Κοινωνία

12/02/2019 - 20:12

Σκηνές έντασης και λεκτικά επεισόδια στο Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης

Ο Δημήτρης Βασιλούδης είναι από χθες ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των εκλογών, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στα γραφεία του συλλόγου, στο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου Μυτιλήνης.
Υπογραμμίζουμε ότι στο δεύτερο γύρο συμμετείχαν ο Δ. Βασιλούδης και ο Τάσος Χατζηγιάννης, που είχαν πλειοψηφήσει στον πρώτο γύρο, έναντι των Άρη Χατζηκομνηνού και Θέμη Κεφάλα.

Στις εκλογές ψήφισαν επί των 165 εγγεγραμμένων μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης 121 άτομα, ενώ βρέθηκαν τρία άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια.

Ο Δημήτρης Βασιλούδης έλαβε 69 ψήφους (46 στον α' γύρο) και ο Τάσος Χατζηγιάννης 49 (29 στον α' γύρο).

Αναφερόμενος στην εκλογή του, ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Δημήτρης Βασιλούδης επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι στις προτεραιότητες της θητείας του, θα είναι η στήριξη με κάθε δυνατό τρόπο των νέων συναδέλφων που βγαίνουν σήμερα στο επάγγελμα και αντιμετωπίζουν δυσκολίες:

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν είναι ένα απλό συνδικαλιστικό όργανο, αποτελεί επιστημονικό σύλλογο και οφείλει να στέκεται σε κάθε περίπτωση στο ύψος των περιστάσεων και του λειτουργήματος που ασκούν οι δικηγόροι. Συμμετέχω και υπηρετώ το σύλλογο από διάφορες θέσεις τα τελευταία 18 χρόνια και γνωρίζω καλά τα προβλήματα και τα ζητήματα που τον απασχολούν. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα σημαντικά ανοιχτά μέτωπα ή διεκδικήσεις στο σύλλογό μας, μετά την τακτοποίηση του θέματος με την Πρωτοδίκη και εκτιμώ ότι μπορούμε να ασχοληθούμε με ζητήματα που αφορούν στην ενίσχυση των νέων συναδέλφων που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους, κάτω από αρκετά δύσκολες συνθήκες».

Αν και θα πίστευε κανείς ότι με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής, θα επέστρεφε η κανονικότητα στο Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει.

Εκτός από τις αντιρρήσεις και τις διαφωνίες σχετικά με τη διαδικασία, που προηγήθηκαν από τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου Νίκο Βλουτέλλη, φαίνεται ότι ανοίγει και νέο σοβαρό μέτωπο αντιπαράθεσης με τον συνυποψήφιο του Δημήτρη Βασιλούδη, Τάσο Χατζηγιάννη.

Σύμφωνα με το άρθρο 117 παράγραφος 3 του νέου Δικηγορικού  Κώδικα, ο οποίος ισχύει από το 2013, σε περίπτωση που γίνουν επαναληπτικές εκλογές μεταξύ δύο υποψηφίων, όπως δηλαδή έγινε στην περίπτωση του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, ο υποψήφιος που δεν εκλέγεται τελικά καταλαμβάνει μία θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Τ. Χατζηγιάννης θα έπρεπε να καταλάβει την θέση του τελευταίου σε ψήφους, που είναι σήμερα ήδη εκλεγμένος στο Διοικητικό Συμβούλιο και συγκεκριμένα τη θέση του ταμία Ν. Καπτανή.    

Χθες το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτυλίχθηκαν σκηνές μεγάλης έντασης και σοβαρών λεκτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ των Δ. Βασιλούδη και Τ. Χατζηγιάννη, όταν ο δεύτερος διαπίστωσε ότι το πρακτικό της Εφορευτικής Επιτροπής δεν ανέφερε την τοποθέτησή του, σύμφωνα με τον Κώδικα, σε θέση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρακτικό αναφέρει ότι η Εφορευτική Επιτροπή είναι αναρμόδια να αποφανθεί για την τοποθέτηση του Τ. Χατζηγιάννη.

ΑΔΙΚΙΑ

Ο Τ. Χατζηγιάννης μιλώντας στο «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ», έκανε λόγο για κατάφορη αδικία εις βάρος του, ενώ επισήμανε ότι προφανώς το Διοικητικό Συμβούλιο δεν επιθυμεί την παρουσία του, για να μην αλλάξουν οι συσχετισμοί: «Ο Δικηγορικός Κώδικας και συγκεκριμένα το άρθρο 117 παρ. 3 είναι απόλυτα ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται καμίας ερμηνείας. Πλέον δεν μιλάμε για κάποια ασάφεια, την οποία θα μπορούσε κάποιος να την ερμηνεύσει κατά το δοκούν, αλλά για σαφέστατη πρόταση, την οποία η Εφορευτική Επιτροπή όφειλε να λάβει υπόψη της και να πράξει τα δέοντα. Δεν ξέρω ποια θα είναι η συνέχεια αυτής της ιστορίας. Το πρωί είχαμε μια έντονη λεκτική αντιπαράθεση στο δικαστήριο με το νέο πρόεδρο για το θέμα. Αρνήθηκαν να μου δώσουν το πρακτικό της Εφορευτικής Επιτροπής υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο. Δεν είμαι υπέρ των λύσεων μέσω δικαστικής οδού και προσφυγών, οι οποίες θα έβαζαν σε νέες περιπέτειες το Σύλλογο. Από την άλλη πάλι, αισθάνομαι ότι έχει διαπραχθεί μια κατάφορη αδικία σε βάρος μου. Πιθανόν οι συνάδελφοι στο Διοικητικό Συμβούλιο, εκτιμούν ότι με την παρουσία μου θα χαλάσω τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφώσει και ίσως κάτι τέτοιο δεν επιθυμούν να συμβεί στην παρούσα φάση. Αυτή τη στιγμή, 5 άτομα από τα 9 του Δ.Σ., ανήκουν στην ομάδα του νυν προέδρου. Αν αντικατασταθεί ο συγκεκριμένος συνάδελφος, τότε διαταράσσονται οι ισορροπίες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει».

 

ΠΡΟΣΦΥΓΗ Ν. ΒΛΟΥΤΕΛΛΗ

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Βλουτέλλης απέστειλε από χθες το απόγευμα την προσφυγή του στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, την οποία όπως σημειώνει, είχε προετοιμάσει στα βασικά της σημεία από τις προηγούμενες ημέρες:

«Από την πρώτη στιγμή που ελήφθη στο Διοικητικό Συμβούλιο η απόφαση για επανάληψη των εκλογών με ανοιχτές υποψηφιότητες, είχα εκφράσει τη διαφωνία μου, την οποία κοινοποίησα και με επιστολή και μάλιστα δημοσιοποίησα την πρόθεσή μου να προσφύγω στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά.

 

ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

Η προσφυγή μου είναι έτοιμη και σε αυτή εκφράζονται αντιρρήσεις επί της διαδικασίας σε τρία σκέλη:

Η πρώτη ένστασή μου σχετίζεται με το γεγονός ότι έγιναν εκλογές με ανοιχτές υποψηφιότητες. Βάσει του Δικηγορικού Κώδικα κι επειδή δεν ακυρώθηκε η ανακήρυξη των υποψηφίων, αλλά μόνο η υποψηφιότητα και εκλογή στη συνέχεια του Δ. Καλλία λόγω του γνωστού κωλύματος, θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν εκλογές με κλειδωμένες υποψηφιότητες βάσει των εκλογών του 2017 και να είμαι εγώ μοναδικός υποψήφιος.


Μ. Χατζηγεωργίου / ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!