Τουρισμός

18/01/2013 - 14:18

Το «Σάρλιτζα» στην Περιφέρεια για 60 χρόνια - Δεκτή η πρότασή της από το ΤΣΑΥ

Το «Σάρλιτζα» περνάει στην Περιφέρεια για 60 χρόνια

Την θετική του απάντηση στην πρόταση που κατέθεσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από τις 14/12/2012, αναφορικά με την αξιοποίηση του ξενοδοχείου «Σάρλιτζα», απέστειλε με σχετικό του έγγραφο σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Τομέων Υγειονομικών ΕΤΑΑ –(ΤΣΑΥ) κ. Αναστάσιος Βασιάδης.

Ειδικότερα στο έγγραφο που εστάλη από το ΤΣΑΥ, σημειώνεται ότι κατά την 33η Συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής Υγειονομικών της 21ης Δεκεμβρίου, υπό την Προεδρεία του κ. Βασιάδη, αποφασίστηκε ότι:

  • Κάνει κατ΄ αρχήν αποδεκτή την πρόταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την παραχώρηση του ξενοδοχείου «Σάρλιτζα» μετά του οικοπέδου του εμβαδού 19.164 τ.μ. και της ιαματικής πηγής, με σύμβαση χρησιδανείου του όλου ακινήτου διάρκειας εξήντα (60) ετών, σύμφωνα με την εισήγηση του Περιφερειάρχη Βορέιου Αιγαίου κ. Νάσου Γιακαλή.
  • Διαβιβάζει την απόφασή της προς το Δ.Σ του ΕΤΑΑ προς επικύρωση και παραπέμπει την εισήγηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στις υπηρεσίες, προς επεξεργασία όλων των επιμέρους λεπτομερειών που απαιτούνται για την υλοποίηση της εισήγησης της Περιφέρειας και τη διασφάλιση του ΤΣΑΥ, ως ιδιοκτήτη ακινήτου.

Η εξέλιξη αυτή, ουσιαστικά αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την ανάδειξη και την αξιοποίηση της πολύ μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου, που τόσα χρόνια βρισκόταν σε πλήρη απαξίωση. Όπως σημειώνεται στα πρακτικά του εγγράφου που απέστειλε το ΤΣΑΥ, για να ανάψει οριστικά το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαδικασιών από μέρους της Περιφέρειας και να περιέλθει στην κυριότητά της το ξενοδοχείο, απομένει η τυπική επικύρωση από το Δ.Σ του ΕΤΑΑ.

Υπενθυμίζεται (σ.σ. σύμφωνα με την πρόταση που είχε κατατεθεί από τις 14/12/2012), ότι κατά τη διάρκεια της σύμβασης χρησιδανείου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα αναλάβει όλες τις δαπάνες ανακατασκευής και συντήρησης των υφισταμένων κτηρίων, της συντήρησης και των αναγκαίων επεμβάσεων που απαιτούνται στις ιαματικές πηγές.

Επιπλέον η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, εφόσον επιτραπεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες (αρχαιολογία κ.λ.π.), θα είναι σε θέση να βρει τους απαιτούμενους πόρους για τις δαπάνες ανέγερσης νέων εγκαταστάσεων ή ανακατασκευής των ήδη υπαρχουσών, προκειμένου να δημιουργηθεί  είτε ένα «θερμαλιστικό κέντρο» είτε ένα κέντρο τουριστικής ανάπτυξης, κάνοντας χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων που βρίσκονται στην διάθεσή της όπως:

1.Το χρηματοδοτικό εργαλείο “Jessica” το οποίο αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο ανταποδοτικού χαρακτήρα.

2.Τους πόρους του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2007-2013 μέσα από τον κωδικό των τουριστικών υποδομών και

3.Την δυνατότητα προγραμματισμού χρηματοδότησης του επιλεγόμενου έργου μέσα από τους πόρους τους ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2014-2020.

Κατά τη διάρκεια της σύμβασης χρησιδανείου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα έχει την αποκλειστική εκμετάλλευση των όλων εγκαταστάσεων. Παράλληλα καθ΄ όλη τη διάρκεια της σύμβασης η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα έχει τη δυνατότητα να συμπράττει με τρίτους (νομικά ή φυσικά πρόσωπα) για την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων του «Σάρλιτζα», σύμφωνα με ρητό όρο της σύμβασης που θα καταρτισθεί διαθέτοντας και τη δυνατότητα να εκμισθώνει σε τρίτους τις ανωτέρω εγκαταστάσεις.

Μοιράσου το άρθρο!