Συνεντεύξεις

19/04/2012 - 23:25

Σπύρος Γαληνός: «επέλεξα να μην είμαι πρόβατο,ζημιά κάνουν οι "ανεξήγητες" πολιτικές πιρουέτες»

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε στο Lesvosnews ο Βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Ο κος Γαληνός μιλάει για την υποψηφιότητά του με τους "Ανεξάρτητους Έλληνες" , για το μνημόνιο και για το τι θα κάνει σε περίπτωση που δεν εκλεγεί Βουλευτής. Χαρακτηρίζει "επώδυνη έκπληξη" τη ψήφιση του Μνημονίου από τη Νέα Δημοκρατία, ταυτίζει τον Αντώνη Σαμαρά  με τον Γιώργο Παπανδρέου, μιλάει για "μετάλλαξη" της Νέας Δημοκρατίας, απορρίπτει κατηγορηματικά τη συνεργασία των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" με ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία.  Τέλος  ο κος Γαληνός κάνει διάκριση ανάμεσα στα είδη "ρουσφετιού" και δεν βλέπει καμία ανάπτυξη για τη Λέσβο αν δεν απαλλαγούμε από τα Μνημόνια.

--------------------------------------------------------

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:

Lesvosnews.net: Αν δεχτούμε το συλλογισμό του Αντώνη Σαμαρά όσοι δε ψήφισαν το Μηνομόνιο2 είναι «τσάμπα μάγκες» αφού κρύφτηκαν πίσω από τους συναδέλφους των δύο κομμάτων που σήκωσαν το βάρος των δύσκολων αποφάσεων.  Αν δεχτούμε το λαϊκό αίσθημα όσοι είπαν το «όχι» είναι «ήρωες».  Τελικά τι  είναι τελικά ο Σπύρος Γαληνός  «τσάμπα μάγκας»  ή «ήρωας»;

ΓΑΛΗΝΟΣ: Είμαι ένας άνθρωπος που κάνει το καθήκον του. Που λέει αυτά που πιστεύει και πιστεύει σε αυτά που λέει. Αυτό δεν τα θεωρώ ούτε μαγκιά ούτε ηρωισμό. Τα θεωρώ μία αξιοπρεπή στάση. Την μόνη αξιοπρεπή στάση. Το ΟΧΙ ήταν μία δύσκολη απόφαση. Κατέληξα σε αυτό μετά από μεγάλη αναζήτηση, αφού στάθμισα προσεκτικά τα θετικά και τα αρνητικά για την πατρίδα μας.  Στην βουλή τους άκουσα προσεκτικά, εάν με πείθανε με λογικά επιχειρήματα θα τους ψήφιζα. Δεν κατάφεραν να με πείσουν και δεν τους επέτρεψα ούτε να με πειθαναγκάσουν ούτε και να με εκβιάσουν. Οι βουλευτές πρέπει στα κρίσιμα εθνικά θέματα να ψηφίζουμε κατά συνείδηση και όχι με βάση τα κομματικά μαντριά και τα εκβιαστικά διλλήματα. Το χρωστάμε στον κόσμο. Το χρωστάμε στην πατρίδα.

Lesvosnews.net: Στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας στη Λέσβο το «όχι» του Σ. Γαληνού ήταν μια έκπληξη. Θα έχετε ακούσει και εσείς να λένε  ότι με την επιλογή σας χάσετε την σίγουρη επανεκλογή σας ως Βουλευτής Λέσβου. Ποια είναι η σχέση που έχετε σήμερα με τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Λέσβο; Το διαζύγιο ήταν βελούδινο;

ΓΑΛΗΝΟΣ: Η πραγματικά μεγάλη και η επώδυνη έκπληξη για την Νέα Δημοκρατία δεν ήταν το «όχι» του Γαληνού, αλλά το «ναι» του Σαμαρά. Στην συζήτηση για το δεύτερο μνημόνιο, υπήρχαν στιγμές που Σαμαράς και Παπανδρέου έλεγαν ακριβώς τα ίδια πράγματα, τα ίδια άθλια εκβιαστικά διλήμματα. Τον άκουγα και έλεγα που πήγε το Ζάππειο, που πήγαν τα οράματα και οι στρατηγικές; Η ηγεσία είναι που έκανε πλήρη αναστροφή, εμείς παραμείναμε πιστοί στις αρχές μας, σε όσα πιστεύαμε και σε όσα λέγαμε. Όποιος παρακολούθησε την πορεία μου -και πιστέψτε με, οι πολίτες που με τιμούν είκοσι χρόνια τώρα, το κάνουν!- το περίμενε, ότι θα παρέμενα σταθερός στα πιστεύω μου. Με τα στελέχη της ΝΔ της Λέσβου, έχω άριστες σχέσεις όπως είχα πάντα.

Lesvosnews.net: Αν δεν είχε ψηφιστεί το Μνημόνιο 2 ποια πιστεύετε ότι θα ήταν η εξέλιξη;

ΓΑΛΗΝΟΣ: Θα κατέρρεε η κυβέρνηση Παπαδήμου αυτοστιγμεί!  Πως θα στηριζόταν μία κυβέρνηση που δια πλασματικής πλειοψηφίας αποδέχεται και ψηφίζει την εθελοντική παραίτηση της χώρας από την Εθνική της Κυριαρχία επί του Εθνικού Εδάφους και των φυσικών πόρων που «ενδεχομένως  ανακαλυφθούν στο μέλλον»;  Πως θα στεκόταν μία κυβέρνηση που υποθηκεύει το σύνολο της Δημόσιας και, προσέξτε, της Ιδιωτικής περιουσίας - μέσω του ελέγχου των Τραπεζών που κρατούν τις υποθήκες των σπιτιών μας και των επιχειρήσεων μας,  από τους τοκογλύφους. Πως θα στεκόταν μία κυβέρνηση που χτυπάει αλύπητα το μοναδικό μέλλον της Πατρίδας, τα παιδιά και τους νέους μας επιστήμονες, επαγγελματίες, εργάτες, υποχρεώνοντάς τους να αναζητήσουν την επιβίωσή τους, ως οικονομικοί μετανάστες, οπουδήποτε στην Υφήλιο! Οτιδήποτε συνέβαινε θα ήταν καλύτερο από αυτό που συμβαίνει τώρα, γιατί δε θα είχαμε μπροστά μας ένα τέτοιο Μνημόνιο να ανατρέψουμε!

Lesvosnews.net: Η προσχώρησή σας στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» σημαίνει ότι ο Σπύρος Γαληνός έγινε πιο «δεξιός»; Το κόμμα του Π. Καμμένου είναι δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας; Τέλος, πολιτικοί σχολιαστές προβλέπουν ότι είναι μια «φούσκα» που άρχισε να ξεφουσκώνει. Ποια η άποψή σας;

ΓΑΛΗΝΟΣ:  Μία μικρή διόρθωση. Στους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν προσχώρησα. Τους συνιδρύσαμε οι εννέα διαγραφέντες βουλευτές, με πρωτοβουλία και πρόταση του Πάνου Καμμένου. Τους ιδρύσαμε όταν με την ξαφνική μεταστροφή του Σαμαρά και την υπερψήφιση του μνημονίου 2, το κόμμα μας υπαναχώρησε από τις βασικές αρχές του και κατέστη κόμμα μνημονιακό και υποταγμένο στην τρόικα.  Αυτή η, ας μη το πούμε κωλοτούμπα, ας το πούμε μεταστροφή, ας το πούμε μετάλλαξη, της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας μας άφησε ακάλυπτους και δημιούργησε ένα τεράστιο κενό εκπροσώπησης στον κόσμο που μέχρι τότε υποστήριζε την ΝΔ. Είχαμε υποχρέωση να δώσουμε την δυνατότητα εκπροσώπησης, να δώσουμε φωνή σε αυτό τον κόσμο. Είχαμε την υποχρέωση απέναντι σε αυτό τον κόσμο και απέναντι στην Δημοκρατία που δεν ανέχεται κενά εκπροσώπησης. Οφείλαμε να το κάνουμε και  το κάναμε. Ήταν η ΝΔ που ψήφισε «όχι» στο μνημόνιο 1 και υποστήριζε το πρόγραμμα στο Ζάππειο 1 και 2 πιο δεξιά ή πιο αριστερά, από την ΝΔ που ψήφισε «ναι» στο μνημόνιο 2 και ταυτίστηκε με το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ και με την τρόικα; Νομίζω ότι η βασική διαφορά δεν αρθρώνεται σε όρους δεξιάς-αριστεράς και προσωπικά δεν νοιώθω να μετακινήθηκα πιο δεξιά ή πιο αριστερά. Ανάμεσα σε μία σωστή και μία λανθασμένη επιλογή για την πατρίδα επέλεξα αυτό που θεωρώ την σωστή επιλογή και αυτό το έκανα με μεγάλο προσωπικό κόστος αφήνοντας την σιγουριά και την εξασφάλιση του κομματικού μαντριού. Αλλά στην ζωή μου επέλεξα να μην είμαι πρόβατο και να ακολουθώ με εντιμότητα τα πιστεύω μου. Θεωρώ ότι αυτή η στάση  δεν είναι ούτε πιο δεξιά ούτε πιο αριστερή, είναι πιο αξιοπρεπής.

Lesvosnews.net: Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» θα συμμετέχουν σε ένα πολυκομματικό κυβερνητικό σχήμα με τα «κόμματα του Μνημονίου» ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία;

ΓΑΛΗΝΟΣ:  Σε καμία περίπτωση. Τελεία και παύλα. Δεν καταψήφισα το μνημόνιο ως βουλευτής της Ν.Δ. για να το υποστηρίξω ως βουλευτής των Ανεξάρτητων. Αυτό δεν έχει καμία απολύτως λογική.

Lesvosnews.net: Στη Λέσβο τι βλέπετε να συμβαίνει; Η μόνη σίγουρη έδρα με τα σημερινά δεδομένα είναι του ΚΚΕ. Τι θα γίνει με τις άλλες δύο έδρες; Υπάρχει ανησυχία στη Νέα Δημοκρατία ότι ο Σπύρος Γαληνός θα τους κάνει ζημιά…

ΓΑΛΗΝΟΣ: Ο Σπύρος Γαληνός δεν κάνει ζημιές σε κανέναν! Το μόνο που κάνει είναι να κρατάει το λόγο του και να παλεύει καθημερινά για να ωφελήσει τον τόπο του. Ζημιές, κάνουν οι «ανεξήγητες» πολιτικές πιρουέτες  και οι πολιτικοί τυχοδιωκτισμοί σε βάρος της πατρίδας και του εθνικού συμφέροντος. Ο Γαληνός έχει το σπίτι του εδώ, είναι καθημερινά παρών και προσπαθεί μαζί με όλους τους Λέσβιους και τους Λημνιούς να πάμε τον τόπο μας λίγο ψηλότερα.

Lesvosnews.net: Ως νέος Βουλευτής και ως Βουλευτής της Αντιπολίτευσης   κατά γενική ομολογία είχατε μια πετυχημένη κοινοβουλευτικά θητεία. Κάντε μας ένα σύντομο απολογισμό για τη θητείας σας;

ΓΑΛΗΝΟΣ: Ο βασικός μου προσανατολισμός κινήθηκε σε τρεις άξονες.

Ο ένας ήταν να πιέσω ως αντιπολίτευση για την επίλυση των φλεγόντων ζητημάτων της Λέσβου, της Λήμνου και του Αϊ Στράτη. Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η κυβερνητική αδιαφορία προς αυτό που είναι ακόμη και Συνταγματικά κατοχυρωμένο: Τη Νησιωτικότητα. Υπήρξαν πολλές επιτυχίες. Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι στην επόμενη Βουλή θα μπορέσουμε να επιτύχουμε πολύ περισσότερα.

Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με το χωροταξικό σχεδιασμό του Καλλικράτη στην Λέσβο και τον δήμο-τέρας. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ήταν τεράστια. Οι επιπλοκές πολλές και επηρεάστηκε αρνητικά η διαμόρφωση πολιτικών για την Λέσβο σε όλα τα επίπεδα.  Έδωσα σκληρό αγώνα εντός και εκτός Βουλής τόσο εναντίον της αρχής «ένας δήμος για όλη την Λέσβο» όσο και για να αναδείξω τα προβλήματα που δημιουργούσε σε επιμέρους τομείς.

Ο τρίτος άξονας ήταν το τεράστιο θέμα της οικονομικής κρίσης και η πολιτική στάση που ακολούθησα κατά δύο μνημονίων που δε θα υπογράφονταν ούτε από κατοχικές κυβερνήσεις. Πολλές φορές αναρωτήθηκα αν η ένταση του αντιμνημονιακού αγώνα ήταν μια αντιπαράθεση για απίστευτης σκληρότητας οικονομικά μέτρα ή μια μάχη για την επιβίωση της Χώρας!   Οι πιέσεις, οι ωμοί εκβιασμοί και τα αλλεπάλληλα εξοντωτικά μέτρα, εναλλάσσονταν με καταιγιστικούς ρυθμούς. Απέναντι σε όλα αυτά προσπάθησα να τηρήσω μέχρι τέλους αρχές και εντολές.

Lesvosnews.net: Ρουσφέτια προσπάθησε να κάνει ο Σπύρος Γαληνός είτε ως Αντινομάρχης είτε ως Βουλευτής;   Τι θα λέγατε σήμερα σ’ έναν άνεργο που θα σας πει «Σπύρο βοήθησε»;

ΓΑΛΗΝΟΣ: Το «ρουσφέτι» περιέχει δύο χαρακτηριστικά. Είναι η διαπλεκόμενη συναλλαγή προς όφελος του πολιτικού, είτε με τη μορφή της εξαγοράς ψήφου, είτε τη μορφή χρηματικής μίζας. Και όλα αυτά, είτε εις βάρος εκείνων που έχουν νόμιμα δικαιώματα είτε, βέβαια εις βάρος του Δημοσίου συμφέροντος. Αυτά ούτε τα έκανα, ούτε τα κάνω και ούτε βέβαια πρόκειται να τα κάνω. Είναι ενάντια στις Αρχές μου!

Από την άλλη, όταν μου ζητάνε βοήθεια,  κάνω ότι μπορώ για να συνδράμω. Αν πω στον άνεργο «πήγαινε στον ΟΑΕΔ και γράψου στις καταστάσεις» θα είναι σα να σπάω πλάκα με την τραγωδία του. Θα του πω όμως ότι άκουσα πως «ο τάδε ζητάει κόσμο για το μαγαζί του, για δοκίμασε»

Κι όταν με πλησίασε ο απελπισμένος πατέρας, με το παιδί του να επείγεται για αεροδιακομιδή σε Νοσοκομείο της Αθήνας και το ΕΚΑΒ της Αθήνας είχε μπλεχτεί στην γραφειοκρατία και το χαρτοβασίλειο, ναι το σήκωσα το τηλέφωνο! Δεν θα προλάβαινε το παιδί την …εξυγίανση του συστήματος! Αλλά αυτό δεν θα κάνατε κι εσείς; Αυτό δεν θα έκανε κάθε άνθρωπος; Πολλές φορές η αδράνεια και η αναλγησία της κρατικής γραφειοκρατίας και η ανεπάρκεια των κυβερνόντων εξαναγκάζουν τον βουλευτή σε άμεση δράση για να γίνονται πράγματα που θα πρέπει να είναι αυτονόητα για τον πολίτη. Αυτά δεν είναι ρουσφέτια, είναι θεμιτές παρεμβάσεις τις οποίες προβλέπει το Σύνταγμα το οποίο και δίνει τα εργαλεία του κοινοβουλευτικού ελέγχου στον βουλευτή, για να ασκεί τον ρόλο του αποτελεσματικότερα για τον πολίτη.

Προ δεκαπενθημέρου κάθισα στο σκαμνί, αποποιούμενος της βουλευτικής ασυλίας την οποία έτσι κι αλλιώς απορρίπτω, επειδή παρατύπησα ως Αντινομάρχης. Αν δεν το είχα κάνει το κόστος για το Δημόσιο και για την τοπική κοινωνία θα ήταν πολλαπλάσιο. Τότε, κάποιες Δημόσιες Αρχές κατέθεσαν μήνυση εναντίον μου, «τηρώντας το γράμμα του νόμου».  Για να καταστεί το κράτος  λειτουργικό και αποτελεσματικό χρειάζεται συνεχής αγώνας ενάντια σε στρεβλές δομές και σε εδραιωμένες στάσεις αντιλήψεις. Αυτό τον αγώνα δίνουμε

Lesvosnews.net: Τα σημάδια της κρίσης είναι πλέον ορατά και στη Λέσβο. Κλειστά μαγαζιά, αύξηση ανεργίας, αύξηση του αριθμού των συμπολιτών μας που χρήζουν βοήθεια. Παράλληλα ότι συλλογικό γίνεται σ’ αυτό το τόπο βουλιάζει  (Συνεταιριστική, NEL, Lesvos shop, ΕΑΣ). Ως τοπική κοινωνία υπάρχουν ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε ώστε να μετριάσουμε τα αποτελέσματα της κρίσης;  Που είναι οι τοπικοί Βουλευτές…

ΓΑΛΗΝΟΣ: Η εικόνα που περιγράφετε, είναι αυτό που με μία λέξη ακούμε καθημερινά ως «ύφεση» Όπως επίσης καθημερινά ακούμε, τόσο από Έλληνες παράγοντες όσο και από Ευρωπαίους, ότι το πρώτο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο απέτυχαν επειδή βάθυναν πιο πολύ την ύφεση. Σκεφτείτε ότι το δεύτερο Μνημόνιο ακόμη δεν εφαρμόστηκε! Αν δεν απαλλαγούμε από τα Μνημόνια μην περιμένετε καμία ουσιαστική ανάπτυξη ούτε στη Λέσβο ούτε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η διαφορά από τις προηγούμενες εκλογές είναι ότι τώρα ξέρουμε. Και τι έγινε ξέρουμε και τι μας περιμένει ξέρουμε. Και κανείς πλέον δεν δικαιούται να πει αύριο ότι τον ξεγέλασαν ή ότι κόβει το χέρι του. Κανείς!

Οι συλλογικές προσπάθειες έτσι όπως στήθηκαν και ακόμη περισσότερο έτσι όπως τις διαχειριστήκαμε και τις χρησιμοποιήσαμε, ήταν εξ αρχής θνησιγενείς. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες τώρα, αλλά σας θυμίζω τη στάση μου στην υπόθεση Lesvos shop.  Αυτούς όμως που σκέπτομαι περισσότερο στις περιπτώσεις αυτές, είναι οι εργαζόμενοι της Συνεταιριστικής και οι δικαιούχοι των δεδουλευμένων της ΑΕΝΑΛ.

Για τους πρώτους στήριξα την πρόταση του ΚΚΕ για μεταφορά τους στην τράπεζα μεταφοράς των κεφαλαίων. Για τους δεύτερους έγινε παρέμβαση στο υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο παρέπεμψε το θέμα στην Περιφέρεια. Για μένα τα θέματα αυτά δεν έχουν κλείσει. Θα τα θέσω και πάλι στη νέα Κυβέρνηση, επειδή την κακοδιαχείριση κάποιων δεν μπορεί να  την πληρώνει κατά σύστημα ο εργαζόμενος.

Lesvosnews.net: Αν ο Σπύρος Γαληνός στις 6 Μάη δεν είναι Βουλευτής θα αποχωρήσει από τη πολιτική; Ποια είναι τα σχέδια σας για «ζωή» εκτός Βουλής;

ΓΑΛΗΝΟΣ: Στην πολιτική μπήκα με μόνη φιλοδοξία να είμαι χρήσιμος και να βοηθήσω τον τόπο μου και τους συμπολίτες μου. Η ανάγκη μου για προσφορά είναι ισχυρή, και η τραγωδία που περνάει η πατρίδα μας την κάνει ακόμα ισχυρότερη. Με την μεγάλη κρίση, αυτό που πριν για κάποιους φάνταζε πολυτέλεια, το να βοηθάς και να συμμετάσχεις, σήμερα είναι υποχρέωση για όλους μας. Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση πρέπει να ξαναγίνει η Ελλάδα της συμμετοχής και της αλληλεγγύης. Πρέπει να ξαναγαπήσουμε την χώρα μας, την κοινωνία μας και να προσφέρουμε ότι ο καθένας ότι μπορεί και όλοι τον εαυτό μας. Από αυτόν τον αγώνα, τον καλό αγώνα για την πατρίδα είμαι αποφασισμένος να μην λείψω. Τώρα όσο για την επόμενη μέρα, την 7η Μαΐου,  θέλω να σας πω κάτι ως παλιός πολίστας. Καμιά ομάδα δεν πέφτει στο νερό για να χάσει. Ο καλός αθλητής πρέπει να διακρίνεται για την αστείρευτη μαχητικότητα  και την πίστη στην ομάδα του. Αυτό είναι που φέρνει τη νίκη και αυτό «χειροκροτεί» η κερκίδα τόσα χρόνια…

Σας βεβαιώ λοιπόν ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι γερή, πολύ γερή ομάδα. Και στη Λέσβο και σε ολόκληρη την  Ελλάδα.

Μοιράσου το άρθρο!