Κόσμος

25/08/2016 - 06:35

Φονικός σεισμός στην Ιταλία

 

Οι δείκτες στο ρολόι του καμπαναριού του Αματρίτσε σταμάτησαν στις 3:36 τα ξημερώματα, τη στιγμή της δόνησης των 6 βαθμών που ισοπέδωσε χωριά της κεντρικής Ιταλίας σπέρνοντας θρήνο και θάνατο. Όμως, ο χρόνος κυλά και μετρά πλέον αντίστροφα για τις αγωνιώδεις προσπάθειες απεγκλωβισμού από τα συντρίμμια. Περισσότεροι από 120 είναι οι νεκροί, ενώ αγνοείται η τύχη δεκάδων ανθρώπων.


Έστω κι αν δεν λείπουν μικρές αχτίδες ελπίδας -το βράδυ, οι διασώστες κατάφεραν να βγάλουν ζωντανό ένα κορίτσι 8 ετών από τα ερείπια στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο- ο φόβος για τον τελικό αριθμό των νεκρών δεν αφήνει την Ιταλία να ηρεμήσει. Από κοντά κι ο τρόμος για μετασεισμούς, που κρατά έξω από τα σπίτια τους χιλιάδες τη νύχτα προς Πέμπτη.


Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που φθάνουν από την κεντρική Ιταλία. «Η καταστροφή είναι ακόμη μεγαλύτερη από την Λ' Άκουιλα, δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο» αναφέρουν διασώστες, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Τεράστιες είναι οι καταστροφές στην περιοχή μεταξύ Λάτσιο, Μάρκε, Ούμπρια και Αμπρούτσο. Με γυμνά χέρια διασώστες και πολίτες αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια του Αματρίτσε και άλλων χωριών. Οι Ιταλοί θρηνούν τους νεκρούς τους. Συγγενείς εγκλωβισμένων και αγνοουμένων περιμένουν επί ώρες ολόκληρες με κομμένη την ανάσα να μάθουν αν οι αγαπημένοι τους ζουν ή πέθαναν. Χιλιάδες άλλοι έχουν μείνει άστεγοι.

Από τις πιο δραματικές ιστορίες που φθάνουν από την Ιταλία είναι αυτή της Μαρτίνα Τούρκο, η οποία επτά χρόνια πριν επέζησε του καταστροφικού σεισμού στην Λ' Ακουιλα για να χάσει σήμερα την μόλις 18 μηνών κόρη της όταν το σπίτι τους κατέρρευσε στην Αρκουάτα ντελ Τρόντο.

Μοιράσου το άρθρο!