Συνεντεύξεις

16/09/2015 - 20:28

Γιάννης Ζερδελής: Η Λαϊκή Ενότητα συνεχίζει το ΟΧΙ του λαού μας

yle="text-align: justify;">Ο Γιάννης Ζερδελής επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Ενότητας στο Νομό Λέσβου μιλάει στο Lesvosnews για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής .
Κύρια σημεία της συνέντευξης:

  • Η Αριστερά ή θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού ή δεν θα είναι αριστερά.
  • Η Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος και τα συμπεράσματά της δεν χρησιμοποιήθηκαν στην διαπραγμάτευση
  • Το τρίτο μνημόνιο έχει έναν στόχο: να εκποιήσει τις εθνικές υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, νερό κ.α.)
  • Τα επιχειρήματα ότι η κυβέρνηση δεν πρόλαβε να πατάξει τη διαπλοκή γιατί “έπεσε” είναι τουλάχιστον αστεία. Το μνημόνιο πώς πρόλαβε και το έφερε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος
  • Καταργείται ο νησιωτικός ΦΠΑ για το νομό μας από 01.06.2016, κάτι που ισχύει σε όλη τη νησιωτική Ευρώπη ως μεταφορικό ισοδύναμο
  • Εξαναγκάζονται οι κατ' επάγγελμα αγρότες να ξεπουλήσουν σιγά-σιγά τα μέσα παραγωγής τους στους τοκογλύφους

 

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:

 

Ορισμένοι σας κατηγορούν ότι ρίξατε την κυβέρνηση. Τι απαντάτε;


Την κυβέρνηση δεν την έριξε κανείς, παραιτήθηκε ώστε να πάει σε εκλογές πριν αρχίσουν να εφαρμόζονται τα επώδυνα μέτρα του τρίτου μνημονίου. Ενός μνημονίου που ψήφισε σε συνεργασία με τη ΝΔ, τους ΑΝΕΛ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Σκοπός ήταν η δημιουργία μιας πειθήνιας κοινοβουλευτικής ομάδας χωρίς τους βουλευτές που καταψηφίσαμε τα μέτρα. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είχε αποφασίσει να πάει σε εκλογές από τις 12 Ιουλίου, πολύ πριν καταψηφίσουμε εμείς το Μνημόνιο. Κατά τη γνώμη μας, όφειλε να παραιτηθεί πριν υπογράψει για να φύγουμε όλοι μαζί, όπως και ήρθαμε. Η Αριστερά ή θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού ή δεν θα είναι αριστερά. Με αυτή την έννοια, τα απάνθρωπα μέτρα του τρίτου μνημονίου είναι και αντιλαϊκά και μόνο τις αξίες της αριστεράς δεν αντικατοπτρίζουν.

 



Εσείς ως κυβερνητικοί βουλευτές δεν μπορέσατε να σταματήσετε αυτή τη μνημονιακή στροφή της ηγεσίας ;


Η περιβόητη «διαπραγμάτευση» έγινε «κεκλεισμένων των θυρών», από μία πολύ μικρή διαπραγματευτική ομάδα προσκείμενη στον Πρωθυπουργό. Ως κοινοβουλευτική ομάδα ζητούσαμε επανειλημμένα ενημέρωση, αλλά αγνοηθήκαμε. Προτείναμε ομάδες ενίσχυσης της διαπραγμάτευσης, αλλά δεν έγινε δεκτή η πρότασή μας από την ηγεσία. Το ίδιο το κόμμα επί μήνες μπήκε στον πάγο, οι θέσεις και οι δεσμεύσεις του καταστρατηγήθηκαν χωρίς να απολογηθεί κανένας. Ως βουλευτές και ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε παλέψει σκληρά για να επικρατήσει το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, για να διαπιστώσουμε τελικά την αμηχανία της ηγεσίας, που επέστρεψε – αιφνιδιάζοντάς μας – με σκληρότερα μέτρα από τις Βρυξέλλες.

 



Η ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ισχυρίζεται ότι δεν είχε άλλη εναλλακτική. Ποια είναι η θέση σας;


Έπρεπε – όπως δήλωνε ο κ. Τσίπρας προεκλογικά – να σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις του χρέους στους δανειστές και να προσφύγει στη Χάγη, καθώς προβλέπει ο Νόμος. Η Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος, που συστήθηκε με πρωτοβουλία της κ. Κωνσταντοπούλου ως Προέδρου της Βουλής, το έκρινε αθέμιτο, παράνομο, επονείδιστο και μη βιώσιμο. Το εργαλείο αυτό γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στη διαπραγμάτευση; Να μην ξεχνάμε ότι από τον Αύγουστο του 2014 επιβιώσαμε και καλύψαμε τις εσωτερικές μας ανάγκες χωρίς να πάρουμε καμία δόση από την Ευρώπη.
Όφειλε να έχει – να έχουμε ως κυβέρνηση – εναλλακτικές με βάση τουλάχιστον το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ. Αν θέλεις εξάλλου να παραμείνεις στην Ευρωζώνη, ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχεις είναι να διαβεβαιώνεις – και να το εννοείς – ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις και όχι να τις δαιμονοποιείς πολιτικά. Αντίθετα, διακηρύσσοντας πως ό,τι όρους και να σου επιβάλλουν δεν υπάρχει ζωή εκτός Ευρωζώνης, αυτο-υπονομεύεσαι στην ίδια την προσπάθειά σου να μείνεις εντός ευρώ στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού.

 



Αυτά που λέτε αφορούν το πριν της πολύωρης διαπραγμάτευσης που ακολούθησε το δημοψήφισμα. Την ώρα που ο κ. Τσίπρας υπέστη εκβιασμό, όπως ισχυρίζεται, τι έπρεπε να γίνει;


Ο κ. Τσίπρας μπορούσε να επιστρέψει στο λαό και να του εξηγήσει καθαρά τα διλήμματα που μπαίνουν στη χώρα. Αντί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να γίνει φορέας επιβολής Μνημονίου, μπορούσε να αξιοποιήσει την «παντοδύναμη» θέση που βρισκόταν χάρη στο μεγαλειώδες ΟΧΙ του λαού μας και ν’ αρνηθεί να συνθηκολογήσει. ΄Η, αν δεν ήταν διατεθειμένη – και πολιτικά προετοιμασμένη – για τις συνθήκες μιας τέτοιας σύγκρουσης, μπορούσε να παραδώσει την εντολή. Αντί για τη συντριπτική συνθηκολόγηση, που ενσωματώνει το ΣΥΡΙΖΑ στο τόξο των μνημονιακών κομμάτων και το λαό και τη χώρα στη συνέχιση του αφανισμού τους, θα είχε μια τακτική ήττα. Μία ήττα, όμως, που θα επέτρεπε στο ΣΥΡΙΖΑ να επανακάμψει ως κόμμα του ΟΧΙ του 62% του ελληνικού λαού για τη σωτηρία του λαού και του τόπου. Και όχι την επιλογή ενός καθαρά ανέντιμου συμβιβασμού με αιτιολογία ότι δε μπορούσε να γίνει οτιδήποτε άλλο – όταν μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκροτηθεί από τα γεννοφάσκια του σε ευθεία σύγκρουση με τη θατσερική λογική του “There is no alternative”, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.
Τέλος, δεν βρίσκω για ποιον είναι λύση ένα μνημόνιο που θα απελευθερώσει τις κατασχέσεις σπιτιών, θα κόψει κι άλλο τις συντάξεις, θα καταστρέψει τους αγρότες και την εθνική παραγωγή.

 

 


Θεωρείτε ότι το Grexit αποφεύχθηκε με το τρίτο μνημόνιο;


Κάθε άλλο. Το τρίτο μνημόνιο έχει έναν στόχο: να εκποιήσει τις εθνικές υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, νερό κ.α.), να μετατρέψει τους πολίτες σε φτηνό εργατικό δυναμικό και να διευκολύνει τους πλειστηριασμούς αγροτεμαχίων των παραγωγών. Μόλις ολοκληρωθεί το έργο, θα υιοθετήσουμε αναγκαστικά εθνικό νόμισμα και θα έχουμε χάσει κάθε παραγωγικό μέσο για εθνική ανασυγκρότηση. Γι’ αυτό προτείνουμε την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος βάσει του δικού μας σχεδίου και όχι με τους όρους των πιστωτών και μάλιστα όσο είναι ακόμα νωρίς.
 

 


Ορισμένοι θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα. Πώς λοιπόν μπορεί να απεξαρτηθεί από τον δανεισμό;


Τεράστιος μύθος. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, το 2014 είχαμε πάνω από 90% επάρκεια τροφίμων. Πολλά δε από αυτά σε ποσότητες προς εξαγωγή. Γνωρίζετε ότι έχουμε πληρώσει πρόστιμο στην Ε.Ε. για υπερπαραγωγή γάλακτος; Ταυτόχρονα, έχουμε τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία των Βαλκανίων, μεταλλοβιομηχανίες, ναυπηγεία, αμέτρητες τουριστικές υποδομές. Να θυμίσω ότι πάρα πολλές εγχώριες βιομηχανίες έκλεισαν όταν ξεκινήσαμε να εισάγουμε – φτηνά χωρίς δασμούς – τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προϊόντα.
 

 


O ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ισχυρίζεται ότι θα πατάξει τη διαπλοκή φέρνοντας έσοδα στα κρατικά ταμεία.


Στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α δώσαμε ολο το χρόνο να το αποδείξει αυτό και δυστυχώς έμεινε άπραγος. Κανένα έσοδο απ’ όσα χρωστούν τα μεγάλα κανάλια, κανένα έσοδο από τους μεγαλοφοροφυγάδες της λίστας Λαγκάρντ, καμία πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και καυσίμων. Τα επιχειρήματα ότι η κυβέρνηση δεν πρόλαβε να πατάξει τη διαπλοκή γιατί “έπεσε” είναι τουλάχιστον αστεία. Το μνημόνιο πώς πρόλαβε και το έφερε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος; Επομένως, η αιτία είναι η ίδια που είχαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η απουσία διάθεσης σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα.
Να θυμίσω  ότι με την αποχή τους ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ και Χ.Α. δεν επέτρεψαν να σχηματιστεί απαρτία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ώστε να προσαχθεί και να καταθέσει ο κ. Στουρνάρας, ο άνθρωπος που έβλαψε όσο λίγοι το δημόσιο συμφέρον.

 

 



Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του τρίτου μνημονίου στα νησιά μας;


Δίπλα στα πολύ σκληρά φορολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μέτρα, που αφορούν όλη την επικράτεια, τα νησιά μας θα πληγούν διπλά. Καταρχάς καταργείται ο νησιωτικός ΦΠΑ για το νομό μας από 01.06.2016, κάτι που ισχύει σε όλη τη νησιωτική Ευρώπη ως μεταφορικό ισοδύναμο. Σε μια οικονομία μικρής κλίμακας με εδαφική ασυνέχεια όπως είναι η νησιωτική, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ ήταν η μόνη μέριμνα που αντιστάθμιζε ως ένα βαθμό τις ανισότητες που υφιστάμεθα σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Επίσης, η παραχώρηση στο γερμανικό δημόσιο με ευτελές τίμημα του αεροδρομίου Μυτιλήνης θα αυξήσει τα εισιτήρια πλήττοντας τον τουρισμό αλλά και ενισχύοντας ένα καθεστώς απομόνωσης των νησιωτών που τα τελευταία χρόνια ολοένα και εντείνεται. Αυτό το καθεστώς το γνωρίζουν πολύ καλά ιδιαίτερα οι Λημνιοί που αντιμετωπίζουν ένα συνεχές πρόβλημα με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ένα πρόβλημα που δυστυχώς δεν φαίνεται να βαίνει προς επίλυση.
Κατά την άποψή μου, η βασικότερη επίπτωση του μνημονίου αφορά την αγροτική παραγωγή.  Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή μέχρι το 29%, η κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, η αύξηση του αγροτικού ρεύματος, ο τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ, η αύξηση του ΦΠΑ στα καλλιεργητικά μέσα, και μια σειρά ακόμα μνημονιακών μέτρων θα καταφέρουν το τελειωτικό πλήγμα στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, καταστρέφοντας έναν ολόκληρο κλάδο. Γνωρίζετε ότι  το εισαγόμενο γάλα 11 ημερών θα θεωρείται φρέσκο, πλήττοντας και την κτηνοτροφία μας ;
Έτσι, μετατρέπεται η ανάγκη για διατροφική επάρκεια σε όνειρο θερινής νυκτός και εξαναγκάζονται οι κατ' επάγγελμα αγρότες να ξεπουλήσουν σιγά-σιγά τα μέσα παραγωγής τους στους τοκογλύφους. Αυτός είναι και ο τελικός στόχος για να μας μετατρέψουν σε μια τέλεια αποικία, όπου θα εργαζόμαστε ως δουλοπάροικοι.

 



Κύριε Ζερδελή γιατί να ψηφίσει κάποιος ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤA;


Το ζητούμενο από αυτές τις εκλογές δεν είναι ποιος πρωθυπουργός θα κυβερνήσει. Στην πραγματικότητα και ο κ. Μεϊμαράκης και ο κ. Τσίπρας έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν το τρίτο μνημόνιο που από κοινού ψήφισαν. Τα περιθώρια να ασκήσουν ανεξάρτητη πολιτική είναι μηδενικά, από τη στιγμή που το τρίτο μνημόνιο προβλέπει ότι κάθε νομοσχέδιο πρέπει να έχει την έγκριση των δανειστών πριν καν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Η Λέσβος, η Λήμνος και ο Άι-Στράτης έχουν ανάγκη από βουλευτή που θα υπερασπίζεται το νομό μας από τα μνημόνια και όχι από βουλευτές που είναι καταδικασμένοι να ψηφίζουν «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ».
Η Λαϊκή Ενότητα είναι ο μόνος δημοκρατικός χώρος με ρεαλιστική κυβερνητική πρόταση. Γιατί πρέπει επιτέλους να καταγγείλουμε το παράνομο χρέος, που πληρώνουν άδικα οι πολίτες και θα συνεχίσουν να πληρώνουν στο διηνεκές. Γιατί η χώρα μας έχει ανάγκη να πολιτεύονται γνήσιοι, αδιάφθοροι αγωνιστές, όπως ο Μανώλης Γλέζος και άνθρωποι που μεταξύ εξουσίας και αξιοπρέπειας, στις 13 Αυγούστου επέλεξαν το δεύτερο. Και ασφαλώς γιατί δε γίνεται να απέχεις, επιτρέποντας να αποφασίζουν οι άλλοι για εσένα. Ψηφίζουμε αντιμνημονιακά για να έχουμε μέλλον, διότι με το μνημόνιο η μόνη ανάπτυξη που θα έχουμε θα είναι η αύξηση των αυτοκτονιών, των μεταναστεύσεων, των εξώσεων και της φτώχειας.
Με τη Λαϊκή Ενότητα, λοιπόν, γιατί η ελπίδα ανήκει σε κείνους που την υπερασπίζονται. Γιατί το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το κερδίζουν!


 

Μοιράσου το άρθρο!