Βιβλίο

05/01/2019 - 19:27

Παρουσιάστηκε το "Λεσβιακό Ημερολόγιο 2019"

Παρουσία πολλών συνεργατών, αναγνωστών, φίλων του «Λεσβιακού Ημερολογίου. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός», της Εντεταλμένης Συμβούλου Πολιτισμού-Τουρισμού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κας Αγγελικής Σαραντινού, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης  κ. Αριστείδη Καλάργαλη, του Προέδρου του Αναγνωστηρίου Αγιάσου κ. Κλεάνθη Κορομηλά, του Προέδρου του Παγγεραγωτικού Συλλόγου κ. Γιώργου Ζορμπά, του Προέδρου της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών κ. Στρατή Αναγνώστου, κ.ά. παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 4 Ιανουαρίου 2018, στο καφέ «Πανελλήνιον»,  το βιβλίο του φιλολόγου, συγγραφέα και Διευθυντή του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης Παναγιώτη Σκορδά «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2019», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μύθος».


Πρώτος μίλησε εκ μέρους των εκδόσεων  «Μύθος» ο κ. Άγγελος Μουζάλας, ο οποίος τόνισε ότι ο εκδοτικός οίκος με το «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2019» ολοκλήρωσε το 2018 μια σειρά από εκδόσεις που αναδεικνύουν τον μακρόχρονο Λεσβιακό πολιτισμό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Τα τρία Λεσβιακά  Ημερολόγια 2017, 2018, 2019 του Παναγιώτη Σκορδά θα κυκλοφορήσουν τον επόμενο μήνα όλα μαζί σε ειδική κασετίνα και ειδική τιμή για να δοθεί η δυνατότητα σ΄ αυτούς που δεν τα έχουν στη βιβλιοθήκη τους να τα αποκτήσουν σε προσιτή τιμή. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα  είναι έτοιμη η ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου και το ηλεκτρονικό κατάστημα πωλήσεων. Τέλος ευχαρίστησε τους χορηγούς για την οικονομική βοήθεια και την ηθική παρότρυνση.


Τις πενήντα περίπου εργασίες του τόμου και τους συγγραφείς, το πολυσέλιδο  αφιέρωμα στο φωτογραφικό έργο του Δημήτρη Ταλιάνη παρουσίασαν αναλυτικά ο Μάκης Αξιώτης, ερευνητής-συγγραφέας και ο Στρατής Τζιμής, φιλόλογος-τ. Περιφερειακός  Διευθυντής Εκπαίδευσης. Και οι δυο ομιλητές στάθηκαν ιδιαίτερα στην πλούσια θεματολογία, στην πρωτοτυπία των μελετών, στην γραφιστική και εκτυπωτική   ποιότητα, στην σοβαρή και κοπιώδη δουλειά του υπευθύνου  Παναγιώτη Σκορδά  αλλά και στη δυνατότητα που δίνει το Λ.Η σε παλιούς και νέους συγγραφείς και εικαστικούς να δημοσιεύσουν και να εκφραστούν.


Ο Παναγιώτης Σκορδάς με τη σειρά του αναφέρθηκε στην ιστορία, την ιδιαιτερότητα και την αξία των Λεσβιακών Ημερολογίων στο νησί μας και στην δική του προσπάθεια που ξεκίνησε το 2011 με έξι τόμους (2011-2016) από τις εκδόσεις «Αιολίδα» και συνεχίζεται με τις εκδόσεις «Μύθος» (2017-2019). «Εκτός από το πλούσιο παρελθόν του νησιού το Λ.Η  αποτιμά και το παρόν, προβάλλει γεγονότα και πρόσωπα που διακρίνονται  θέλοντας στο μέτρο του δυνατού να προκαλέσει συζήτηση για το μέλλον» σημείωσε ο συγγραφέας και επιμελητής της σειράς.


Η εκδήλωση έκλεισε με κλήρωση μιας φωτογραφίας μεγάλων διαστάσεων του Δημήτρη Ταλιάνη που κέρδισε η αρχαιολόγος Μαρία Παππά.

Φωτο εκδήλωσης: Βασίλης Ραϊστέλλης

Μοιράσου το άρθρο!