Πολιτική

25/02/2015 - 19:43

Το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το έτος 2015 εγκρίθηκε με χθεσινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
 
Ο Αντιπεριφερειάρχης κος Θεόδωρος Βαλσαμίδης αναφέρει: 
 
Είναι η πρώτη προσπάθεια προκειμένου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να αποκτήσει Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο δυστυχώς δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία που υπήρχαν στις Υπηρεσίες για τα έργα που έχουν ενταχθεί κατά καιρούς στα διάφορα χρηματοδοτικά Προγράμματα, στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά οργανώθηκαν ανά Περιφερειακή Ενότητα και Νησί, καθώς και ανά Θεματική Κατηγορία. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια συνολική εικόνα για τις δράσεις και τα έργα που έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατά το τρέχον έτος.
 
Στο πλαίσιο του τρέχοντος Τεχνικού Προγράμματος θέσαμε τις εξής βασικές προτεραιότητες:
 
Α. Την ολοκλήρωση των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και βρίσκονται σε εξέλιξη, δεδομένου ότι θα πρέπει με βάση τους κανονισμούς να έχουν ολοκληρωθεί και αποπληρωθεί έως 31.12.2015.
 
Β. Τον προγραμματισμό έργων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο εθνικό & επαρχιακό οδικό δίκτυο σε όλα τα Νησιά. Με τα έργα αυτά, συνεχιζόμενα και νέα, θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις για την κατασκευή – βελτίωση τμημάτων του οδικού δικτύου, καθώς και τη συντήρηση του υφιστάμενου οδικού δικτύου με στοχευμένες παρεμβάσεις και για το σκοπό αυτό υπάρχουν πιστώσεις έτους περισσότερες από 8 εκ. ευρώ.
 
Γ. Την ολοκλήρωση μελετών προκειμένου να καταστεί δυνατή η ωρίμανση έργων που είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Στο πλαίσιο αυτό θα διατεθούν πιστώσεις για την ολοκλήρωση μελετών για έργα βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου στα τμήματα Μυτιλήνη – Κουντουρουδιά, Θερμή – Μανταμάδος, Σκαλοχώρι – Καλό Λιμάνι – Αρχαία Άντισσα στη Λέσβο, η Παράκαμψη Θάνους στη Λήμνο κλπ. Η διάθεση πιστώσεων θα γίνει από πόρους του ΠΔΕ ΚΑΠ Επενδύσεων, που έχει προγραμματιστεί να μας δοθεί φέτος. Για το σκοπό αυτό προτείνεται η ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης, στο πλαίσιο πάντα του Π/Υ της Περιφέρειας.
 
Δ. Την δρομολόγηση αντιπλημμυρικών έργων και παρεμβάσεων για τον καθαρισμό χειμάρρων σε όλα τα νησιά. Πρόκειται για μια σημαντική αρμοδιότητα της Περιφέρειας, στην οποία θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος, μια και αφορά την προστασία του φυσικού & δομημένου περιβάλλοντος, αλλά και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε δώσει σχετικές οδηγίες και προτεραιότητες στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας.
 
Ε. Στην κάλυψη οφειλών για υποχρεώσεις από έργα που έχουν εκτελεστεί στο παρελθόν, με βάση κυρίως δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.
 
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2015, έχει διασφαλισμένες πιστώσεις, οι οποίες είτε υπάρχουν στα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας, είτε έχουν προγραμματιστεί από συγκεκριμένες αποφάσεις και θα διατεθούν κατά τη διάρκεια του έτους.
 
Θέλω τέλος να ευχαριστώ το Γενικό Δ/ντη κ. Γ. Σπανέλλη, ο οποίος με την πολύτιμη γνώση και εμπειρία του συνέβαλλε σημαντικά στην εκπόνηση του Προγράμματος, τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κ. Χρήστο Μαλακό και τα στελέχη της Υπηρεσίας για την προσπάθεια τους, τα στελέχη των Δ/νσεων Τεχνικών Έργων και των Δ/νσεων Οικονομικού για την πολύτιμη συμβολή τους.

Μοιράσου το άρθρο!