Συνεντεύξεις

22/01/2015 - 11:57

Χρυσούλα Ζωγράφου: με το ΣΥΡΙΖΑ οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα χαράσσουν πολιτική με την ανάλογη χρηματοδότηση.

pan style="background-color:#d3d3d3;">Η υποψήφια Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο  κα Χρυσούλα Ζωγράγρου  μιλάει στο Lesvosnews.net

 

Από τη θητεία σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πιστεύετε ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να προωθήσει λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρώτος και δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης;

Οι συνέπειες του «Καλλικράτη» στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι περισσότερο από ορατές τόσο σε οικονομικό όσο και σε θεσμικό, δημοκρατικό και συμμετοχικό επίπεδο. Ουσιαστικά αποτελεί ένα νόμο που δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει ως ιμάντας μετακύλισης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στις κατά τόπους κοινωνίες. Για να μπορέσει η τοπική αυτοδιοίκηση να λειτουργεί ως τέτοια χρειάζεται μια συνολική αναθεώρηση του «Καλλικράτη» που θα περιλαμβάνει μέτρα για την εμβάθυνση της δημοκρατικής λειτουργίας, για τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία, για την ενίσχυση των θεσμών τοπικής συμμετοχής.

Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λίγα λόγια όλο το πρόγραμμά μας για την τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει όμως να σας πω τούτο: οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα χαράσσουν τις κοινωνικές, οικονομικές, πολεοδομικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές πολιτικές που αφορούν την περιοχή αρμοδιότητάς τους και φυσικά θα λάβουν και την ανάλογη χρηματοδότηση. Πού θα βρούμε τα λεφτά; Μία πηγή είναι τα λιμνάζοντα του ΕΣΠΑ, άλλη το υπόλοιπο των «υπεξαιρεθέντων» και πολλά-πολλά ακόμα. Πολύ σημαντικό μέτρο είναι η κατάργηση του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας» που επιβάλλει την πλήρη επιτροπεία των Δήμων και έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις συνταγματικές διατάξεις για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Επειδή, όμως, ζούμε σε ένα Δήμο που ανάμεσα στα άλλα έχει υποφέρει πολύ λόγω της ενοποίησής του, πρέπει να σας πω ότι μετά από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και λαμβάνοντας υπ’ όψιν πολιτιστικά και ιστορικά δεδομένα και γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες θα προχωρήσουμε σε αναθεώρηση της χωροταξικής δομής.

Επανέρχομαι λοιπόν στο ερώτημά σας: ναι, πιστεύω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί όχι απλά να δώσει λύσεις στα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά να της αποδώσει τον πραγματικό της ρόλο, εκείνο του θεσμού της λαϊκής εξουσίας.

Σύμφωνα με στοιχεία 6,3 εκατομμύρια Έλληνες ζουν υπό το ζόφο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ποια είναι τα άμεσα μέτρα ανακούφισης που θα λάβει το κόμμα σας αν γίνει κυβέρνηση;

Τα άμεσα μέτρα είναι το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όπως το είχε παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβρη. Επιλεκτικά και επιγραμματικά σας αναφέρω τα εξής:

  • Επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και εγγύηση όλων των αγροτικών συντάξεων.
  • Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.
  • Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
  • Ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» και των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
  • Άμεση παύση κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας, μισθών κ.λπ., καθώς και χορήγηση φορολογικής ενημερότητας σε όσους εντάσσονται στη διαδικασία ρύθμισης.
  • Άμεση Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
  • Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.
  • Επαναφορά κατώτατου μισθού.
  • Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.
  • Μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής.

Τα μέτρα αυτά δεν είναι όλα όσα θα θέλαμε να κάνουμε. Είναι, όμως, τα πρώτα που θα ανακουφίσουν τα θύματα που άφησαν πίσω τους πέντε χρόνια μνημονιακής πολιτικής και που δυστυχώς είναι πολλά και στον τόπο μας.

Τα τελευταία χρόνια, ειδικά στα χωριά της Λέσβου, έχουν συγχωνευτεί τμήματα στα σχολεία εξαιτίας των ελλείψεων στους εκπαιδευτικούς. Τι έχετε να σχολιάσετε γι' αυτή την κατάσταση; Ποιες βασικές αλλαγές στην παιδεία οραματίζεται το κόμμα σας;

Εδώ θα ήθελα να κάνω μία μικρή διόρθωση: δεν είναι η έλλειψη εκπαιδευτικών που έχει συγχωνεύσει τμήματα στα σχολεία του νησιού αλλά η νεοφιλελεύθερη εκπαιδευτική πολιτική, που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με ψυχρή λογιστική τακτική. Στο κέντρο αυτής της λογικής βρίσκεται η ταξική αντίθεση που θέλει το παιδί του αγρότη και του κτηνοτρόφου που ζει στα χωριά του νησιού μας να μην έχει ισότιμη εκπαίδευση με τους συμμαθητές του των μεγάλων αστικών κέντρων με αποτέλεσμα να στερείται, για παράδειγμα, τη δυνατότητα παρακολούθησης ολοήμερου σχολείου ή β' ξένης γλώσσας της επιλογής του ή και διάφορα άλλα γνωστικά αντικείμενα. Οι ίδιοι εξάλλου που επικαλούνται τις ελλείψεις εκπαιδευτικών εν μία νυκτί πριν 16 μήνες έβγαλαν σε διαθεσιμότητα στο νησί μας 13 εκπαιδευτικούς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στερώντας από αυτούς τη δουλειά τους και από τους μαθητές του νησιού μας (και σχεδόν το 50% αυτών από τα χωριά της Λέσβου) τη δυνατότητα να έχουν Δημόσια Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Στα άμεσα μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία βρίσκονται: η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Η επαναλειτουργία των τομέων της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που καταργήθηκαν και η επαναπρόσληψη των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Επίσης σχεδιάζεται η επαναφορά του θεσμού της πρόσθετης και ενισχυτικής διδασκαλίας, προκειμένου να στηριχθούν γνωστικά οι μαθητές, αλλά παράλληλα να απαλλαχθούν οι οικογένειες από δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Σε αυτό το σχεδιασμό προβλέπεται να ενισχυθούν τα μαθήματα ξένων γλωσσών και πληροφορικής και οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν πτυχία γλωσσομάθειας και πιστοποιητικά γνώσης προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Και επειδή στην ερώτησή σας αναφερθήκατε στα κενά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για τις ανάγκες της ερχόμενης σχολικής χρονιάς σε όλες τις βαθμίδες.

Θέλουμε τα σχολεία μας στα χωριά και στις γειτονιές να είναι κύτταρα ζωής και δημιουργίας. Απαιτείται να λειτουργούν τα σχολεία ως κέντρα πολιτισμού και πολλαπλών δραστηριοτήτων. Επιβάλλεται η άμεση επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων (όπως εξάλλου και των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ). Οι πόροι για τη συντήρηση των σχολείων θα προκύψουν από την ορθολογική αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ.

Στόχος μας η δημοκρατική δημόσια δωρεάν Παιδεία με υπερήφανους, καταρτισμένους και ενεργητικούς εκπαιδευτικούς που θα μεταδίδουν το αγαθό της γνώσης με συνείδηση σε κλίμα δημοκρατίας.

Η Ν.Δ. αλλά και το ΠΑΣΟΚ σας κατηγορούν ότι τα στελέχη του κόμματός σας δεν έχουν την απαραίτητη κυβερνητική εμπειρία που απαιτεί η δύσκολη συγκυρία. Εσείς τι απαντάτε σ’ αυτό;

Πράγματι, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν δίκιο. Τα στελέχη τους έχουν μεγάλη εμπειρία στα ρουσφέτια, την αναξιοκρατία, τη διαπλοκή, τις μίζες και ό,τι έφερε το λαό μας ως εδώ. Τα δικά μας στελέχη δεν έχουν τίποτα από αυτά τα «προσόντα». Δεν ερχόμαστε με την εμπειρία μιας διαπλεκόμενης εξουσίας. Ερχόμαστε με τη θέληση να αλλάξουμε τις ζωές μας, με τη βεβαιότητα ότι η δυστυχία δεν είναι μονόδρομος, με την πολύτιμη εμπειρία των αγώνων και των κινημάτων, κουβαλώντας το αξιακό μας φορτίο και την ηθική της αριστεράς. Όπλο μας είναι η δύναμη του λαού μας, η ανάγκη του για έναν κόσμο δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας. Μπορεί κανένα έμπειρο στέλεχος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να πει ότι πήγε να διαπραγματευτεί με αυτό το όπλο στα χέρια του;

Σε πάρα πολλές υποθέσεις, όπως π.χ. η πώληση του ΟΠΑΠ, η εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας από την Πειραιώς, οι πωλήσεις μέσω ΤΑΙΠΕΔ κ.α. υπάρχει μια οσμή σκανδάλων. Τι πρόκειται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να χυθεί άπλετο φως; Θα δώσει συγχωροχάρτι στους υπευθύνους;

Η φράση που ακούμε πιο συχνά στις περιοδείες μας ξέρετε ποια είναι; «Και τίποτα απ’ όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει, με φτάνει να πληρώσουν οι κλέφτες». Η κοινωνία ζητά δικαιοσύνη τόσο επιτακτικά που το περί δικαίου αίσθημα ξεπερνά και αυτήν ακόμα την οικονομική ασφυξία. Τα σκάνδαλα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η εξυπηρέτηση ημετέρων σε βάρος της πλειονότητας του λαού και οι πρακτικές συγκάλυψης έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και στην αξία της ίδιας της πολιτικής.

Αυτή την εμπιστοσύνη θα επιδιώξουμε να αποκαταστήσουμε ρίχνοντας άπλετο φως σε σκανδαλώδεις υποθέσεις, αποδίδοντας ευθύνες εκεί που υπάρχουν αλλά και αναθεωρώντας όλες εκείνες τις συμβάσεις και τους νόμους με τις οποίες παραχωρήθηκε δημόσιος πλούτους στα χέρια μιας οικονομικής και επιχειρηματικής ολιγαρχίας. Η διαφάνεια και η λογοδοσία αποτελούν λαϊκή απαίτηση και αυτή την απαίτηση θα την σεβαστούμε.

Μοιράσου το άρθρο!