορεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Θεωρώ ότι οι πολίτες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα στη Μυτιλήνη, μπορούν να προσδοκούν σε ανάλογες αποφάσεις, ξεπερνώντας το πρόβλημα της υπερχρέωσης, με όλα τα οικονομικά και ψυχολογικά επακόλουθα που αυτή επιφέρει.»
 
 
πηγή: εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ /Νίκος Μανάβης

Μοιράσου το άρθρο!