Κοινωνία

08/10/2016 - 11:02

Τα προσφυγόπουλα στα Δημοτικά Σχολεία της Μυτιλήνης - Λέμε ΝΑΙ !

Α

πό χθες το  Lesvosnews.net άρχισε να λαμβάνει μηνύματα από γονείς παιδιών για το θέμα της  φοίτηση προσφυγόπουλων σε Δημοτικά Σχολεία της Μυτιλήνης.

Σας παραθέτουμε ενδεικτικά μερικά μηνύματα:
 
"Την Δευτέρα το πρωί στις 7 ΟΛΟΙ οι Γονείς των παιδιών του 8ου Δημοτικού σχολείου!! Θα γίνει η κατάληψη του κτιρίου!! Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των παιδιών μας!! Δεν δεχόμαστε στο σχολείο μας να έρθουν τα παιδιά των λαθρομεταναστών!!"
"Γονείς του 8ου Δημοτικού Σχολείου!!! ξυπνήστε!!! Μας φέρνουν στο σχολείο μας τα παιδιά των λαθρομεταναστών!! Μαζευτείτε ΟΛΟΙ έξω από το σχολείο των παιδιών μας ΣΗΜΕΡΑ 13.15 το μεσημέρι που σχολανε !! Πρέπει να αντιδράσουμε!!στείλτε μια κάμερα στο σχολείο".
"Ξεσηκωμός. Μας φέρνουν στο σχολείο τα παιδιά των λαθρομεταναστών θα κολήσουμε ασθένειες. Εμπρος καταλήψεις παντού."
"Άρχισε ο εποικισμός της Λέσβου. Καταλαμβάνουν τα σχολεία μας. Ξυπνήστε. Ποιος θα απολυμάνει τα σχολεία κάθε μέρα"
 
Δύσκολο να σχολιάσει κάποιος το ρατσιστικό παραλήρημα αυτών των γονέων...
Το βασικό πρόβλημα που έχουμε εντοπίσει είναι ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης δεν έχει ενημερώσει επίσημα  τους γονείς και γενικότερα τη κοινή γνώμη του νησιού μας.  Αποτέλεσμα να υπάρχει μια φημολογία και  πάνω σε αυτή τη φημολογία να χτίζονται «ρατσιστικές καριέρες».
 
Ασφαλώς και τα προσφυγόπουλα πρέπει να φοιτήσουν στα σχολεία της Λέσβου.  Πρέπει όμως αναφέρουμε να υπάρχει πρώτα από όλα η σωστή ενημέρωση.  Οι ακραίες φωνές από ορισμένους γονείς πρέπει να απομονωθούν.  
 
Υπενθυμίζουμε τη δήλωση του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη πριν από μερικές ημέρες με βάση όσα είχαν γίνει στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης:
"Είναι ακατανόητη αυτή η συμπεριφορά. Είναι σε αντίθεση με τη συμπεριφορά αγάπης, αλληλεγγύης, κατανόησης από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων -γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών- στη χώρα μας. Τέτοια φαινόμενα πράγματι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά", 
"Εμείς έχουμε πάρει όλα τα μέτρα• τα παιδάκια, τα προσφυγόπουλα θα πάνε το απόγευμα σε τάξεις υποδοχής, θα είναι εμβολιασμένα, θα έχουν τους δασκάλους τους. Θέλουμε να παίξουν με τα παιδιά, τα Ελληνοπούλα σιγά σιγά και αργότερα θα ενταχθούν στις σχολικές αίθουσες. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αρνούνται οι γονείς τα παιδιά αυτά στον χώρο -όχι στις τάξεις μαζί με τα παιδιά τους- του σχολείου" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
"Όλοι μαζί θα πρέπει να εξηγήσουμε ώστε να μην γίνει αντικείμενο μιας κομματικής αντιπαράθεσης το θέμα αυτό. Όλοι οι φορείς -και η Εκκλησία και οι δήμοι- θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα θέματα αυτά με τρόπο δημοκρατικό, με τρόπο ανοχής" πρόσθεσε ο κ. Φίλης και έφερε ως παράδειγμα το 132ο Δημοτικό Σχολείο Γκράβας, όπου οι μαθητές προέρχονται από 17 πατρίδες. Κάλεσε δε τους γονείς του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου "να ξανασκεφτούν αυτή την απόφασή τους" καθώς, όπως τόνισε, "δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αντιθέτως είναι ομορφιά".
 
Και ο Υπουργός Παιδείας έχει απόλυτο δίκιο.
 
Ας μην ξεχνάμε ότι τόσα χρόνια στα σχολεία της Λέσβου φοιτούν παιδιά από άλλες χώρες πχ Αλβανία, Βουλγαρία.
 
Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν οικογένειες προσφύγων από τη Συρία που ζουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια στη Μυτιλήνη.   Τα παιδιά τους έχουν δικαίωμα φοίτησης και είναι υποχρέωσή μας να τα υποδεχτούμε με το καλύτερο τρόπο.
 
Την Κυριακή  09/10/2016 όπως έχουμε πληροφορηθεί γονείς από τέσσερα Δημοτικά Σχολεία που θα φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα  θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση με πρόταση να αρχίσουν καταλήψεις από τη Δευτέρα στα Δημοτικά Σχολεία.   Ελπίζουμε να πρυτανεύσει για ακόμη μια φορά η λογική και η αλληλεγγύη. Εξάλλου δεν μιλάμε για κανένα τεράστια αριθμό από προσφυγόπουλα…. Περίπου 15-20 προσφυγόπουλα θα είναι συνολικά  και στα 4 Δημοτικά Σχολεία. 
 
Και καλό είναι τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών της Λέσβου να τοποθετηθούν σ' αυτό το θέμα και να συμβάλλουν με το τρόπο τους ώστε τα προρσφύγοπουλα να έχουν την καλύτερα υποδοχή στα σχολεία της Μυτιλήνης. 
 
 
----------------------
 
up date διαβάστε:
 

Μοιράσου το άρθρο!