Οικονομία

23/03/2015 - 15:03

"Αγροδιατροφική" πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αιγαίου με χειροπιαστό αποτέλεσμα

yle="text-align: justify;">ΣΑΜΙΑΚΗ ΓΗ:Μία «ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ» πρωτοβουλία του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής  ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ με αποτελέσματα!


Τον Ιούλιο του 2012, με την προτροπή και υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου και τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου - Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής  (Λήμνος) & του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Σάμου, ξεκίνησε η πρωτοβουλία της επανεκκίνησης του πρωτογενή τομέα του νησιού. Η πρωτοβουλία αυτή αγκαλιάστηκε άμεσα από το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων (Σάμος) και ιδιαίτερα από τον επίκουρο καθηγητή Γιάννη Χαραλαμπίδη.  Η υποστήριξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής και η προώθηση της, πήρε πιο συγκεκριμένη μορφή με τον διακριτικό τίτλο «ΣΑΜΙΑΚΗ ΓΗ».
 Τον Νοέμβριο του 2013, μετά από συστηματική συλλογική προσπάθεια, και την υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων, ιδρύθηκε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Παραγωγικού Σκοπού με την επωνυμία «ΣΑΜΙΑΚΗ ΓΗ» και εγγράφηκε στο μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας με αρ. Δ00517, με πρώτο Πρόεδρο τον επιχειρηματία Γρηγόρη Γερασίμου, μέλος τον επιχειρηματία Μανώλη Γαρουφαλή, και γραμματέα τον γεωπόνο - οινολόγο Γιώργο Κατσικογιάννη (πρωτεργάτη, συντονιστή και  διαχειριστή της πρωτοβουλίας!).  
Η ΣΑΜΙΑΚΗ ΓΗ αποτελεί πλέον μία οργανωμένη πρωτοβουλία, με συμμετοχή επιχειρήσεων του κλάδου, συνολικής υποστήριξης των παραγωγών του πρωτογενή τομέα, για την παραγωγή, τυποποίηση και προώθηση των προϊόντων τους, με σχεδιασμένη όλη την αλυσίδα των εμπλεκομένων «από το χωράφι στο ράφι».  Η επιλογή των προϊόντων γίνεται με την στρατηγική «Πίσω στο μέλλον» (Back to the future), ήτοι στην αναβίωση ιδιότυπων και «ξεχασμένων» προϊόντων αγροτικής παραγωγής, ικανών να παραχθούν σήμερα και να προωθηθούν στην αγορά ως brand names.
Προϊόν της Σαμιακής Γης, παραγόμενο από τοπική επιχείρηση, βρίσκεται ήδη στην αγορά της Σάμου αλλά και σε αλυσίδα super market της Βορείου Ελλάδος και είναι το τοματάκι Σάμου τύπου cherry:
 
Οι δραστηριότητες της ΣΑΜΙΑΚΗΣ ΓΗΣ διευρύνονται με σκοπό την αναβάθμιση της επιχειρηματικής κουλτούρας, και δεξιοτήτων των τοπικών επιχειρηματιών.  Σε αυτό το πλαίσιο οργανώνει εξειδικευμένα, υψηλού επιπέδου σεμινάρια, όπως η πρόσφατη διημερίδα με τίτλο «Σαμιακό ελαιόλαδο, προοπτικές, γευσιγνωσία, επιχειρηματικότητα».  Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΣΑΜΙΑΚΗΣ ΓΗΣ: https://samosweb.aegean.gr/samiakigi       
 

Μοιράσου το άρθρο!