Συνεντεύξεις

23/01/2015 - 13:00

Γιάννης Ζερδελής: υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

yle="text-align: justify;">Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες ο υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο κος Γιάννης Ζερδελής παραχώρησε την τελευταία του συνέντευξη στο Lesvosnews.net O κος Ζερδελής τονίζει ότι η μνημονιακή λαίλαπα σάρωσε και τα νησιά του Αιγαίου αναφέροντας ως παραδείγματα το χώρο της ακτοπλοΐας, της υγείας και της πώλησης του αεροδρομίου Μυτιλήνης.  Τονίζει ότι φράση «βγαίνουμε από την κρίση» έχει ακουστεί τόσες φορές που κανείς πλέον δεν το πιστεύει.  Επικρίνει τη συμπεριφορά Μαυρογιαλούρου  εκ μέρους του υποψήφιου Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανασίου και τη «μονταζιέρα» του Σαμαρά που δημιουργεί κινδυνολογία με αφορμή τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Για άλλη μια φορά υπογραμμίζει ότι δεν κινδυνεύουν οι αγροτικές επιδοτήσεις και ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ουσιαστική ανασυγκρότηση της παραγωγής.  Ενδιαφέρον σημείο της συνέντευξης του κ. Ζερδελή  είναι το σημείο όπου τονίζει οι αλλαγές που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν μόνο τους βουλευτές που θα  τις ψηφίζουν αλλά  «θα πρέπει να γίνουν υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας, να γίνουν υπόθεση του μαζικού κινήματος, που θα παρεμβαίνει, θα  πιέζει, θα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της Αριστεράς». Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για την περίπτωση μη αυτοδυναμίας ο υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι η  Κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει θα εξασφαλίζει την υλοποίηση  του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

 

Το κείμενο της συνέντευξης :

 

Αυτά τα 2,5 χρόνια που ήσασταν βουλευτής Λέσβου η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε νόμους και μέτρα που είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή όλων των Ελλήνων πολιτών. Από την εμπειρία σας ποια από αυτά πιστεύετε ότι είχαν ιδιαίτερες επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων των νησιών μας;

Δεν υπήρξε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε αυτά τα 2.5 χρόνια από την συγκυβέρνηση που να βελτίωσε έστω στο ελάχιστο τη ζωή των νησιωτών. Αντίθετα, η μνημονιακή λαίλαπα που σάρωσε το κοινωνικό κράτος δεν μας άφησε στο απυρόβλητο. Εκείνο, όμως, που μεγέθυνε τις επιπτώσεις στον τόπο μας ήταν το γεγονός της ίδιας της νησιωτικής φύσης του. Αυτό που θα έπρεπε να είναι ευλογία μετατράπηκε σε κατάρα εξαιτίας μιας διαχρονικής απαξίωσης εκ μέρους όλων των κυβερνήσεων και των αρμόδιων Υπουργών. Και μιλώ για τον αποκλεισμό, τον απομονωτισμό στον οποίο καταδικάστηκαν τα νησιά μας με τις συγκοινωνίες να γυρνούν στο καθεστώς της δεκαετίας του ’50.

Ο περιβόητος Νόμος Μουσουρούλη, που συντάχθηκε εξ αρχής για να ευνοήσει τους ακτοπλόους, σήμανε μια ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση των θαλάσσιων συγκοινωνιών που καταδίκασε τους κατοίκους (ιδιαιτέρως της Λήμνου) σε ένα καθεστώς συγκοινωνιακού αποκλεισμού. Αυτός ο αποκλεισμός επιτείνεται με την πώληση του αεροδρομίου σε ιδιώτες που συνεπάγεται αύξηση του μεταφορικού κόστος.

Η απόσυρση του κράτους και των υπηρεσιών του από τα νησιά είναι το δεύτερο μεγάλο αγκάθι. Δώσαμε μεγάλο αγώνα μέσα στη Βουλή για να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση, αλλά δεν βρήκαμε αρωγούς τους άλλους τρεις βουλευτές που προέρχονται από το νομό μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ως μέλη των κυβερνόντων κομμάτων ψήφισαν όλα τα μέτρα διάλυσης του τόπου μας.

Τέλος, δίπλα στα άλλα μέτρα εξόντωσης του αγροτικού κόσμου, η κυβέρνηση έδειξε μια άνευ προηγουμένου προχειρότητα και ολιγωρία στην αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού με αποτέλεσμα να απειλείται με πλήρη καθίζηση το εισόδημα των κτηνοτρόφων.

 

Παλαιότερα υπήρχε η συζήτηση για την εφαρμογή του λεγόμενου μεταφορικού ισοδύναμου για τα νησιά μας. Τώρα όχι μόνο δεν υπάρχει ως προοπτική, αλλά όπως είπατε τα νησιά μας έχουν απομονωθεί, τόσο από τον Πειραιά όσο και από τη Βόρεια Ελλάδα. Εσείς τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό το πρόβλημα;

Πρέπει να ξεκινήσουμε από μια κοινή παραδοχή. Το μοντέλο της κάλυψης των ακτοπλοϊκών γραμμών αποκλειστικά από ιδιώτες που αποσκοπούν στην γρήγορη μεγιστοποίηση του κέρδους απέτυχε. Εμείς κλίνουμε προς το σκανδιναβικό μοντέλο, που καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες της ακτοπλοΐας, προσαρμοσμένο στην ελληνική ιδιαιτερότητα της πολυνησιωτικότητας. Το μοντέλο αυτό θέλει τον ακτοπλοϊκό φορέα δημόσιο με συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι μια σημαντική ανακούφιση για τις νησιωτικές οικονομίες και δεν αποτελεί προνόμιο χαρισμένο στους νησιώτες αλλά μέτρο για την άρση των ανισοτήτων μεταξύ ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πριν λίγες μέρες το εξήγγειλε σε ομιλία του στη Ρόδο. Το κόστος του προβλέπεται να καλυφθεί από την τόνωση τόσο της επιβατηγού κίνησης όσο και από την ανάπτυξη των οικονομιών μικρής κλίμακας που η αυξημένη επισκεψιμότητα θα αποφέρει.

 

Ο τομέας της Υγείας έχει υποβαθμιστεί ιδιαίτερα τα 4 μνημονιακά χρόνια με πιο χαρακτηριστικές τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εσείς τι συγκεκριμένα μέτρα θα λάβετε σ’ αυτό τον ευαίσθητο τομέα;

Η υγεία για μας δεν είναι εμπόρευμα στα χέρια ιδιωτών επενδυτών αλλά κοινωνικό αγαθό. Πρόσβαση σε αυτό πρέπει να έχουν όλοι, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Σήμερα 3.000.000 είναι οι ανασφάλιστοι πολίτες στην Ελλάδα. Το προσδόκιμο επιβίωσης μειώθηκε και η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε τα μνημονιακά χρόνια και αγγίζουν τριτοκοσμικά μεγέθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει μέτρα ανάσχεσης της υγειονομικής φτώχειας. Συγκεκριμένα:

  • Στρέφουμε την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στην πρόληψη που προκαλεί μεσοπρόθεσμα και οικονομική ελάφρυνση.
  • Όλοι οι ανασφάλιστοι λόγω αδυναμίας εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα πλαίσια των δημόσιων δομών υγείας.
  • Οι δημόσιες δομές υγείας ενισχύονται και χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της γενικής Κυβέρνησης.
  • Η Εταιρεία Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε. καταργείται.
  • Καταργείται τo χαράτσι του 1 ευρώ ανά συνταγή και των 5 ευρώ ανά εξέταση.
  • Τα ανασφάλιστα παιδιά έχουν πλήρη εμβολιαστική κάλυψη για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων δωρεάν.
  • Το ΕΣΥ αναδιοργανώνεται δημοκρατικά με κοινωνικό έλεγχο.

 

Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι λένε ότι τώρα βρισκόμαστε στο τέλος της κρίσης και δεν πρέπει να κινδυνέψουν να χαθούν όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς τι απαντάτε;

Η φράση «βγαίνουμε από την κρίση» νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια έχει ειπωθεί τόσες φορές από κυβερνητικά χείλη και έχει διαψευστεί άλλες τόσες, ώστε ακόμα και όταν γίνει πραγματικότητα κανείς δεν θα το πιστεύει. Η κρίση δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός αναδιανομής πλούτου από τα κατώτερα οικονομικά στρώματα προς τα ανώτερα. Η κυβέρνηση πλήρως συνειδητά ενισχύει αυτό το μηχανισμό μέσα από την πολιτική που ακολουθεί για να εξυπηρετήσει και να εξυπηρετηθεί στο πλαίσιο ενός αμαρτωλού τριγώνου διαπλοκής. Δεν είναι, λοιπόν, ποτέ δυνατόν να μας βγάλει από καμία κρίση, το αντίθετο μάλιστα.

Βλέπετε εσείς πουθενά γύρω σας κανένα σημάδι από την ανάπτυξη που ο κ. Σαμαράς λέει ότι έχει ξεκινήσει ήδη; Η ανεργία καλπάζει και το μόνο που μειώνει τους δείκτες είναι η μαζική μετανάστευση. Τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και το ξεθεμέλιωμα της αγροτικής παραγωγής είναι ανάπτυξη; Και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί. Το mail Χαρδούβελη προς την τρόικα, που δεν διαψεύστηκε από κανέναν, περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, αύξηση τόσο των ορίων συνταξιοδότησης όσο και του αριθμού των ενσήμων για την κατώτερη σύνταξη και κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Ξέρετε πού πηγαίνουν οι θυσίες των Ελλήνων; Στον πίθο των Δαναΐδων που λέγεται μη βιώσιμο χρέος. Όταν παίρνεις νέα δάνεια για να αποπληρώσεις τους τόκους παλαιότερων αφαιμάσσοντας ταυτόχρονα τον κόσμο της εργασίας, αυτό που βλέπεις στην άκρη του τούνελ δεν είναι φως αλλά το τρένο που έρχεται κατά πάνω σου.

Το ζητούμενο, επομένως, είναι μια συνολική αλλαγή πολιτικής. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έχει τη μόνη εφικτή λύση για να βγούμε από το φαύλο κύκλο. Αυτή η λύση περιλαμβάνει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, όπως έγινε το 1953 για τη Γερμανία, τερματισμό της λιτότητας, επανεκκίνηση της οικονομίας, παραγωγική ανασυγκρότηση. Και επιτέλους αυτή η χώρα δεν έχει μόνο φτωχούς, έχει και πλούσιους που έγιναν πλουσιότεροι τα τελευταία χρόνια. Καιρός είναι να πληρώσουν κι αυτοί.

 

Ως Βουλευτής και Ιατρός θα θέλαμε το σχόλιο σας για τη διαφημιστική καταχώρηση του κ. Αθανασίου με φόντο το Νοσοκομείο Μυτιλήνης;

Ο κ. Αθανασίου θα πρέπει να διαφυλάσσει πιο επιμελώς την όποια πολιτική του αξιοπιστία. Πρόσφατα δείγματα Μαυρογιαλουρισμού από τον ίδιο προκάλεσαν και σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Του θυμίζω ότι η κατασκευή της νέας Πτέρυγας του Νοσοκομείου, για την οποία αναφέρει ο ίδιος ότι εξασφάλισε 25.000.000 ευρώ, σχεδιάστηκε, χρηματοδοτήθηκε και δρομολογήθηκε πολύ πριν ο ίδιος ασχοληθεί με την πολιτική. Να του θυμίσω επίσης ότι  ψήφισε τον προϋπολογισμό του 2015 που επέβαλε μείωση κατά 23% στις δαπάνες του Βοστανείου,. Αναμένω με μεγάλη αγωνία να του κάνει κάποιος μια ερώτηση για τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σε υγειονομικό υλικό.

 

Σε πρόσφατη ομιλία του σε χωριό της Λέσβου ο κ. Αθανασίου επεσήμανε πως αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις των αγροτών. Εσείς τι απαντάτε;

Ο κ. Αθανασίου σπέρνει το φόβο γιατί δεν έχει τι άλλο να πει στους αγρότες. Οι  επιδοτήσεις δεν δίνονται στην κυβέρνηση Σαμαρά αλλά στη χώρα μας, που είναι μέλος της Ε.Ε.. Επομένως με τη μορφή που θα δοθούν με την νέα ΚΑΠ που θα ισχύσει από φέτος  είναι εξασφαλισμένες μέχρι το 2019. 

Οι επιδοτήσεις δεν κινδυνεύουν από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά από τη ληστρική πολιτική της ΝΔ και του Σαμαρά. Αρκεί να σας πω ότι το σύνολο των επιδοτήσεων που μοιράζονται στον αγροτικό τομέα είναι 2,1 δις, ενώ τα χαράτσια κα οι φόροι πάνω από 2,5 δις.

Φορολόγησαν τις στάνες, τα μαντριά και τα χωράφια, αύξησαν τις εισφορές στον ΕΛΓΑ και τον ΟΓΑ, μείωσαν τις επιστροφές σε ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο, ανέβασαν το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, έκοψαν τα δώρα από τις συντάξεις του ΟΓΑ, φορολογούν τους αγρότες από φέτος με 13% από το πρώτο ευρώ, ενώ τους ζητάνε να καταχωρούν τις επιδοτήσεις τους στα βιβλία εσόδων για να τις φορολογήσουν κι αυτές! Σαν να μην έφταναν αυτά, μπαίνουν στους λογαριασμούς των αγροτών χωρίς να τους ρωτήσουν και τους αφαιρούν διάφορα ποσά επειδή χρωστάνε στην Τράπεζα. Μετά από όλα αυτά χρειάζεται πολύ θράσος να ισχυριστεί κανείς ότι οι επιδοτήσεις των αγροτών κινδυνεύουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Δεν είναι, όμως, μόνο οι επιδοτήσεις που αφορούν τους αγρότες. Το ζητούμενο είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε νέες βάσεις. Για τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, την επαναφορά της 13ης αγροτικής σύνταξης, τη μείωση της «ψαλίδας» τιμών παραγωγού-καταναλωτή, την ανασύσταση του συνεταιριστικού κινήματος σε νέες βάσεις, την απελευθέρωση του παραγωγού από τα από τα δεσμά μιας άδικης φορολογίας, γι’ αυτά έπρεπε να μιλάμε σήμερα. Στην κατήφορο της κινδυνολογίας του κ. Αθανασίου και των ομοίων του απαντάμε με ένα εθνικό σχέδιο δράσης στήριξης του αγροτικού κόσμου και της αγροτικής παραγωγής.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλλιεργήσει αρκετές προσδοκίες στον ελληνικό λαό. Ίσως είναι η τελευταία ελπίδα. Έχετε σκεφτεί τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει; Πέρα από το σενάριο της αριστερής παρένθεσης μήπως η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως αποτέλεσμα η αριστερά να μπει στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας»;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη πολύ έγκαιρα, από το Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, έχει καταθέσει ένα πρόγραμμα άμεσων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ανάκτηση της εργασίας, την επανεκκίνησης της οικονομίας και την αποκατάσταση της πραγματικής δημοκρατίας στη χώρα, που όπως έχουμε δεσμευτεί θα είναι και οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Δεν είναι όλα αυτά που θέλουμε να κάνουμε, αλλά είναι αυτά που μπορούμε να κάνουμε άμεσα. Και αυτά θα τα κάνουμε ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Η υλοποίηση των μέτρων αυτών δεν πρέπει και δεν θα είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της Βουλής που θα τα νομοθετήσει. Θα πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας, να γίνει υπόθεση του μαζικού κινήματος, που θα παρεμβαίνει, θα  πιέζει, θα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της Αριστεράς.

Πάρτε για παράδειγμα την επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Χωρίς ισχυρό εργατικό κίνημα, που με κινητοποιήσεις θα πιέζει, πόσο μπορεί αυτά να προχωρήσουν, έστω κι αν νομοθετηθούν; Αυτή η σχέση κυβέρνησης,  κινήματος και κοινωνίας είναι αυτή που θα εδραιώσει τις αλλαγές, οι οποίες θα λάβουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση της ψήφου του λαού μας την Κυριακή. Απ’ αυτή την άποψη και έχοντας βεβαίως κατά νου τις  μεγάλες ευθύνες που αναλαμβάνουμε από τη Δευτέρα, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς έχει πολύ δρόμο να διανύσει και σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει παρένθεση, όπως εμφανίζει αυτό το κακόγουστο και φοβικό τηλεοπτικό σποτ της ΝΔ. Η κυβέρνηση της αριστεράς έρχεται και φέρνει την ελπίδα στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

 

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ για οδηγηθούμε ξανά σε εκλογές; Δεν είναι εκβιαστικό αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα μόνο αν έχει αυτοδυναμία; Μήπως ο κ. Τσίπρας δημιουργεί ένα άλλοθι για να μην κάνει όσα έχει υποσχεθεί;

Καταρχάς να σας πω ότι θεωρώ την αυτοδυναμία έναν απολύτως εφικτό στόχο. Τα μηνύματα που παίρνουμε από τους συμπολίτες μας το τελευταίο διάστημα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Ο ελληνικός λαός κάθε μέρα που περνάει αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο τα κρίσιμα διακυβεύματα και επομένως θα κάνει στις κάλπες μια ξεκάθαρη επιλογή.

Αλλά θα απαντήσω και στην ερώτησή σας. Να ξεκαθαρίσω λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί ότι τουλάχιστον το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει μέτρα άμεσης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, θα τηρηθεί στο ακέραιο και θα μπει τέλος στα μνημόνια και τη λιτότητα. Αυτό δεν είναι εκβιασμός, αλλά στοιχειώδης προϋπόθεση για την επιβίωση του λαού μας. Ως κόμμα επιδιώκουμε τις συνεργασίες, δεν θεωρούμε ότι έχουμε το αλάθητο, αρκεί οι συνεργασίες αυτές να έχουν προοδευτικό πρόσημο. Φαντάζεστε έναν ΣΥΡΙΖΑ όμηρο των μνημονιακών και κεντρο-νεοφιλελεύθερων κομμάτων; Που θα αναγκάζεται στο όνομα μιας ασταθούς κυβερνητικής πλειοψηφίας να κάνει εκπτώσεις στην πολιτική του;

Αυτό είναι το κομβικό σημείο, η αλλαγή πολιτικής και όχι η εναλλαγή στην εξουσία. Και τους όρους για αυτή την αλλαγή θα τους καθορίσει ο λαός με την ψήφο του την Κυριακή.

 

Τις τελευταίες μέρες επιστρέφει η «κινδυνολογία», όπως τη χαρακτηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δημοσιεύματα για πρόβλημα ρευστότητας, έξοδο από το ευρώ κτλ. Μήπως όμως για αυτή την «κινδυνολογία» ευθύνη έχουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις που αν μην τι άλλο είναι «ατυχείς»;

Δεν ξέρω αν είναι ατυχείς οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σίγουρα η δεξιά μονταζιέρα τις τελευταίες εβδομάδες έχει πάρει φωτιά. Ο κ. Σαμαράς πάνω στον πανικό του έχει επιλέξει έναν αντιδημοκρατικό κατήφορο αμαυρώνοντας τη διεθνή θέση της χώρας, δυσφημίζοντας και διχάζοντας το λαό μας. Τα δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεστε δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι τελευταίες εφεδρείες μιας καταρρέουσας κυβέρνησης. Ο ευρωπαϊκός τύπος, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και έγκριτοι οικονομολόγοι διαψεύδουν την κινδυνολογία περί Grexit. Η μαύρη προπαγάνδα των υπογείων της Συγγρού που κάνει κοπτοραπτική σε κάθε μας δήλωση και φτιάχνει τρομολαγνικά τηλεοπτικά σποτ περί της δήθεν χρεωκοπίας της χώρας θα λάβει μεθαύριο την απάντηση που της αξίζει από τον ελληνικό λαό. Όσο και να ενταθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα η εκστρατεία φόβου, όποια κατασκευασμένη εικόνα της τελευταίας στιγμής και να δείξουν, η ελπίδα δεν έρχεται, είναι ήδη εδώ.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ της ενότητας, της αντίστασης, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας θα κάνουμε πράξη το όραμα της απελευθέρωσης. Την Κυριακή κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα. Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδύναμη Ελλάδα στην Ευρώπη, αυτοδύναμος λαός.

Μοιράσου το άρθρο!