Ταξίδι στο Χθες

01/04/2013 - 04:30

Ποτοποιίες Λέσβου - Η ιστορία της ποτοποιίας Ματθαίου

Ποτοποιίες Λέσβου - Η ιστορία της ποτοποιίας Ματθαίου

Ο Φραγκισκος Ματθαιος, υιος του ιδρυτη , Ιωαννη Ματθαιου

ετικέτα κονιάκ Ματθαίου ως έτος ίδρυσης εμφανίζεται το 1861

ετικέτα κρασιού

Μπουκάλι Brandy Ματθαίου

Ετικέτα κονιάκ Ματθαίου

Μαστίχα Ματθαίου

Ετικέτα λεμόναδας Ματθαίου

Ετικέτα πορτοκαλάδας Ματθαίου

Τα μετάλλια που έχουν απονεμηθεί στην ποτοποιία Ματθαίου

Χρυσο βραβειο σε διεθνη εκθεση Παναμα - Σαν Φρανσισκο το 1915

Χρυσος Σταυρος & διπλωμα στη Διεθνη εκθεση Θεσσαλονικης το 1937

Διεθνης εκθεση Αθηνων 1903, Χαλκουν - Αργυρουν βραβεια & Χρυσος Σταυρο

Επιστολόχαρτο της ποτοποιίας Ματθαίου του 1927

pan style="line-height: 1.538em;">Το 3ο μέρος του αφιερώματος στις ποτοποιίες της Λέσβου. Μετά τα αφιερώματα στις ποτοποιίες Πιτσιλαδή και Γιαννάτση σήμερα σας παρουσιάζουμε την ιστορία της ποτοποιίας Ματθαίου.

Η ιστορία της ποτοποιίας ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Ιδρυτής της ποτοποιίας Ματθαίου (Matis) ήταν ο Jean (Ιωάννης) Μatis, γιός του Joseph Matis και της Μυτιληνιάς Μαριγώς.

Ξεκίνησε την δραστηριότητα της σημερινής ποτοποιίας  το 1882, αν και έχουν βρεθεί ετικέτες προϊόντων της εταιρείας που αναφέρουν ως έτος ίδρυσης  της το 1861.

Η  επιχείρηση δραστηριοποιούνταν στην  παραγωγή κονιάκ , ούζου και αργότερα διαφόρων λικέρ. Το εργοστάσιο και οι αποθήκες του Jean (Ιωάννη), στην οδό Βενιαμίν Λέσβιου, σύντομα γίνονται γνωστά για τα καλής ποιότητας προϊόντα, αλλά και για το μεράκι του  ιδιοκτήτη τους, που παράγει με πολύ αγάπη , γνώση και φροντίδα τα οινοπνευματώδη του. 

Μιλούσε ξένες γλώσσες και έδινε σημασία στην λεπτομέρεια παραγωγής των προϊόντων του, παραγγέλνοντας στο Παρίσι, τις καλαίσθητες ετικέτες, που κοσμούσαν τα μπουκάλια εμφιάλωσης της ποτοποιίας του. Με οξυδέρκεια και επαγγελματισμό, ασχολείται από  νωρίς με εξαγωγές στην Αθήνα ,Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Γαλλία  και στον Παναμά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, κερδίζοντας πολλές διακρίσεις (χρυσά βραβεία , χρυσούς σταυρούς  και επαίνους )για τα προϊόντα του ,ενώ παράλληλα συμμετείχε στις διεθνείς εκθέσεις της εποχής . Μάλιστα λόγω του μεγάλου αριθμού βραβείων που κέρδισε η ποτοποιία του, κάποια στιγμή του προτάθηκε –και το αποδέχτηκε-  να γίνει και ο ίδιος μέλος της επιτροπής αξιολόγησης παρόμοιων προϊόντων.

Με την εμπιστοσύνη στα προϊόντα του και με δυναμισμό ,στέλνει προσωπικές επιστολές επικοινωνώντας, με πρέσβεις της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο με σκοπό την δημιουργία διόδου εισχώρησης των προϊόντων στο εξωτερικό. Παράλληλα άρχισε μα πειραματίζεται με όλα σχεδόν τα παράγωγα του οινοπνεύματος όπως: ούζο, τσέρι, κονιάκ, λικέρ (τριαντάφυλλο, πικραμύγδαλο, μέντα, μπανάνα, κουαντρό, parfait d' amour), ουίσκι μα ακόμα και με κολόνιες!

 
 

Ο  Ιωάννης παντρεύτηκε την  Όλγα και απέκτησαν πέντε παιδιά  τον Κώστα, τον Φραγκίσκο, τον Μιχάλη, την Έλλη και τον Χρύσανθο. 

Την αγάπη του για την ποτοποιία την μετέδωσε και στα παιδιά του μαζί με την πεποίθησή του πως τα αδέλφια ενωμένα θα κατάφερναν με επιτυχία την συνέχιση της δραστηριοποίησή της και μετά από κείνον. Από τα παιδιά του τα τρία (Φραγκίσκος, Κώστας και Μιχάλης) καταπιάστηκαν με τις δουλειές της επιχείρησης. Τον Φραγκίσκο μάλιστα τον έστειλε στην Αθήνα να σπουδάσει χημικός και επιστρέφοντας στην Μυτιλήνη ανέλαβε με τα αδέλφια του την επιχείρηση.

Η κήρυξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου βρίσκει την επιχείρηση στην συνέχιση  της ανοδικής πορεία της με πωλήσεις σε όλη την Ελλάδα και με παράλληλες εξαγωγές. Οι Γερμανοί κατακτητές επιτάσσουν το οινόπνευμα τα προϊόντα και τις αποθήκες του εργοστασίου αλλά δεν ενοχλούν κανένα από τα μέλη της  οικογένειας. 

Ο Φραγκίσκος,  μέχρι τον θάνατό του το 1989  δούλευε στο εργοστάσιο στην Μυτιλήνη κρατώντας σταθερή την ποιότητα των προϊόντων του.

Σημερινοί ιδιοκτήτες της επιχείρησης είναι η Ζάννα Μελαχροινού (κόρη του Φραγκίσκου) και ο γιός της Σταύρος Μελαχροινός.

Η ποτοποιία εξακολουθεί να παράγει με τον ίδιο  παραδοσιακό τρόπο ούζο μα και διάφορα λικέρ και ακόμα και σήμερα της απονέμονται διάφοροι έπαινοι και μετάλλια , όπως εκείνο που της απονεμήθηκε από τον Επιμελητήριο Λέσβου τον περασμένο Γενάρη της μακροβιότερης  ποτοποιίας του νησιού.

Μάκης Μπεκιάρης / Lesvosoldies.gr

Υ.Γ. Ευχαριστώ πολύ την Ποτοποιία  Ματθαίου για το φωτογραφικό υλικό και πληροφοριακό υλικό που ευγενικα παραχώρησαν για ευγενικα παραχώρησαν για το αφιέρωμα.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό σχετικά με την ποτοποιία Ματθαίου και επεξηγηματικές λεζάντες στη gallery που ακολουθεί στο τέλος του άρθρου.


Σημείωση Lesvosnews.net : Το αφιέρωμα σε ποτοποιίες της Λέσβου που ο Μάκης Μπεκιάρης ετοίμασε  θα θέλαμε να τονίσουμε  για μία ακόμη φορά ότι σε καμιά περίπτωση δεν έχει διαφημιστικό χαρακτήρα και ούτε προσβλέπει σε πιθανή προβολή ορισμένων εταιριών. Σκοπό έχει την από κοινού με τους αναγνώστες της ιστοσελίδας ιστορική αναδρομή των δύο τελευταίων αιώνων της οικονομικής και όχι μόνο δραστηριότητας της ποτοποιίας της συνυφασμένης με την ιστορία του νησιού με κάποιες γνωστές και άγνωστες πτυχές της πορείας κάποιων ανθρώπων που με μεράκι όνειρα και πείσμα δούλεψαν για γενιές τις επιχειρήσεις αυτές.

Μάκης Μπεκιάρης: Αναφορά στο αφιέρωμα θα γίνει σε ποτοποιίες που δραστηριοποιήθηκαν τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα(περίπου μέχρι το 1960). Οι εταιρείες του αφιερώματος επιλέχθηκαν βάσει του υπάρχοντος φωτογραφικού αλλά και πληροφοριακού υλικού υποστήριξης των άρθρων , είτε ανήκε στην προσωπική μου συλλογή είτε ανήκε στα αρχεία των διάφορων ποτοποιών οι οποίοι ευγενικά το παραχώρησαν. Με την ευκαιρία θα ήθελα να προσκαλέσω και μέσα από αυτήν την ιστοσελίδα ποτοποιούς που έχουν υλικό και θέλουν να γράψουν μια μικρή ιστορική αναδρομή της εταιρείας τους να το στείλουν στην ιστοσελίδα (info@lesvosnews.net) για να τους γίνει κάποιο αντίστοιχο αφιέρωμα. Εύχομαι για μια ακόμα φορά να απολαύσετε και τούτο το ταξίδι…

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!