Υγεία

22/12/2023 - 13:36

Οι νεφροπαθείς της Μυτιλήνης δεν είναι "πελάτες" - Επιστολή αγανάκτησης

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Μυτιλήνης φιλοξενεί 60 περίπου νεφροπαθείς τελικού σταδίου, οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα.

Σ' αυτούς πρέπει να προστεθούν τα έκτακτα περιστατικά καθώς και οι επισκέπτες νεφροπαθείς.

Είναι γνωστό ότι η μονάδα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.Η μοναδική Ιατρός Νεφρολόγος (έπρεπε να υπάρχουν άλλοι δύο στη μονάδα), επικουρούμενη από δύο Ιατρούς Γενικής Ιατρικής, προσπαθεί να κρατήσει τη μονάδα σε ασφαλή λειτουργία.

Οι βάρδιες των νοσηλευτών επίσης βγαίνουν με μεγάλη δυσκολία. Οι αναλογίες ασθενών - νοσηλευτών που προβλέπονται από τα πρωτόκολλα λειτουργίας των ΜΤΝ δεν τηρούνται αφού υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό ελλείψεις.

Η διοίκηση σε όλα αυτά είναι απούσα.

Και δεν φτάνει που δεν έχει δώσει καμία λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης της μονάδας τα τελευταία χρόνια, προχώρησε και σε ακόμα μια κίνηση υποβάθμισης της μονάδας. Αποφάσισε να μετακινήσει τους Ιατρούς Γενικής Ιατρικής από τη μονάδα, οι οποίοι έχουν αποκτήσει μια σχετική εξειδίκευση σε νεφρολογικά θέματα, λόγω της συνεχούς ενασχόλησης τους στη μονάδα τα τελευταία χρόνια.

Θα τους αντικαταστήσει με Ιατρούς Παθολόγους, οι οποίοι όμως δεν έχουν εξειδίκευση στο Νεφρό.

Θα χρειαστεί πάλι να εκπαιδευτούν απ' την αρχή και αυτό όπως είναι λογικό θα πάρει αρκετό χρόνο.

Και θα φτάσουμε πάλι στο σημείο, η μοναδική Νεφρολόγος να παλεύει μόνη της, μη μπορώντας πρακτικά να πάρει άδεια, να αρρωστήσει και να είναι σε μια άτυπη εφημερία τριάντα μέρες τον μήνα.

Εμάς τους νεφροπαθείς δεν μας ενδιαφέρει ο λόγος που γίνονται όλα αυτά.

Είτε από πιέσεις ιδιώτη, που προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία της μονάδας (δεν είναι η πρώτη φορά), για να ψαρέψει "ΠΕΛΑΤΕΣ", είτε απ' την αδιαφορία της διοίκησης και του Υπουργείου για την τύχη των νεφροπαθών τελικού σταδίου.

Εμάς μας ενδιαφέρει, στην προσπάθεια μας να επιβιώσουμε, να έχουμε καλύτερες συνθήκες νοσηλείας, για να ανταπεξέλθουμε στην απαραίτητη διαδικασία της αιμοκάθαρσης , η οποία σας διαβεβαιώ δεν είναι καθόλου εύκολη.

Εμείς παίρνουμε παράταση ζωής κάθε εβδομάδα και η διοίκηση αντί να κάνει τη δουλειά της δηλαδή να προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες νοσηλείας των νεφροπαθών, υποκύπτει στις απαιτήσεις ιδιώτη, που φυσικά έχει ως πρωταρχικό του μέλημα το οικονομικό κέρδος.

Δεν είμαστε "ΠΕΛΑΤΕΣ".

Παλεύουμε για καλύτερες συνθήκες νοσηλείας!

Παλεύουμε να επιβιώσουμε!

Θα επανέλθουμε.

Με αγανάκτηση

ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Λέσβου

Σίμος Ευθυμιάδης

Μοιράσου το άρθρο!