Γ. Πάλλης: τοπικό πρόγραμμα για άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας στη Λέσβο

 

Τον απολογισμό του 2016 καθώς επίσης και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για το 2017, παρουσίασαν σήμερα, ο βουλευτής του κόμματος Γ. Πάλλης, η συντονίστρια της Ν.Ε. Εριφύλη Χιωτελλη και τα στελέχη του κόμματος Στρατής Νικολάου και Παναγιώτης Λαμπρόπουλος.

Ο Γ. Πάλλης

«Με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την Νίσυρο, για πρώτη φορά τίθενται οι βάσεις για την ύπαρξη νησιωτικής πολιτικής στην πατρίδα μας» τόνισε ο Γ. Πάλλης, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου. 

Ο βουλευτής αναφέρθηκε αναλυτικά στα θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών της Λέσβου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα πρόνοιας, παιδείας, υγείας και αθλητισμού.

«Εντός ενός μάλλον εχθρικού και δυσοίωνου πλαισίου, τα περιθώρια είναι περιορισμένα αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων» είπε και ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα με θετικές επιπτώσεις στην ζωή των κατοίκων του νησιού, όπως είναι το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ένα τριπλό υπόδειγμα οικονομικής ενίσχυσης, παροχής υπηρεσιών και προγραμμάτων απασχόλησης, το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά το 2016 και στη Λέσβο».

«Για το 2017 δεσμευόμαστε να εντείνουμε τις προσπάθειες έτσι ώστε το τοπικό σύστημα υγείας να σταθεροποιηθεί και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα. Αυτά σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των εργασιών στο Βοστάνειο θα έχουν σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη ενός σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου νοσοκομείου στο νησί μας» είπε, ενώ αναφερόμενος στα θέματα της παιδείας, σημείωσε πως: «Ο στόχος μας για το 2017 έχει δύο άξονες: Ο πρώτος είναι να στηρίξουμε το δήμο Λέσβο να εκπονήσει και να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την συντήρηση και εκσυγχρονισμό των σχολικών μονάδων. Ο δεύτερος άξονας είναι ένα πρόγραμμα ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων, έχοντας σε πρώτη προτεραιότητα το Μουσικό σχολείο της Λέσβου»

Σύνδεση ΚΑΠ με νησιωτικότητα

«Για πρώτη φορά συνδέεται τόσο πολύ, με τόσο μεγάλη έμφαση  η ΚΑΠ με την νησιωτικότητα.  Είναι μια κατάκτηση που στο μέλλον πρέπει να διευρυνθεί ακόμα  περισσότερο» τόνισε ο Στρατής Νικολάου, υπεύθυνος του αγροτικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

«Αυτό που επιδιώξαμε από την αρχή ήταν να συνδέσουμε ακόμα πιο εμφατικά την ΚΑΠ με την νησιωτικότητα και να δούμε πως θα φτιάξει ο ΟΠΕΚΕΠΕ  ένα πιο αποτελεσματικό ΟΣΔΕ για να μοιράζει γρήγορα δίκαια και σωστά ταις ενισχύσεις.» σημείωσε. «Παράλληλα υποστηρίξαμε όλα τα δίκαια αιτήματα των αγροτών μας και βοηθήσαμε να λυθούν σημαντικά ζητήματα που παρέμειναν για χρόνια άλυτα όπως η διαχείριση αποβλήτων ελαιοτριβείων, ο κτηνίατρος εκτροφής, ενώ έχουμε δρομολογήσει θέματα που έχουν να κάνουν με την  λειτουργία της κτηνιατρικής υπηρεσίας και την άρση της καραντίνας, αλλά και την αξιοκρατία και την διαφάνεια στην εφαρμογή των προγραμμάτων για να πιάνουν τόπο και τα χρήματα που επενδύονται στον αγροτικό μας τομέα.»

Διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιού

«Μέσα στο 2016, έχουν διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό, όλες εκείνες οι ευνοϊκές προϋποθέσεις που μπορούν να δώσουν ώθηση στην παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιού και στην αναστροφή της τάσης που προδιαγράφεται από τα προηγούμενα χρόνια.» είπε ο υπεύθυνος Ανάπτυξης, Παναγιώτης Λαμπρόπουλος.

«Υπάρχουν όμως και μια σειρά προϋποθέσεις» σημείωσε «με βασικότερη την ετοιμότητα των τοπικών θεσμών να σχεδιάσουν, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, ένα συγκεκριμένο και συγκροτημένο πρόγραμμα αξιοποίησης των δυνατότητων που σήμερα υπάρχουν στην κατεύθυνσης της παραγωγικής ανασυγκρότησης.»

 

«Η ανεργία κατά τη γνώμη μας είναι το βασικό πρόβλημα σήμερα στο νησί και εδώ θα πρέπει να υπάρχουν άμεσές παρεμβάσεις.» συμπλήρωσε «Αυτό λοιπόν που δεσμευόμαστε είναι ότι θα δουλέψουμε στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός τοπικού προγράμματος για την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας στο νησί και που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τις οποίες κεντρικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες.»

 

----------------------------------

Βασικά σημεία της συνέντευξης τύπου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλη και της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Τον απολογισμό του 2016 καθώς επίσης και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για το 2017, παρουσίασαν σήμερα, ο βουλευτής του κόμματος Γ. Πάλλης, η συντονίστρια της Ν.Ε. Εριφύλη Χιωτελλη και τα στελέχη του κόμματος Στρατής Νικολάου και Παναγιώτης Λαμπρόπουλος.

 

Τα βασικά σημεία από την τοποθέτηση του Γ. Πάλλη, είναι τα παρακάτω:

Το βεβαρυμένο πολιτικό παρελθόν της χώρας, η αποπροσανατολισμένη Ευρώπη, οι παγκόσμιες ανακατατάξεις δομούν ένα εκρηκτικό περιβάλλον.

Ζούμε στο πλαίσιο μιας αδιέξοδης ευρωπαϊκής πολιτικής που ορθώνει τοίχους αντί να λύνει προβλήματα, που οδηγεί στην αύξηση των ανισοτήτων αντί να επιδιώκει την υπεράσπιση των αδύνατων κοινωνικά και οικονομικά ομάδων, που επιλέγει την προστασία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αντί της προστασίας του βιοτικού επιπέδου των ευρωπαίων πολιτών, που στοχεύει στην ανταγωνιστικότητα μέσα από τον περιορισμό του κόστους της εργασίας αντί της επένδυσης στην έρευνα, στην καινοτομία, στην υψηλή προστιθέμενη αξία.

Ζούμε σε μια εποχή παγκόσμιων προκλήσεων και τεκτονικών γεωπολιτικών αλλαγών, με την Ελλάδα επιβαρυμένη με το χρέος υποδοχής και φιλοξενίας του μεγαλύτερου ποσοστού των προσφύγων και μεταναστών που προσβλέπουν στο «ευρωπαϊκό καταφύγιο». 

Εντός του συγκεκριμένου μάλλον εχθρικού και δυσοίωνου πλαισίου, τα περιθώρια είναι περιορισμένα αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Αναγνώρισε γρήγορα ότι οφείλει να βρει και να καταπολεμήσει τη ρίζα, την αιτία κάθε προβλήματος με διαρθρωτικές αλλαγές, όπως:

 • η φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) προς μια πιο προοδευτική και δίκαιη κατανομή των φόρων και ο μηχανισμός διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων και κινήσεων λογαριασμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής,
 • η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου που έχουν χτυπηθεί από την προσφυγική κρίση,
 • η κατοχύρωση ατομικού αφορολόγητου και η εθνική σύνταξη 384 ευρώ για τους αγρότες,
 • η ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας και
 • η θεσμοθέτηση Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με στόχο τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης μέσα από δομές όπως οι υπηρεσίες ασύλου, τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, τα κέντρα φιλοξενίας, και πολιτικές ένταξης ή μετεγκατάστασης.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση απέδειξε ότι εργάζεται προς την κατεύθυνση της χρηστής διοίκησης και της βελτίωσης της καθημερινότητας και της ανακούφισης των πολιτών, με:

 • το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ένα τριπλό υπόδειγμα οικονομικής ενίσχυσης, παροχής υπηρεσιών και προγραμμάτων απασχόλησης, το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά το 2016 και στη Λέσβο και αφορά πλέον σε τουλάχιστον 700.000 συμπολίτες μας, σε όλη τη χώρα. το έκτακτο επίδομα στο 60% των συνταξιούχων, με σύνταξη κάτω από 850 ευρώ, λόγω πλεονάσματος στα έσοδα,
 • την επερχόμενη συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου σε οφειλές υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων που προκύπτουν από στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, μέχρι και 100 εκατομμύρια ευρώ,
 • τη στελέχωση και του τοπικού συστήματος υγείας με νέο προσωπικό και την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων. Για το 2017 δεσμευόμαστε να εντείνουμε τις προσπάθειες έτσι ώστε το τοπικό σύστημα υγείας να σταθεροποιηθεί και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα. Αυτά σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των εργασιών στο Βοστάνειο θα έχουν σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη ενός σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου νοσοκομείου στο νησί μας
 • τον έγκαιρο εξοπλισμό των σχολείων και τη στελέχωση των πανεπιστημίων, την ενίσχυση της έρευνας και την παροχή υποτροφιών. Ειδικότερα για την Λέσβο, η δέσμευσή μας για το 2017 έχει δύο άξονες: Ο πρώτος είναι να στηρίξουμε το δήμο Λέσβο να εκπονήσει και να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την συντήρηση και εκσυγχρονισμό των σχολικών μονάδων. Ο δεύτερος άξονας είναι ένα πρόγραμμα ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων, έχοντας σε πρώτη προτεραιότητα το Μουσικό σχολείο της Λέσβου
 • Τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού μας, μέσα από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα του Δήμου, σε συνεργασία με την ΓΓ Αθλητισμού. Για το 2017 στόχος μας είναι η έναρξη της κατασκευής του κολυμβητηρίου καθώς επίσης και η έναρξη των διαδικασιών για το κλειστό γυμναστήριο, μαζί με την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΓΓΑ για τον εκσυγχρονισμό των γηπέδων του νησιού.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης αποτυπώνονται ξεκάθαρα στην κατανομή του δημόσιου χρήματος. Οι δαπάνες για την κοινωνική προστασία, από 820 εκατομμύρια ευρώ το 2015 (Ν.Δ.), αυξήθηκαν σε 990 εκατομμύρια ευρώ το 2016 ενώ το 2017 προϋπολογίστηκαν σε ένα 1,5 δις ευρώ. Οι δαπάνες για την Παιδεία αυξάνονται σταθερά. Περισσότερα από 6 δις ευρώ προβλέφθηκαν για το 2017, 5,3% περισσότερα από το 2016 και 15,6% σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο του 2015-18 που είχε ψηφιστεί επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, για την δημιουργία ενός αναπτυξιακού περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση και αξιοποίηση πόρων και τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και των νησιών μας αποδεικνύεται από:

 • το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 που ολοκληρώθηκε με πλήρη σχεδόν απορροφητικότητα, και πρωτιά μεταξύ των λοιπών μελών της Ε.Ε.,
 • την απορρόφηση 7% την πρώτη χρονιά εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2014-2020, συγκριτικά με προηγούμενα (προ κρίσης) ποσοστά απορρόφησης 1,5%-2%,
 • Το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Β. Αιγαίου, που θα χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από πόρους του ΠΔΕ.
 • Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την Νίσυρο, όπου για πρώτη φορά τίθενται οι βάσεις για την ύπαρξη νησιωτικής πολιτικής στην πατρίδα μας.

 

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ