Πολιτική

21/09/2016 - 11:36

Απάντηση Γαληνού στο Γεωργούλα: ούτε ενδιάμεσο κέντρο προσφύγων θα δημιουργηθεί

Ο

Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε την παρακάτω επιστολή σε απάντηση της από 20/9/2016 ανοιχτής επιστολής του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ο Άλλος Δρόμος», κ. Σ. Γεωργούλα.

Θέμα: Απάντηση στην από 20/09/2016 ανοιχτή επιστολή  του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Άλλος Δρόμος”

 

Αγαπητέ κ. Γεωργούλα,

 

Σε απάντηση της από 20/09/2016 ανοιχτής επιστολής σας θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τα ερωτήματα που θέτετε αναφορικά με την επιστολή του Αν. Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα και την συνάντηση που είχα εγώ προσωπικά με τον κ. Υπουργό την 14η Σεπτεμβρίου.

Στη συνάντηση αυτή παρουσίασα τις άμεσες ανάγκες της Λέσβου σε ότι αφορά την προσφυγική κρίση ενώ ο κ. Υπουργός μου παρουσίασε ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σχετικά με την τοπική διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού στη Λέσβο. Καμία απόφαση ή συμφωνία δεν υπήρξε κατά την διάρκεια της συζήτησης καθώς η θέση μου, όπως αυτή αναφέρεται στην πρόταση που παρουσιάστηκε στο έκτακτο ΔΣ στις 17/09, είναι ξεκάθαρη. Θα πρέπει άμεσα να συγκληθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία σύσκεψη στη Λέσβο, παρουσία όλων των τοπικών φορέων, όπου θα παρουσιαστεί ο σχεδιασμός και θα υπάρξει συναπόφαση για τις περαιτέρω δράσεις που αφορούν το προσφυγικό. Η συναίνεση για την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου αποτελεί ευθύνη όλων των φορέων της Λέσβου και φυσικά αρνήθηκα να λάβω οποιαδήποτε απόφαση ή να συμφωνήσω μονομερώς σε οτιδήποτε χωρίς να υπάρξει πλήρης ενημέρωση όλων των τοπικών φορέων. Παράλληλα, τόνισα την άμεση ανάγκη αποσυμφόρησης και τον περιορισμό του προσφυγικού πληθυσμού σε 3.000 άτομα, κάτι που επαναλαμβάνω και στην πρότασή μου κατά το έκτακτο ΔΣ.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την δημιουργία του ενδιάμεσου κέντρου για τα άτομα με παραβατική συμπεριφορά δήλωσα ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας νέου κέντρου και συζητήθηκε μόνο η πιθανότητα δημιουργία της δομής αυτής στο εσωτερικό του ήδη υπάρχοντος κέντρου της Μόριας. Την αποφασιστική αρμοδιότητα για την ευθύνη λειτουργίας και διαχείρισης του συγκεκριμένου κέντρου έχει το ίδιο το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς και τα συναρμόδια Υπουργεία, τα οποία θα πρέπει να απαντήσουν συγκεκριμένα στα υπόλοιπα ερωτήματα που θέτετε στην επιστολή σας καθώς και να ενημερώσουν εμπεριστατωμένα σε ότι έχει να κάνει με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την τοπική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται και στην από 20/09/2016 επιστολή μου προς τον ίδιο τον κ. Υπουργό.

 

 

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Λέσβου

 

 

Σπύρος Γαληνός

     

 

Μοιράσου το άρθρο!