Πολιτισμός

28/07/2014 - 14:29

«Εικαστικές αναμνήσεις από την Αγιάσο της Λέσβου» έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Καραπιπέρη

Την Παρασκευή, 1η Αυγούστου 2014, ανοίγει η αυλαία των εκδηλώσεων του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η Ανάπτυξη», που είναι αφιερωμένες στα 120 χρόνια ζωής, δράσης και προσφοράς του ιστορικού σωματείου, με δυο παράλληλες εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν στο φουαγιέ του θεάτρου του στην Αγιάσο και θα λειτουργήσουν μέχρι και τις 20 Αυγούστου 2014, τις ώρες 10:30 πμ – 1 μμ και 7 μμ – 11 μμ.

Την έκθεση ζωγραφικής του γνωστού και διακεκριμένου Λέσβιου ζωγράφου Δημήτρη Καραπιπέρη με θέμα «Εικαστικές αναμνήσεις απ’ την Αγιάσο της Λέσβου», που περιλαμβάνει περί τους είκοσι πίνακες, δουλεμένους κυρίως με παστέλ και υδρόχρωμα σε διάφορες χρονικές στιγμές, οι οποίοι αποτελούν μέρος της εικαστικής χαρτογραφίας του νησιού μας με την οποία έχει καταπιαστεί και που σχετίζονται με την Αγιάσο.

Ο Δημήτρης Καραπιπέρης κατάγεται από τη Μυτιλήνη. Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από το Λέσβιο ζωγράφο Στρατή Αξιώτη στην Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης. Στη συνέχεια, εργάστηκε κοντά στους γλύπτες και ζωγράφους Γιώργο Ζλατάνη στις Σέρρες και Χρήστο Παυλίδη στη Ξάνθη. Επίσης τέλειωσε τη σχολή σχεδίου – ζωγραφικής ABC. Η ζωγραφική του κινείται στα πλαίσια του ρεαλισμού με έντονα ποιητικά στοιχεία. Τα θέματά του είναι προσωπογραφίες, νεκρές φύσεις, τοπία και τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι το ελαιόχρωμα, το παστέλ, η σαγκίνα, η υδατογραφία. Έχει κάνει ομιλίες για την Τέχνη, εξώφυλλα βιβλίων. Έργα του υπάρχουν στο Υπουργείο Αιγαίου, τη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης, τη Νομαρχία Ξάνθης, τη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία, Καναδά, Λουξεμβούργο, Βρυξέλλες. Έχει πραγματοποιήσει 12 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές, κερδίζοντας σημαντικές διακρίσεις.

Και την έκθεση ξυλόγλυπτων μικροτεχνημάτων του Χαράλαμπου Γ. Βερυβάκη, γεννημένου στα Χανιά της Κρήτης, που από το 1957 μέχρι σήμερα υπηρετεί πιστά την παράδοση της ξυλογλυπτικής και δραστηριοποιείται στην κατασκευή ξυλόγλυπτων και εκκλησιαστικών επίπλων. Τα έργα του κοσμούν εκκλησίες και άλλα κτίρια σε πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Συμμετείχε σε αρκετές εκθέσεις που έχει πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Ξυλογλυπτών Αθηνών.

Μοιράσου το άρθρο!