Υγεία

25/10/2023 - 20:35

"Αν έχεις φράγκα μπορεί και να ζήσεις"

Ανακοίνωση ΔΗΠΑΚ για την λειτουργία των επι πληρωμή απογευματινών ιατρείων

ΔΗΠΑΚ Γιατρών

Ολοταχώς για το αυτοχρηματοδοτούμενο νοσοκομείο - επιχείρηση με ασθενείς – πελάτες. "Αν έχεις φράγκα μπορεί και να ζήσεις"

Αφού ξεγύμνωσαν τα νοσοκομεία από γιατρούς και προσωπικό, αφού εξουθένωσαν τους εναπομείναντες, σωματικά και οικονομικά τώρα δίνουν τη λύση. Πληρώστε, όσοι μπορείτε, οι άλλοι ας προσέχατε! Εξαναγκάζουν τον λαό με λίγα λόγια , να πληρώνει αδρά  για να μπορεί να «ξεπεράσει» τις ατέλειωτες λίστες των ραντεβού στα τακτικά ιατρεία  και να επισπεύσει την θεραπεία του.

Αντί προσλήψεων μονίμου αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού, ώστε να μειωθεί η αναμονή στα πρωινά ιατρεία, αντί για αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών ,  ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία. Δηλαδή άμεση μετατροπή του δημοσίου νοσοκομείου σε ιδιωτική επιχείρηση. Και ας μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του δημοσίου νοσοκομείου, που ήδη έχει αρχίσει να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικα κριτήρια.

Αυτό είναι το δόγμα που η κυβέρνηση μέσω της διοίκησης του Βοστάνειου Νοσοκομείου επιχειρεί να εφαρμόσει με τη λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προσαρμογής των δημόσιων νοσοκομείων στην επιχειρηματική λειτουργία τους, προκειμένου να αυξήσουν την αυτοχρηματοδότησή τους μέσα από τις έμμεσες και άμεσες πληρωμές των ασθενών. Ο σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι δήθεν η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η κάλυψη των κενών και η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Αν ήθελαν πραγματικά την ενίσχυση του ΕΣΥ, θα έπρεπε να κάνουν πράξη αυτά που ζητάνε τόσο   καιρό υγειονομικοί και λαός. Ο σκοπός τους είναι η ενίσχυση της λειτουργίας του νοσοκομείου με την λογική «κόστους-οφέλους», η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ.

Διαιωνίζεται επίσης ,  η απαράδεκτη κατάσταση των χαμηλών μισθών των γιατρών και των υγειονομικών, εννοώντας πως αν θέλουν να έχουν ένα κάπως ικανοποιητικό μισθό στο τέλος του μήνα, πρέπει να  δουλέψουν και το απόγευμα.

  Τους απαντάμε,   ότι η  πλειονότητα των γιατρών και των υγειονομικών, οι οποίοι Κάνουν 8 και 9 εφημερίες τον μήνα και "λιώνουν΄΄ σε υπερωρίες , έχοντας χαμένα ρεπό και άδειες,   αντιλαμβάνονται πολύ καλά,  ότι η λύση στο απαράδεκτο εισόδημά τους δεν είναι να τρέχουν  άλλες τόσες ώρες το απόγευμα να βρουν κανέναν ασθενή - πελάτη μπας και πληρωθούν. θα προτιμούσαν χίλιες φορές να πληρώνονται από το νοσοκομείο με  έναν αξιοπρεπή μισθό χωρίς να αναγκάζονται το λειτούργημα που πράττουν να το κάνουν εμπόρευμα και να πληρώνουν για άλλη μια φορά οι ασφαλισμένοι.

 Διερωτόμαστε λοιπόν,  πώς τα σοβαρά χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης και ελλείψεων που επικρατούν στο νοσοκομείο , θα λυθούν δια μαγείας στα απογευματινά ιατρεία ; Πως θα χρησιμοποιείται π.χ,  ο αξονικός τομογράφος για τους πολίτες  το απόγευμα, ενώ το πρωί δεν υπάρχει τέτοια  δυνατότητα ; Ποιοι θα είναι οι νοσηλευτές,  οι ακτινολόγοι κ.τ.λ,  όταν στους περισσότερους οφείλονται πολλά ρεπό ;

Τους το λέμε σε όλους τους τόνους,  εμείς κοιτάμε  τους ασθενείς στα μάτια και όχι στην τσέπη, δεν θα  "ενισχύσουμε" το εισόδημα μας από το υστέρημα τους. Από το υστέρημα σε τελευταία ανάλυση των οικογενειών μας, των γονιών μας, των παιδιών μας.

Και επειδή πολλοί έσπευσαν να καταγγείλουν την  έναρξη της λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων,  θυμίζουμε ότι τα απογευματινά ιατρεία -επί πληρωμή των ασθενών - στα δημόσια νοσοκομεία,  φτιάχτηκαν επί ΠΑΣΟΚ και γιγαντώθηκαν από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες , συμφέρον μας είναι ένα περιβάλλον εργασίας όπου θα εξελίσσει πολύπλευρα τη γνώση και την τεχνική, με αξιοπρεπείς συνθήκες και αμοιβές, στα μέτρα των αναγκών μας.

Καλούμε τους συναδέλφους και το λαό της Λέσβου να απορρίψει την συγκεκριμένη  απόφαση της διοίκησης, να μην συμμετέχει σε όλα αυτό  και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα :

 •            Καμία εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του νοσοκομείου. Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

·         αύξηση των μισθών μας, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας,

·         Προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού

·         Να καλυφθούν όλα τα κενά του οργανισμού του ΒΓΝΜ

·         Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Όλοι στην απεργία της 2/11 και στα πλαίσια της παναιγαιακής κινητοποίησης,  6/11 διαδηλώνουμε στην Αθήνα για μια Υγεία που μας αξίζει.

 

Μοιράσου το άρθρο!