Κόσμος

19/06/2022 - 21:45

Σοκ στη Γαλλία - Δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία ο Μακρόν – Τρίτη δύναμη η Λεπέν

Δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία ο Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, καθώς φαίνεται να συγκεντρώνει 224 έδρες (από 308 το 2017). Για την πλειοψηφία χρειαζόταν 289 έδρες. Αλματώδης άνοδος για τον Ζαν Λυκ Μελανσόν που λαμβάνει 149 έδρες από 17 το 2017! Απίστευτη έκπληξη από την Μαρίν Λεπέν που συγκεντρώνει 89 έδρες. Το 2017 είχε μόλις 8 βουλευτές! Εξασφαλίζει κατ’αυτόν τον τρόπο δημόσια χρηματοδότηση για τα επόμενα 5 χρόνια και έτσι θα μπορέσει να ξεπληρώσει όλα της τα χρέη.

 

«Διαιτητής» για τον Εμανουέλ Μακρόν είναι οι Ρεπουμπλικανοί οι οποίοι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις λαμβάνουν 78 έδρες (112 το 2017). Αυτό σημαίνει ότι ο Μακρόν γυρίζει το κόμμα του «προς τα δεξιά» προκειμένου να δημιουργήσει κυβέρνηση. Κάτι που με τη σειρά του συνεπάγεται αλλαγή κυβέρνησης. Θα έχουμε δηλαδή κυβέρνηση «Μπορν Νο2» γιατί πρέπει να αλλάξουν πολλοί από τους υπουργούς – είναι υποχρεωτικό όποιοι κατεβαίνουν για το βουλευτικό χρίσμα και χάνουν να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση. Ο Μακρόν πρέπει πλέον να κάνει συμμαχία με τους Ρεπουμπλικανούς και αυτοί να μπουν στην κυβέρνηση έτσι ώστε να δείξει μια σταθερή, δυνατή κυβέρνηση και να μπορέσει να επιβάλει μεταρρυθμίσεις, όπως το συνταξιοδοτικό.

Ζαν-Λυκ Μελανσόν και Μαρίν Λεπέν αναμένεται να του κάνουν τη ζωή εξαιρετικά δύσκολη, καθώς αν αθροίσουμε τις έδρες και των δύο είναι μια μεγάλη δύναμη, ενώ τα προγράμματά τους συμπίπτουν σε κάποια σημεία, όπως στο συνταξιοδοτικό.

Καθοριστικός ο ρόλος της αποχής

«Θα πρέπει να υπάρχει ένα κοινοβούλιο, με προορισμό να αντιπροσωπεύει την πολιτική θέληση του Έθνους, να ψηφίζει νόμους και να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία, ένα κοινοβούλιο όμως που δεν θα παρεκκλίνει από το ρόλο του».

Στα λόγια του Σαρλ Ντε Γκωλ, πιθανόν περιλαμβάνοντα όσα διακυβεύονται σήμερα στο δεύτερο γύρο των Βουλευτικών Εκλογών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν στοχεύει στην αυτοδυναμία για να μπορεί να προωθήσει ανενόχλητος τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει. Αυτό όμως είναι αμφίβολο, με την συμμαχία της Αριστεράς και με επικεφαλής τον Ζαν Λυκ Μελανσόν να καραδοκεί. Στον πρώτο γύρο τους χώρισαν μόλις 20.000 ψήφοι.

Ο Γάλλος πρόεδρος όπως συνηθίζει ψήφισε στο Λε Τουκέ έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του. Χωρίς δηλώσεις, χαμογελαστός χαιρέτισε τον κόσμο που βρέθηκε εκεί για να τον συναντήσει.

Στη Μασσαλία ψήφισε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν. Αφού αστειεύτηκε με τους δημοσιογράφους, άφησε με τη δήλωσή του να εννοηθεί πως όλα είναι ανοικτά, με απώτερο στόχο του να αναδειχθεί νικητής για να μπορεί να πάρει τη θέση του πρωθυπουργού.

«Απόψε, θα μπορούσα να είμαι, είτε πρωθυπουργός, είτε σε διακοπές», είπε ο Μελανσόν.

Και πάλι καθοριστικό ρόλο θα παίξει η αποχή, που φάνηκε να είναι ο νικητής του πρώτου γύρου και υπάρχει η πιθανότητα να ξεπεράσει το

Στην αδιαφορία που δείχνει μεγάλο ποσοστό των Γάλλων, έρχονται να προστεθούν και οι καιρικές συνθήκες με τον καύσωνα να πλήττει εδώ και λίγες μέρες τη χώρα.

Εάν ο Γάλλος πρόεδρος δεν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, ρυθμιστές αναμένεται να είναι οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί. Η ακροδεξιά Λεπέν επιθυμεί περισσότερες από 15 έδρες, ώστε να συγκροτήσει για πρώτη φορά κοινοβουλευτική ομάδα.

 

ertnews.gr

Μοιράσου το άρθρο!