Συνεντεύξεις

12/03/2015 - 08:49

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Η μουσική μπορεί να δώσει ελπίδα άλλα δεν ξέρω εάν μπορεί να αλλάξει το κόσμο

Λ

ίγες ώρες πριν την παράσταση Concerto για δύο στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης ο Μιχάλης Χατζηγιάννης μίλησε το Lesvosnews.net σε μια συνέντευξη εφ’ ολης της ύλης. Μας μίλησε για τους πειραματισμούς στη μουσική, για τους σημαντικότερους σταθμούς της καριέρας του, για το πως συνδυάζει τις ιδιότητες του δημιουργού και του τραγουδιστή. Τονίζει ότι έχει επιλέξει να μην απαντά σε δημοσιεύματα που αφορούν την προσωπική του ζωή. Ακόμη αναφέρθηκε στις δυσκολίες που περνάει η Ελλάδα και η Κύπρος και ότι η μουσική μπορεί να δώσει ελπίδα στο κόσμο. Τέλος ο Μιχάλης Χατζηγιάννης δηλώνει γοητευμένος από τη διαφορετικά των τοπίων της Λέσβου.

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης στο Γρηγόρη Δεϊλόγκο:

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τη τελευταία σας συναυλία στο στάδιο Μυτιλήνης. Τι διαφορετικό θα ακούσουμε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης; Πως προέκυψε η ιδέα  για μια παράσταση με κιθάρα και φωνή ; Μήπως η εποχή μας έχει ανάγκη περισσότερο τον «ακουστικό ήχο;»

-Το κονσέρτο για δυο είναι μια διαφορετική ιδέα από ότι έχω κάνει μέχρι σήμερα. Είναι μια «ακουστική» παράσταση που βασίζεται στη κλασσική κιθάρα του Παναγιώτη Μάργαρη, την ακουστική (που παίζω) και τη φωνή. Δεν είναι θέμα εποχής η συνεργασία, είναι περισσότερο θέμα δικής μας ανάγκης για κάτι διαφορετικό και δημιουργικό. Το πρόγραμμα στηρίζεται κυρίως σε τραγούδια από τους προσωπικούς μου δίσκους, μερικές διασκευές από το κλασσικό ρεπερτόριο και τρία έως τέσσερα ορχηστρικά του Παναγιώτη.

Έχετε  επισκεφτεί τη Μυτιλήνη άλλη φορά εκτός από τις καλλιτεχνικές σας υποχρεώσεις; Τι αγαπάτε στη Μυτιλήνη;

 -Η Μυτιλήνη (Η Λέσβος εάν θέλετε) είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ελληνικά νησιά, με δική του ζωή και μοναδική φυσική ομορφιά. Μου αρέσει που δεν έχει αλλοτριωθεί από το τουρισμό και με ελκύει η διαφορετικότητα των τοπίων της. Έχω επισκεφτεί το νησί σας με την οικογένεια μου και πήγαμε στα πανέμορφα μέρη του όπως το χωριό Αγιάσος, ο Μόλυβος, η Ερεσσός, το Σίγρι με το απολιθωμένο δάσος και τα κρυα νερα, άλλα και τα μοναδικά μοναστήρια όπως αυτά του Αγίου Ραφαήλ και του Ταξιάρχη. Ακόμη και η πόλη της Μυτιλήνης έχει υπέροχα και μοναδικά νεοκλασικά σπίτια, μια πραγματικά ζωντανή αγορά και ένα κάστρο που έχω παίξει αρκετές φορές.

Μέσα σε λίγα χρόνια έχετε διαγράψει μια αξιοθαύμαστη και αξιολάτρευτη πορεία. Αν σας λέγαμε να επιλέξετε τους 5 μεγάλους σταθμούς της καριέρας σας τι θα επιλέγατε;

-Αν και δεν είναι εύκολο να επιλέξει κανείς μεγάλους σταθμούς της μέχρι τώρα πορείας του θα αναφέρω μερικούς που όπως και να το δει κανείς είναι πολύ κοντά σε αυτό που λέτε.
α. Η παρουσία μου στη Eurovision εκπροσωπώντας τη Κύπρο προτού  έρθω ακόμη στην Αθήνα.
β. Η γνωριμία μου με το ‘δάσκαλο’ Γιώργο Χατζηνάσιο και η κυκλοφορία των τραγουδιών μου στο soundtrack «άγγιγμα ψυχής».
γ. Ο πρώτος ουσιαστικά προσωπικός μου δίσκος «παράξενη γιορτή».
δ. Τρεις συνεργασίες πολύ σημαντικές για εμένα που μου έμειναν στη καρδιά μου ήταν : με τη Χαρούλα Αλεξίου όταν ξεκινούσα στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, τη Δήμητρα Γαλάνη σε ένα πλούσιο πρόγραμμα στο Ζυγό και το Γιώργο Νταλάρα στο Μέγαρο Μουσικής  άλλα και στη περιοδεία μας στη βόρειο Αμερική που ακολούθησε αμέσως μετά.
ε. Η συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Μελβούρνης μια από τις σημαντικότερες συμφωνικές ορχήστρες της εποχής μας μετά από τη πρόσκληση του Φεστιβάλ της Μελβούρνης τον Οκτώβριο του 2014. Μια μοναδική βραδιά σένα υπέροχο θέατρο και μαγικό κοινό.

Πόσο θετικό η αρνητικό είναι που έχετε ταυτόχρονα τις ιδιότητες του τραγουδιστή και του δημιουργού; Ποια από τις δυο υπερέχει μέσα  σας;

- Για μένα είναι θετικό. Έτσι έχω τη δυνατότητα να έχω την ευθύνη του υλικού μου. Μου αρέσουν και οι δυο ιδιότητες και του τραγουδιστή και του δημιουργού και δε ξεχωρίζω καμία. Άλλοτε επικρατεί η μια και άλλοτε η άλλη.

Θεωρείτε τον εαυτό σας εμπορικό η ποιοτικό καλλιτέχνη ; Έχει νόημα αυτός ο διαχωρισμός ; Τελικά το «σουξέ» το κάνει ο κόσμος ή οι δισκογραφικές εταιρείες και τα ραδιόφωνα ‘ play list’;

-Ουσιαστικά νόημα δεν έχει. Η λέξη εμπορικό είναι κάτι αντικειμενικό που βασίζετε σε πωλήσεις ενώ η έννοια ποιοτικό έχει να κάνει με υποκειμενικά στοιχειά και βασίζεται στην αισθητική και στη παιδεία του καθενός. Έτσι κάτι που θεωρείτε ποιοτικό μπορεί να είναι και εμπορικό κλπ κλπ. Από την άλλη καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε και πιστεύω ότι κάθε καλλιτέχνης θέλει να είναι και τα δυο. Αλλιώς γράφει τα τραγούδια και τα ερμηνεύει στους δικούς του και στους φίλους του. Η επιτύχια στο μεγαλύτερο βαθμό οφείλεται στο κόσμο. Όλα τα άλλα είναι δευτέρα και όταν δεν υπάρχει το υλικό όσο και να προσπαθήσουν κάποιοι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην έχεις κανένα αποτέλεσμα.

Στις συναυλίες σας βλέπουμε φανατικό νεανικό κοινό με έντονες αντιδράσεις λατρείας. Σας  προβληματίζει κατά πόσο το έργο σας αγγίζει ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ;

Συνήθως η μουσική και τα τραγούδια δε γράφονται με τέτοιου είδους ηλικιακές συνταγές. Γράφουμε κάτι γιατί έχουμε ανάγκη να το κάνουμε, γιατί αγαπάμε τη μουσική και νιώθουμε ευτυχία μέσα από αυτή τη διαδικασία. Στη πράξη υπάρχουν πολλά τραγούδια μου που μίλησαν και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Αυτό που προβληματίζει κυρίως ένα δημιουργό είναι όταν δεν έχει καθόλου κοινό (γέλια).
 
Νοιώθετε την ανάγκη να πειραματιστείτε με περισσότερα είδη μουσικής; Ποιο είδος θα ήταν πρόκληση για εσάς;

- Ναι. Ο πειραματισμός είναι μέσα στη φύση της δημιουργίας άλλα και της ερμηνείας της μουσικής. Η ζωή μας (άρα και η τέχνη που εξασκούμε) είναι μια διαρκής αλλαγή. Η στασιμότητα σε πνίγει σιγά σιγά. Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι υπηρετώ κάποιο «είδος» παρόλο που η μουσική μου έχει χαρακτήρα.  Κάτι που είναι πρόκληση για μένα είναι η λεγόμενη κλασσική μουσική ( και κατά συνέπεια η σύγχρονη κινηματογραφική άποψη). Αυτός είναι και ένας λόγος που δέχτηκα με μεγάλη χαρά τη συνεργασία που μου πρότεινε το Φεστιβάλ της Μελβούρνης με την MSO μια από τις πλέον δημιουργικές και σημαντικές συμφωνικές ορχήστρες της εποχής μας. Άλλα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που συνεργαζόμαστε στο πρόγραμμα που θα δείτε τη παρασκευή 13 Μαρτίου με τον κλασσικό κιθαρίστα Παναγιώτη Μάργαρη.

Το 2013 συμμετείχατε στο μιούζικαλ Annie. Πως ήταν αυτή η εμπειρία ; Yπάρχει περίπτωση να σας δούμε ξανά στο θέατρο;

-Η συμμετοχή μου στο μιούζικαλ Annie ήταν υπέροχη εμπειρία από όλες τις απόψεις. Είναι πολύ γοητευτικό για έναν σύγχρονο ερμηνευτή να δοκιμάζει τις δυνάμεις του σε έναν τόσο δημιουργικό και πολυπρόσωπο χώρο. Περισσότερο τραγουδιστικά το εννοώ. Εάν βρεθεί κάτι που θα μου προκαλέσει το ενδιαφέρον μπορεί και να το επιχειρήσω ξανά.

Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου παραστάσεων ‘concerto για 2’ τι άλλο να περιμένουμε από το Μιχάλη Χατζηγιάννη? Ετοιμάζετε κάποια συνεργασία «έκπληξη» ;

- Δε ξέρω ακόμη το πώς θα εξελιχτεί η συνεργασία μας με τον Παναγιώτη. Είναι νωρίς για να ετοιμάζω κάτι καινούργιο. Έξαλλου εάν είναι να προκύψει κάτι θα προκύψει με τον τρόπο του. Δεν οδηγούμε πάντα τα πράγματα ξέρετε.

Πολλές φορές η προσωπική σας ζωή έγινε πρωτοσέλιδο σε έντυπα και ιστοσελίδες. Πόσο ενοχλητικό είναι αυτό ;

- Κάθε άνθρωπος που είναι δημόσιο πρόσωπο μέσα από τη δουλειά του κάποια στιγμή θα δει τον εαυτό του στα πρωτοσέλιδα είτε με καλό είτε με άσχημο τρόπο. Τα έζησα και τα δυο. Το καταλαβαίνω γιατί συμβαίνει αυτό και γενικώς δεν ασχολούμαι παρά μόνο εάν κάποια δημοσιεύματα ξεπερνούν τα όρια. Συνήθως δεν απαντώ. Δε μου αρέσει πάντως και ούτε είναι στο χαρακτήρα μου να δίνω τροφή με βάση τη προσωπική μου ζωή. Καθόλου.

Τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα και η Κύπρος βιώνουν την κρίση που έχει αντίκτυπο στις ζωές μας. Αυτό αναστέλλει τη δημιουργικότητα σας; Πως οι σύγχρονοι δημιουργοί μπορούν να παρέμβουν με το έργο τους (αν μπορούν) ώστε να δώσουν ελπίδα στο κόσμο ;

- Είναι δύσκολα τα χρόνια που περνάει και η Ελλάδα άλλα και η Κύπρος. Η κρίση έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων.Θα μπορούσαν εποχές δύσκολες να παράγουν μεγάλα έργα σε όλους τους τομείς της τέχνης. Οι δημιουργοί μπορούν να παρέμβουν με το έργο τους και όντας ειλικρινείς να δώσουν πίστη και αισιοδοξία στο κόσμο ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Η μουσική μπορεί να δώσει ελπίδα άλλα δεν ξέρω εάν μπορεί να αλλάξει το κόσμο.

Εδώ και ένα μήνα έχουμε νέα κυβέρνηση. Τι εικόνα έχετε σχηματίσει ;

- Δεν είναι σωστό αυτή τη στιγμή να κρίνουμε βιαστικά τη νέα κυβέρνηση. Όλοι και όλα χρειάζονται χρόνο και υπομονή. Η αλήθεια είναι ότι προσπαθεί η κυβέρνηση να δώσει ελπίδα και αισιοδοξία στο κόσμο και ως ένα βαθμό το έχει πετύχει. Ο χρόνος θα δείξει κατα πόσο τα λόγια μπορούν να γίνουν πράξεις.

 

Μοιράσου το άρθρο!