Πολιτισμός

09/12/2014 - 12:28

Σπύρος Γαληνός: 11 πίνακες του Θεόφιλου παραμένουν στην Αθήνα λόγω σοβαρής αλλοίωσης

yle="text-align: justify;">Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λέσβου: Για την ενημέρωση των αναγνωστών/ακροατών/τηλεθεατών σας, λόγω μη δημοσίευσης ως όφειλε, της παρακάτω  επιστολής  του Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, στην εφημερίδα «Πολιτικά» και ή οποία εστάλη στην εφημερίδα στις 3 Δεκεμβρίου 2014, με θέμα την επιστροφή των έργων του Θεόφιλου στο μουσείο της Μυτιλήνης, η εν λόγω επιστολή διανέμεται στα Μ.Μ.Ε. της Λέσβου.

To Lesvosnews.net δημοσιεύει την επιστολή του Δημάρχου (αν και αφορά άλλο ΜΜΕ) κρίνοντας ότι προέχει η σωστή ενημέρωση των αναγνώστων μας.


Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου

 

Κυρία Διευθύντρια,

Με αφορμή το δημοσίευμα στις 28 Νοεμβρίου 2014 στην εφημερίδα “Πολιτικά” το οποίο υπογράφει η κ. Βαρβάρα Γκιγκιλίνη και έχει θέμα την επιστροφή των έργων του Θεόφιλου στο μουσείο της Μυτιλήνης, θα θέλαμε, για τη σωστή και αντικειμενική ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού να διευκρινίσουμε τα εξής.

Οι 51 προς συντήρηση πίνακες είχαν αποσταλεί στην Αθήνα, όπου οι συντηρητές του Υπουργείου Πολιτισμού έχουν αναλάβει την αποκατάστασή τους. Από αυτούς, οι 40 πίνακες έχουν επιστρέψει στο μουσείο Θεοφίλου και φυλάσσονται με ασφάλεια υπό τις προβλεπόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και φωτισμού, οι οποίες ορίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, στην τελευταία αίθουσα του μουσείου. Επίσης βρίσκονται στα παλιά τους τελάρα έως ότου ολοκληρωθεί η ανάθεση από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο θα αναλάβει το οικονομικό κόστος για την δημιουργία νέων τελάρων. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα τελάρα θα τοποθετηθούν χωρίς να γίνει μετακίνηση των έργων. Οι υπόλοιποι 11 πίνακες που παραμένουν στην Αθήνα έχουν υποστεί σοβαρότατη αλλοίωση  λόγω της πρότερης δομικής κατάστασης του μουσείου και απαιτείται περαιτέρω φροντίδα για την αποκατάστασή τους, με την ολοκλήρωση της οποίας θα επιστρέψουν και αυτοί. Λόγω της μουσειακής μελέτης δεν είναι δυνατή η έκθεση όλων των έργων τα οποία θα εκτίθενται στο μουσείο περιοδικά.

Ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός είναι ενήμερος και παρακολουθεί από κοντά όλες τις παραπάνω δράσεις, υπεύθυνος για τις οποίες είναι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κώστας Αστυρακάκης. Για την αποφυγή άδικων δημοσιευμάτων, πρέπει να υπογραμμίσουμε πως έργο του συγκεκριμένου αντιδημάρχου είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης και η επισκευή του μουσείου, η οποία ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Επίσης με ενέργειές του εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση από τη Γ.Γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για την ασφάλιση και μεταφορά των πινάκων στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να συντηρηθούν, κάτι το οποίο αναγνωρίζετε  και εσείς (εφημερίδα “Πολιτικά”  21/07/2013 σελ. 15).

Τέλος και ευχαριστώντας σας για την φιλοξενία στις στήλες της εφημερίδας σας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι χάριν των παραπάνω ενεργειών, η Λέσβος διαθέτει ένα μουσείο Θεοφίλου, το οποίο διαθέτει τις πλέον κατάλληλες συνθήκες έκθεσης και φύλαξης  των έργων του παγκοσμίου φήμης Λέσβιου ζωγράφου.

 

Με εκτίμηση,

 

Σπύρος Γαληνός

Δήμαρχος Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!