Συνεντεύξεις

05/04/2024 - 09:18

Κώστας Μουτζούρης: Η επένδυση των πολιτών στον τουρισμό είναι μεγάλο «στοίχημα»

Έτοιμα να υποδεχθούν αυξημένες -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- τουριστικές ροές από την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και την Τουρκία είναι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως τόνισε στο CNN Greece ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Η περίοδος 2014-2020 ήταν γεμάτη προκλήσεις για τον τουρισμό των νησιών του Αιγαίου, ειδικά αυτών που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τα παράλια της Τουρκίας, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Κως. Τα συγκεκριμένα νησιά δέχθηκαν ένα μεγάλο «κύμα» προσφύγων και μεταναστών, γεγονός που είχε σημαντικές επιπτώσεις και κόστος τόσο για την Ελλάδα και την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, όσο και για την οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν δύσκολο να μην υπάρχουν δυσμενείς συνέπειες για τον τουρισμό. Το 2023, όμως, αυτή η εικόνα άλλαξε για τον τουρισμό, καθώς ήταν μια «ιδιαίτερη καλή χρονιά», σύμφωνα με τον κ. Μουτζούρη, ενώ είναι αισιόδοξος και για τη φετινή χρονιά.

 

Επειδή ωστόσο, αυξημένες τουριστικές ροές, προϋποθέτουν και υψηλό επίπεδο τουριστικών υπηρεσιών, το οποίο με τη σειρά του προϋποθέτει όχι απλά την ύπαρξη επαρκούς προσωπικού αλλά και τη σωστή κατάρτισή του, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δεν δίστασε να αναφερθεί και στην έλλειψη προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα, ο κ.Μουτζούρης τόνισε πως πρέπει να δοθεί προσοχή στην έλλειψη προσωπικού, και μάλιστα εκπαιδευμένου, καθώς, όπως επισημαίνει, «η παροχή τουριστικών υπηρεσιών καθίσταται προβληματική». Επιπλέον, η ενσωμάτωση των αρχών της βιωσιμότητας και της τεχνολογικής και ενεργειακής αναβάθμισης είναι πολύ σημαντική για τα νησιά αυτά, αλλά και για την Ελλάδα και γενικότερα για τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όσον αφορά στα «στοιχήματα» για τον τουρισμό του Βορείου Αιγαίου, ο κ. Μουτζούρης προκρίνει την επένδυση των πολιτών στον τουρισμό και την έκδοση θεώρησης εισόδου (Visa Schengen) στους extra Schengen.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, στο CNN Greece:

Υπάρχει ανοδική πορεία στην προσέλκυση επισκεπτών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου;

Μετά τη μεγάλη μεταναστευτική κρίση 2014-2020, όποτε οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου επλήγησαν ιδιαίτερα, παρατηρείται μεγάλη αύξηση στην προσέλευση τουριστών -στα μέτρα πάντοτε του Βορείου Αιγαίου. Πέρσι ήταν μια ιδιαιτέρως καλή χρονιά. Φέτος προβλέπεται πολύ μεγάλη προσέλευση από Ευρώπη, Ελλάδα και Τουρκία.

Πόσο σημαντικές είναι για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου οι αρχές της βιωσιμότητας, της τεχνολογικής και ενεργειακής αναβάθμισης και της σωστής επαγγελματικής κατάρτισης στους κλάδους του τουρισμού;

Όλα αυτά που αναφέρετε είναι πολύ σημαντικά, όχι μόνο για το Βόρειο Αιγαίο, αλλά και για όλη την Ελλάδα και την υδρόγειο. Ιδιαίτερα φέτος που το Υπουργείο Τουρισμού έδωσε έμφαση σε όλες αυτές τις παραμέτρους.

Ιδιαίτερη, όμως, μνεία θα κάνω στην έλλειψη προσωπικού, και ιδιαίτερα εκπαιδευμένου προσωπικού. Σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να προσέξουμε, γιατί η παροχή τουριστικών υπηρεσιών καθίσταται προβληματική.

Ποια είναι τα μεγάλα «στοιχήματα» που πρέπει να κερδίσει το Βόρειο Αιγαίο αναφορικά με την αύξηση του τουρισμού;

Το πιο μεγάλο «στοίχημα» είναι η επένδυση των πολιτών στον τουρισμό, κάτι που έχει ατονίσει. Βέβαια, το Βόρειο Αιγαίο ποτέ δεν είχε αξιοσημείωτες επιδόσεις στον τομέα αυτόν, πλην της Σάμου και κάπως της Λέσβου.

Ένα άλλο «στοίχημα» είναι η έκδοση visa στους extra Schengen που αποφασίστηκε. Πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ.

Μοιράσου το άρθρο!