Περιβάλλον

07/12/2017 - 19:53

Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη νότια Λέσβο

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, συνοδευόμενη από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας κ. Θεόδωρο Βαλσαμίδη και την Προϊσταμένη του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου κα. Μαρία Τσακίρη, επισκέφθηκε σήμερα και ενημερώθηκε για τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αποκατάσταση των αναχωμάτων και καθαρισμό των εξής χειμάρρων:

 

  • Ευργέτουλα στην περιοχή Ένθρονο.
  • «Αλμυροπόταμος» στην περιοχή των Βατερών.
  • Βρίσας.
  • Κάμπου των Βασιλικών.
  • Τσικνιά στην περιοχή της Καλλονής, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα.

 

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχοντας ως προτεραιότητα την αντιπλημμυρική προστασία, συνεχίζει τις εργασίες για τον καθαρισμό χειμάρρων και την αποκατάσταση των αναχωμάτων τους, τόσο με χωματουργικά μηχανήματα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου, όσο και στο πλαίσιο του έργου «Καθαρισμός χειμάρρων Δημοτικών Ενοτήτων Πολιχνίτου – Αγιάσου – Γέρας – Ευργέτουλα – Πλωμαρίου νήσου Λέσβου» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τον καθαρισμό των εξής  χειμάρρων:

 

  • Στην περιοχή θερμοπηγές στον Πολιχνίτο.
  • Αγίου Ισιδώρου Πλωμαρίου.

 

Επίσης, ξεκίνησαν και είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την αποκατάσταση των αναχωμάτων του χειμάρρου στην περιοχή της Δρότας της Τοπικής Κοινότητας Ακρασίου.

 

Για τον καθαρισμό του χειμάρρου Τσικνιά, στο τμήμα του χειμάρρου που βρίσκεται εντός του δικτύου Natura 2000 και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας Κόλπου Καλλονής,  πραγματοποιήθηκαν εργασίες για την κοπή της βλάστησης σύμφωνα με σχετική αδειοδότηση των αρμοδίων Υπηρεσιών (Διευθύνσεων ΠΕ.ΧΩ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης & Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Διεύθυνσης Δασών Ν. Λέσβου).

 

Όλες οι εργασίες υλοποιούνται με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

 

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε σχετικά:

 

«Η κλιματική αλλαγή έχει διαφοροποιήσει τα δεδομένα και τις ανάγκες για αντιπλημμυρική προστασία. Προσαρμοζόμενοι στις νέες συνθήκες σχεδιάζουμε και εκτελούμε έργα για τη μείωση των πλημμυρικών κινδύνων. Η πολυπλοκότητα των διαδικασιών και η έλλειψη ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που να είναι προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα δυσκολεύει το έργο μας.  Παραμένει επιτακτικό το αίτημα για θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την άμεση εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας». 

 

Μοιράσου το άρθρο!