Πολιτική

08/10/2015 - 08:28

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για τα Hotspots : «Ανοιχτά κέντρα υποδοχής όχι φυλακές για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες»

Η

προχθεσινή επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του αυστριακού καγκελάριου κ. Βέρνερ Φάιμαν στη Λέσβο, έφερε τη Λέσβο στο κέντρο της προσοχής της Ευρώπης σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα. Ανέδειξε με το καλύτερο τρόπο την τεράστια προσπάθεια της μεγάλης πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας να διαχειριστεί με γνώμονα τις αρχές του ευρωπαϊκού διαφωτισμού ένα δύσκολο ζήτημα, που πολλές φορές ξεπερνούσε τα όρια της τοπικής μας κοινωνίας. Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι στη Λέσβο υπάρχει «το διαφορετικό πρόσωπο της Ευρώπης, το πρόσωπο της αλληλεγγύης», είναι μια ηθική δικαίωση για όλους. Για το δήμο Λέσβου που με τη ψύχραιμη στάση του και την έμπρακτη βοήθειά του έλυσε δύσκολα ζητήματα τις στιγμές της κρίσης, για τους εκατοντάδες εθελοντές και για τους χιλιάδες κατοίκους του νησιού, που με υπομονή και επιμονή μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η ανυπαρξία υποδομών φιλοξενίας, αντέχουν, βοηθούν και στηρίζουν τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην ολιγοήμερη παρουσία τους στο νησί.

Είναι φανερό ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν πρόκειται να λυθεί στο άμεσο μέλλον όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στις χώρες προέλευσης των προσφύγων. Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. είναι ένα πολύ μικρό βήμα απέναντι στη λογική της Ευρώπης – Φρούριο, που επιχείρησαν να επιβάλλουν οι συντηρητικές και ακροδεξιές πολιτικές αντιλήψεις στην Ε.Ε. το προηγούμενο διάστημα.

Η ίδια όμως απόφαση εγείρει σημαντικά ερωτηματικά που πρέπει άμεσα να απαντηθούν σε σχέση με τα λεγόμενα “Hotspots”, που η δημιουργία τους αφορά και το νησί μας.

Για εμάς ο χαρακτήρας αυτών των κέντρων δεν μπορεί να είναι άλλος από ανοιχτά κέντρα υποδοχής τύπου Ελαιώνα, με ανθρώπινες υποδομές σίτισης, στέγασης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με νομική και κοινωνική στήριξη όσων παραμένουν σ’ αυτά και με τη  δυνατότητα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να συνεχίσουν το ταξίδι τους, στις χώρες επιθυμίας τους.

Οποιαδήποτε προσπάθεια συντηρητικών και ακροδεξιών κύκλων της Ευρώπης να επιστρέψουμε στις λογικές των κλειστών κέντρων – φυλακών τύπου Αμυγδαλέζας με φυλακισμένους πρόσφυγες για άγνωστο χρονικό διάστημα κάτω από άθλιες συνθήκες, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή και ανεκτή.

Η παρακαταθήκη που δημιουργήθηκε στη Λέσβο με την δράση ενός πλατιού κινήματος «αλληλεγγύης», μπορεί να είναι η βάση, ώστε να αποτραπεί κάθε σκέψη για επαναφορά των κλειστών κέντρων κράτησης στο νησί μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το γραφείο τύπου της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

 

Μοιράσου το άρθρο!