Συνεντεύξεις

06/10/2023 - 12:41

Π. Τσακύρης: «Η προεκλογική περίοδος δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ»

Οι νεότεροι δεν θα το γνωρίζουν, αλλά ο Παναγιώτης Τσακύρης αν και νέος σε ηλικία (49 ετών) είναι από τους… παλιούς Νομαρχιακούς Συμβούλους υπηρετώντας τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση πριν από 20 χρόνια, επί Παύλου Βογιατζή. Μεσολάβησαν χρόνια για να επανέλθει στην αυτοδιοίκηση ακολουθώντας το φίλο του Στρατή Κύτελη, επιτυγχάνοντας το 2019 τη μεγάλη νίκη του 48% του πρώτου γύρου. Εκτός από το πτυχίο του δικηγόρου έχει σπουδάσει θεολογία και βυζαντινή μουσική την οποία και διδάσκει, έχοντας ιδρύσει τον Σύλλογο Αγία Σιών και συνδέθηκε από πολύ νέος με τους κόλπους της Εκκλησίας. Ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού καθιέρωσε εδώ και 2 χρόνια το φεστιβάλ Θεοδώρεια, ώστε Εκκλησία και Δήμος να τιμήσουν τον πολιούχο της Μυτιλήνης απέναντι σε μέχρι τότε άλλες εκδηλώσεις και φεστιβάλ, όπως για τον Άγιο Βαλεντίνο της Καθολικής Εκκλησίας.

Ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες συναυλίες στη Μυτιλήνη, αλλά και με την αναβάθμιση υποδομών για τον πολιτισμό, όπως το Θέατρο του Κάστρου. Ωστόσο στην καρδιά του καλοκαιριού ήρθε σε ρήξη με τον Δήμαρχο αποχωρώντας από το συνδυασμό του και ακολουθώντας τον Πανάγο Κουφέλο, με συνέπεια η ένταση με τον κ. Κύτελη να κορυφωθεί και να φτάσουν στα δικαστήρια λόγω των κατηγοριών που του εξαπέλυε το γραφείο του Δημάρχου.

Παραμονές των εκλογών ο κ. Τσακύρης μιλάει σήμερα για όλους και για όλα με τη συνέντευξή του στα Νέα της Λέσβου.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΣΑΜΙΩΤΗ

 -Η αυτοδιοικητική σας πορεία ξεκίνησε επί Νομαρχίας ακόμα πριν από χρόνια και μετά από ένα κενό απουσίας ετών επανήλθατε, αυτή τη φορά στο Δήμο Μυτιλήνης με το ψηφοδέλτιο του Στρατή Κύτελη, το 2019, αναλαμβάνοντας την αντιδημαρχία πολιτισμού. 

«Θεωρώ πως είναι στο πεπρωμένο κάθε αυτοδημιούργητου ανθρώπου να κάνει σταθερά βήματα ένα προς ένα στη ζωή του και να ιεραρχεί τις προτεραιότητές του. Με τη λήξη της θητείας μου ως Νομαρχιακός Σύμβουλος, επικεντρώθηκα στην επαγγελματική μου καταξίωση ως δικηγόρος και στην οικογένειά μου. Παράλληλα υπηρέτησα με πολλή αγάπη την τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής και ιδίως τη διδασκαλία της, μέσα στον χώρο της Εκκλησίας. Ήταν για εμένα μία περίοδος ωρίμανσης, η οποία δεν συμβαδίζει πάντοτε με την ηλικία. Το 2019 ήρθε η ώρα να ασχοληθώ με τα κοινά, κάτι το οποίο ήταν πόθος από την παιδική μου ηλικία. Θεωρώ πως στα κοινά θα πρέπει να ασχολείται κανείς όταν έχει ήδη εξασφαλισμένη την επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση, γιατί τότε μόνο μπορεί να εκτελέσει την αποστολή του χωρίς συμβιβασμούς και εξαρτήσεις. Εξάλλου, το 2019 ήταν μία περίοδος που την τοπική κοινωνία ταλάνιζαν πολλά προβλήματα, όπως το μεταναστευτικό, η καταρράκωση της εξωστρέφειας και η έντονα αρνητική δημοσιότητα του τόπου μας. Ήταν για μένα η ευκαιρία της ενεργοποίησής μου ως πολίτης». 

-Σε αυτές τις εκλογές συμπορευτήκατε με τον Πανάγο Κουφέλο, ωστόσο αυτή η συμπόρευση τροφοδότησε μία σφοδρή αντιπαράθεση με δηλώσεις από την πλευρά του Δημάρχου και απαντήσεις για τις συναυλίες. Τελικά γιατί έγιναν όλα αυτά;

«Στη ζωή μου έχω μάθει οι επιλογές μου να ταυτίζονται με τη φιλοσοφία και το αξιακό μου σύστημα, χωρίς παρεκκλίσεις. Αυτό συνεπάγεται πάντοτε κάποιο κόστος. Η συστράτευσή μου με τον Πανάγο Κουφέλο δεν είναι μόνο συστράτευση με ένα φίλο, συνομήλικο και συνάδελφο, αλλά συστράτευση με έναν άνθρωπο με τον οποίο έχουμε την ίδια φιλοσοφία, το ίδιο αξιακό σύστημα, αλλά και τις ίδιες απόψεις για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθείται στην επίλυση προβλημάτων και στην οργάνωση της ομάδας που θα διοικεί τον Δήμο μας. Είχα δηλώσει εξαρχής στον νυν Δήμαρχο, εδώ και πολλούς μήνες, πως δεν θα συμπορευόμουν μαζί του εάν ήταν εκείνος υποψήφιος και θα ιδιώτευα στις νυν εκλογές για λόγους αρχής. Οπότε η συστράτευση με τον Πανάγο ήταν για μένα κάτι φυσικό και αναμενόμενο. 

Εντούτοις, επί ένα μήνα έγινα δέκτης αηθών επιθέσεων και μιας οργανωμένης προσπάθειας συκοφαντικής μου δυσφήμισης και διασυρμού μου, με επίκεντρο εκεί που υπήρχε η επιτυχία. Και το Λεσβιακό Καλοκαίρι 2023 ήταν κατά γενική ομολογία το πιο πετυχημένο των τελευταίων χρόνων. Προσπάθησαν να πλήξουν τη δική μου ακεραιότητα, την επιμονή μου στον σεβασμό του δημοσίου χρήματος και στην ευταξία

Στην αρχή, μέσω συνέντευξής μου, έδωσα την ευκαιρία στους συκοφάντες μου να ανακαλέσουν. Όμως, δεν το έπραξαν. Ως εκ τούτου, ο μόνος τρόπος να αμυνθώ και να υπερασπίσω την τιμή και την υπόληψή μου, αλλά και της οικογένειάς μου διότι, όταν κανείς πετάει λάσπη δεν έχει αντίκτυπο μόνο στον ίδιο, αλλά και στους δικούς του ανθρώπους, είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη. 

Θα αποδειχθεί πλήρως πως όλα αυτά αποτελούσαν μία οργανωμένη επίθεση, ώστε, μέσω της ηθικής μου εξόντωσης και της δολοφονίας του χαρακτήρα μου, να επιτευχθεί η πολιτική και κοινωνική μου εξόντωση. Δυστυχώς, ο Δήμαρχος συμπορεύτηκε και συμπορεύεται εμπράκτως μέχρι και σήμερα με τους συκοφάντες μου. Όμως η προεκλογική περίοδος δεν είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ, όπου όλα ξεπλένονται και θεραπεύονται. Δεν έχω κάτι να κρύψω, όλα έγιναν νόμιμα, όπως άλλωστε προκύπτει και από τα έγγραφα των υπηρεσιών του Δήμου και αυτό θα αποδειχθεί και διά της δικαστικής οδού. Η τοξικότητα θα νικηθεί και σε αυτές τις εκλογές». 

-Πριν μιλήσουμε για τον πολιτισμό θα κάνω μία ξεχωριστή ερώτηση για τα Θεοδώρεια, που θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο και ουσιαστικά ήταν μία δική σας παρέμβαση απέναντι στις γιορτές της Καθολικής Εκκλησίας.

«Θα ήθελα να επισημάνω πως ουδέποτε υπήρξα απέναντι σε κανέναν. Έπραξα το αυτονόητο. Στην πολιτική εισήλθα με φανερή ταυτότητα και αρχές. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου η Καθολική Εκκλησία ουδέποτε αιτήθηκε κάποια συνδρομή για τις γιορτές της. Εάν είχε υποβληθεί κάποιο σχετικό αίτημα στη Διεύθυνση Πολιτισμού, θα είχαμε ανταποκριθεί κατά το μέτρο των δυνατοτήτων της Υπηρεσίας, όπως, άλλωστε, πράτταμε και με όλα τα αιτήματα που μας υποβάλλονταν. Οφείλω όμως να υπερασπίζομαι την παράδοση και τη φυσιογνωμία του τόπου μας, που είναι η Ορθόδοξη παράδοση, οι Άγιοι και τα προσκυνήματά μας, ο δικός μας θρησκευτικός πολιτισμός. Τους Αγίους ενός τόπου και τη θρησκευτικότητα τους αναδεικνύει ο λαός και όχι οι Δημοτικές Αρχές. Επί δεκαετίες όλοι μιλούσαν και μιλούν για την ανάδειξη του θρησκευτικού πλούτου του τόπου μας. Όλοι όμως έμεναν στη θεωρία. Ήρθε η ώρα να γίνει πράξη. Όπως και έγινε και πέτυχε. Και θεωρώ πως με Δήμαρχο τον Πανάγο Κουφέλο θα πετύχει ακόμη περισσότερο. Πολιούχος της πόλης μας είναι ο Άγιος Θεόδωρος. Σε αυτόν πιστεύουμε και εμείς και ο λαός μας. Τα «Θεοδώρεια» πρέπει να μείνουν. Η συνεργασία της Αυτοδιοίκησης με την Εκκλησία αποτελεί νομοτέλεια, διότι συγκατοικούν στον πυρήνα της φυσιογνωμίας μας και της κοινωνικής μας συνοχής». 

-Να πάμε τώρα στο κεφάλαιο του πολιτισμού, όπου είδαμε και στολισμούς και εκδηλώσεις, αλλά έγιναν και μικρά ουσιαστικά βήματα βελτίωσης των συνθηκών στο Θέατρο του Κάστρου και στο Δημοτικό Θέατρο. Θέλω να μας πείτε δυο λόγια γι’ αυτά.

«Θα ξεκινήσω ανορθόδοξα και συγκεκριμένα από την τελευταία δράση στο φετινό Λεσβιακό Καλοκαίρι, το «Συρτάκι του Αιγαίου» με την πιανίστρια Έλενα Ξυδιά. Με ελάχιστο κόστος και με τη σύμπραξη εθελοντών του πολιτισμού πετύχαμε ένα άλμα στην εξωστρέφεια. Πάνω από 1.000.000 προβολές του τόπου μας παγκοσμίως και 90.000 αναφορές για τη Μυτιλήνη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο πολιτισμός και ο τόπος μας έχουν τις προϋποθέσεις της εξωστρέφειας. Σε όλη μου τη θητεία προσπάθησα να κινηθώ σε αυτή τη φιλοσοφία. Και πέτυχε. Όμως, για να γίνουν αυτά, έπρεπε να βελτιωθούν τα αυτονόητα, που είναι οι υποδομές. Διότι αλλιώς το άλμα στην εξωστρέφεια θα είναι στιγμιαίο και όχι διαχρονικό. Γι’ αυτό, παράλληλα με τις δράσεις, δώσαμε έμφαση και στη βελτίωση των συνθηκών στο Δημοτικό Θέατρο, στην Δημοτική Πινακοθήκη, αλλά και στο Θέατρο Κάστρου. Αυτό επισημαίνεται και από τη μαρτυρία επισκεπτών και καλλιτεχνών, που όχι μόνο δεν διστάζουν πλέον να έρθουν στον τόπο μας, αλλά και το επιδιώκουν». 

-Ποια είναι αυτά που πρέπει να γίνουν στον πολιτισμό κύριε Τσακύρη κατά την άποψή σας για τον τόπο; 

«Όμως φτιάχτηκαν τα βασικά. Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Θα πρέπει να συνεχιστεί ακόμη πιο μεθοδικά η πορεία στην εξωστρέφεια που χαράχθηκε. Γι’ αυτό απαιτούνται οικονομικοί πόροι, τεχνογνωσία και ιδίως εμπειρία. Το Θέατρο Κάστρου πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλα, όπως και το Αρχαίο Θέατρο. Το Δημοτικό Θέατρο χρήζει ριζικής ανακαίνισης και αύξησης της χωρητικότητας, ενώ πρέπει να βρεθεί ιδιόκτητος χώρος για τη στέγαση του Πολιτιστικού Κέντρου, το οποίο δεν υπήρχε για 20 και πλέον έτη κι αναγκασθήκαμε να μισθώσουμε για τον σκοπό αυτό. Υπάρχει ένα μεγαλόπνοο, μελετημένο και υλοποιήσιμο πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Πανάγος Κουφέλος, το οποίο έχουμε τη γνώση, την εμπειρία και ιδίως τη θέληση και την αγάπη να το πετύχουμε ως ομάδα». 

-Τι πιστεύετε ότι δεν πήγε καλά κατά την προηγούμενη θητεία σας, οπότε και διαχωρίσατε το δρόμο σας από τον κύριο Κύτελη;

«Επί τέσσερα έτη θεωρώ πως ανταποκρίθηκα επάξια στην αποστολή μου και τίμησα τους συμπολίτες μου, τον τόπο μας, αλλά και τον ίδιο τον Δήμαρχο. Σε αυτό σημαντικότατη υπήρξε και η συμβολή των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πολιτισμού, που κατέβαλλαν συνεχώς το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, παρά την υποστελέχωση της υπηρεσίας και τον όγκο εργασίας. Το κύριο πρόβλημα με τον κύριο Κύτελη υπήρξε η έλλειψη συνεννόησης και κατανόησης, που εντεινόταν διαρκώς κατά τη διάρκεια της τετραετίας».

-Και δυο λόγια, κλείνοντας, θα σας δώσω τη δυνατότητα να απευθυνθείτε στους δημότες.

«Η ημέρα των εκλογών είναι η μεγαλύτερη εορτή της δημοκρατίας. Είναι η ημέρα που οι πολίτες καθορίζουμε οι ίδιοι τη μοίρα μας. Γι’ αυτό κοιτώ τους συμπολίτες μου στα μάτια, λέγοντάς τους πως πρέπει να σκεφτούν την επόμενη μέρα. Την επόμενη μέρα ο τόπος χρειάζεται έναν Δήμαρχο αποφασιστικό, μεθοδικό, με όραμα και στόχους. Έναν Δήμαρχο με στιβαρή προσωπικότητα, που μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις και προβλήματα και κυρίως που μπορεί να εισακουστεί από την κεντρική εξουσία και να δώσει λύσεις άμεσα. Αυτός είναι ο Πανάγος Κουφέλος. 

Ο τόπος μας χρειάζεται μία ομάδα με νεανική ορμή, με εμπειρία, με συμπαγή και κοινή φιλοσοφία, που την επόμενη μέρα θα βάλει μπρος τις μηχανές του Δήμου, χωρίς πειραματισμούς και ασκήσεις επί χάρτου. Αυτή είναι η δική μας ομάδα, η ομάδα του Πανάγου Κουφέλου. Όσον αφορά το άτομό μου, αυτά τα 4 χρόνια που πέρασαν, απέδειξα εμπράκτως ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης την αγάπη μου για τον τόπο μας, την εργατικότητά μου και την αποτελεσματικότητά μου. Ζητώ λοιπόν έναν από τους τέσσερις σταυρούς προτίμησης ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο Νέα Δράση – Νέος Δήμος με υποψήφιο Δήμαρχο τον Πανάγο Κουφέλο, γιατί πιστεύω ακράδαντα πως μπορώ να συμβάλλω καθοριστικά ώστε ο τόπος μας να πάει ψηλά, εκεί που του αξίζει. Καλή ψήφο».

 

πηγη:  https://nealesvou.gr/

Μοιράσου το άρθρο!