Τουρισμός

18/12/2012 - 14:31

Πρόταση αξιοποίησης του «Σάρλιτζα»

Πρόταση αξιοποίησης του «Σάρλιτζα»

Αφού επεξεργάστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα μετά την τελευταία συνάντηση (στις 21/9/2012) με τον Πρόεδρο του ΤΣΑΥ κ. Αναστάσιο Βασιάδη –και τη σχετική σύσκεψη που ακολούθησε παρουσία των τοπικών φορέων- το ισχύον καθεστώς και τα δεδομένα που υπάρχουν για τη προοπτική αξιοποίησης του «Σάρλιτζα», η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατέθεσε σήμερα στο Ταμείο συγκεκριμένη πρόταση, ζητώντας την παραχώρηση του ακινήτου.

Ειδικότερα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην πρότασή της αναφορικά με την αξιοποίηση του ξενοδοχείου «Σάρλιτζα» με το οικόπεδο εμβαδού 19.164 τ.μ. και της ιαματικής πηγής που συμπεριλαμβάνεται σε αυτό, αιτείται την παραχώρηση του ακινήτου με σύμβαση χρησιδανείου διάρκειας 60 ετών.

Κατά τη διάρκεια της σύμβασης χρησιδανείου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα αναλάβει όλες τις δαπάνες ανακατασκευής και συντήρησης των υφισταμένων κτηρίων, της συντήρησης και των αναγκαίων επεμβάσεων που απαιτούνται στις ιαματικές πηγές.

Επιπλέον η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, εφόσον επιτραπεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες (αρχαιολογία κ.λ.π.), θα είναι σε θέση να βρει τους απαιτούμενους πόρους για τις δαπάνες ανέγερσης νέων εγκαταστάσεων ή ανακατασκευής των ήδη υπαρχουσών, προκειμένου να δημιουργηθεί  είτε ένα «θερμαλιστικό κέντρο» είτε ένα κέντρο τουριστικής ανάπτυξης, κάνοντας χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων που βρίσκονται στην διάθεσή της όπως:

1.Το χρηματοδοτικό εργαλείο “Jessica” το οποίο αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο ανταποδοτικού χαρακτήρα.

2. Τους πόρους του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2007-2013 μέσα από τον κωδικό των τουριστικών υποδομών και

3.Την δυνατότητα προγραμματισμού χρηματοδότησης του επιλεγόμενου έργου μέσα από τους πόρους τους ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2014-2020.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της σύμβασης χρησιδανείου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα έχει την αποκλειστική εκμετάλλευση των όλων εγκαταστάσεων. Παράλληλα καθ΄ όλη τη διάρκεια της σύμβασης η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα έχει τη δυνατότητα να συμπράττει με τρίτους (νομικά ή φυσικά πρόσωπα) για την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων του «Σάρλιτζα», σύμφωνα με ρητό όρο της σύμβασης που θα καταρτισθεί διαθέτοντας και τη δυνατότητα να εκμισθώνει σε τρίτους τις ανωτέρω εγκαταστάσεις. 

 

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, μετά από την εξέλιξη αυτή δήλωσε:

«Είμαστε σε θέση να ανακοινώνουμε ότι για πρώτη φορά στα χρονικά, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την ανάδειξη και αξιοποίηση μίας μεγάλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς που βρίσκεται τόσα χρόνια σε πλήρη απαξίωση. Με την πρόταση που καταθέτουμε αποσκοπούμε στην διαφύλαξη αφενός των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, αλλά και στη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα δώσει ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Θεωρώ ότι είναι μία πολύ καλή πρόταση για την υπόθεση του «Σάρλιτζα» και οφείλω να σημειώσω την άψογη συνεργασία μας με το σημερινό Πρόεδρο του ΤΣΑΥ κ. Βασιάδη. Τώρα πλέον το Δ.Σ. του ΤΣΑΥ, πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του.».

 

 

(φωτογραφία: Στράτος Γιαννής)

Μοιράσου το άρθρο!