Κοινωνία

13/12/2012 - 20:11

Όσο υπάρχουν άνθρωποι στη Λέσβο...

Όσο υπάρχουν άνθρωποι στη Λέσβο...

 

 
Από την Συντονιστική Επιτροπή των Οργανώσεων που απαρτίζουν το δίκτυο αλληλεγγύης «Το χωριό του όλοι μαζί», ανακοινώνεται: 
 
Χαιρετίζοντας τον σημερινό παγκόσμιο εορτασμό της Ημέρας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενημερώνουμε τους πολίτες της Λέσβου, ότι συμπληρώθηκε ήδη ένα δεκαήμερο, αφότου άνοιξε το κέντρο προσωρινής ανοιχτής φιλοξενίας μεταναστών στις κατασκηνώσεις Νεάπολης Μυτιλήνης. 
Τα μέλη των οργανώσεων μας, προτάσσοντας τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο, συνέπραξαν με τις Αρχές στην άτυπη  αυτή λύση που βρέθηκε. Δόθηκε έτσι προτεραιότητα στο να μη  μένουν στον δρόμο, μέσα στη βαρυχειμωνιά και στις κακουχίες οι μετανάστες, που συνεχίζουν να αποβιβάζονται λαθραία στο νησί,. Καλώς ή κακώς σε αναζήτηση μιας καλύτερη τύχης, οι άνθρωποι αυτοί   αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, όπου μαίνονται οι πόλεμοι, οι κάθε λογής διακρίσεις και η φτώχια. Τα μέλη μας, όλοι εθελοντές χρεώθηκαν κατά κάποιο τρόπο τις ευθύνες της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμπράττοντας,  στη λύση που δόθηκε και με τις προσπάθειες τους εξασφαλίζουν σήμερα τροφή, στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαμονή και περίθαλψη σε 85 (προς το παρόν) συνανθρώπους μας μετανάστες στις κατασκηνώσεις της Νεάπολης.
 
Στην προσπάθειά μας, έσπευσαν αρωγοί το κλιμάκιο της οργάνωσης «ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ»,που τις απογευματινές ώρες καθημερινά ανοίγουν το ιατρείο τους στη κατασκήνωση. Η Εκκλησία, ιδιαίτερα ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος απ’ το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, ο παπα- Στρατής απ το Κεράμι και η συντροφιά Αρχαγγέλλων του ιερού ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καγιανίου, που μας αποστέλλουν, σχεδόν κάθε μέρα εφόδια και τροφή. Αλλά και το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, πολλά εστιατόρια και άλλα καταστήματα, κυρίως όμως οι ανώνυμοι συμπολίτες μας, που συνδράμουν το έργο των εθελοντών μας και έτσι γίνεται εφικτή η διαμονή και η σίτιση των μεταναστών. Μεταφέροντας τα αισθήματα και την ευγνωμοσύνη των φιλοξενούμενων στην Νεάπολη μεταναστών, εκφράζουμε προς όλους θερμές, θερμότατες ευχαριστίες.
 
Μας λυπεί, που απ’ την παλλαϊκή αυτή προσπάθεια είναι απούσες οι Αρχές. Βολευτήκαν με την λύση που δόθηκε, εφησύχασαν απ’ την άμβλυνση της σε βάρος τους κοινωνικής πίεσης και κατακραυγής και  «έκλεισαν τα μάτια»! 
Η Αστυνομία, που θα έπρεπε να έρχεται και να «συλλαμβάνει !!!» απ’ την Νεάπολη τους μετανάστες, για να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες απ’ τον νόμο διαδικασίες, κινείται με ρυθμούς χελώνας, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Λέσβου, όλες αυτές τις ημέρες δεν εμφανίστηκαν. Δεν τους περίσσεψε ούτε μία φρατζόλα ψωμί να διαθέσουν για τους συνανθρώπους μας! Ιδιαίτερα ο Δήμος (στον δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται πλέον οι κατασκηνώσεις), μέχρι τώρα κωφεύει σε κάθε μας αίτημα, ακόμη και σε αυτά που σχετίζονται με την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων και την προστασία της δημόσιας περιουσίας, που του εμπιστεύτηκαν. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται, πως για να εξασφαλισθεί η ομαλή υδροδότηση των εγκαταστάσεων χρειάστηκε να κληθεί και να πληρωθεί  (κατόπιν εράνου μεταξύ των μελών μας) ιδιώτης υδραυλικός!
 
Ας είναι. «όσο υπάρχουν άνθρωποι» η Νεάπολη, σε εφαρμογή συστήματος αυτοοργάνωσης (εθελοντών και μεταναστών)  θα παραμένει ανοιχτή.  Θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια μπουκιά ψωμί και ένα καταφύγιο αλληλεγγύης σ αυτούς όλους τους κατατρεγμένους, έως ότου η Πολιτεία αναλάβει τις ευθύνες της. Είμαστε περήφανοι, που ο τόπος μας με τους επώνυμους και κυρίως τους ανώνυμους ανθρώπους του,  παρά την έως τώρα αδιαφορία και αναλγησία των αρχών, αποτελεί σήμερα πρότυπο ανθρωπιάς για όλη τη χώρα.  Είμαστε υπερήφανοι για το  «Πείραμα εφαρμοσμένης ανθρωπιάς», κόντρα σε μύριες όσες αντιξοότητες, που τα μέλη μας επιχειρούν σήμερα στην Νεάπολη. Με την υποστήριξη του κόσμου, θα συνεχίσουμε.
Επίσης μέλη του δικτύου επισκέφθηκαν την Κυριακή το Αμπελικό και παρέδωσαν συμβολικά στον ιερέα Στρατή Κακάμπουρα 20 εξάδες εμφιαλωμένο νερό για τις ανάγκες των κατοίκων, καθώς και το Αναγνωστήριο Αγιάσου.
Κλείνοντας απευθύνουμε έκκληση σε κάθε υπεύθυνο και κοινωνικά ευαίσθητο συμπολίτη μας να  συνδράμει , με όποιον τρόπο θέλει και μπορεί  την προσπάθειά μας.

Μοιράσου το άρθρο!