3 must εμπειρίες στη Λέσβο
Η Λέσβος είναι από εκείνους τους νησιωτικούς προορισμούς που έχουν ενδιαφέρον όλες τις εποχές. Η ηφαιστειακή μορφολογία της, οι υγρότοποί της, οι παραλίες της, τα γραφικά ορεινά χωριά της και οι όμορφοι, παραθαλάσσιοι οικισμοί της την καθιστούν ξεχωριστή.
Το νησί έχει ουσιαστικά «λαξευτεί» από τις εκρήξεις ηφαιστείων που έγιναν πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια. Το τοπίο της, τα βουνά της και οι πεδιάδες της έχουν διαμορφωθεί από αυτά τα ηφαίστεια και την μετακίνηση του εδάφους. Όποια πέτρα και να πάρετε στα χέρια σας είναι σχεδόν σίγουρα ένα ηφαιστειακό πέτρωμα. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι τα πετρώματα χαρακτηρίζουν ακόμα και την αρχιτεκτονική του νησιού. Αρχοντικά, εκκλησίες, μοναστήρια, γεφύρια και καλντερίμια έχουν χτιστεί με αυτά. Είναι εύκολο να τα ξεχωρίσεις μιας και είναι δομημένα με τη χαρακτηριστική κοκκινωπή πέτρα. Ακόμα και ο πεζόδρομος της Ερμού στο κέντρο της Μυτιλήνης είναι στρωμένος με αυτή.
Τα ηφαίστεια, όμως, δεν έχουν αφήσει πίσω τους μόνο «δομικά υλικά»: έχουν αφήσει και μοναδικά απολιθώματα τα οποία συνιστούν αρχεία της ιστορίας της γης και της εξέλιξης της ζωής. Άλλωστε το νησί έχει αναγνωριστεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO, ενώ ανήκει και στο Δίκτυο Παγκόσμιων Γεωπάρκων.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ξετυλίγεται μπροστά σας όλη η δημιουργία της γης. Τι ήταν αυτό που ξεκίνησε όλη την ιστορία της και πώς εξελίχθηκε. Η ενότητα «Ηφαίστεια & Σεισμοί: Σμιλεύοντας τα τοπία του Αιγαίου» αναφέρεται στην γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου πελάγους.
Παρουσιάζει όλες τις γεωλογικές εξελίξεις και διεργασίες που διαμόρφωσαν τον ελληνικό χώρο και ειδικότερα τα τοπία των νησιών του Αιγαίου. Εδώ παρουσιάζονται εντυπωσιακά δείγματα ορυκτών και πετρωμάτων, τόσο από τη Λέσβο όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και τον κόσμο, όπως από την Αυστραλία και το Μεξικό.
Η μόνιμη έκθεση «Απολιθωμένο Δάσος» περιλαμβάνει απολιθωμένους κορμούς, κλαδιά, καρπούς και φύλλα ποικιλίας από κωνοφόρα και αγγειόσπερμα δένδρα και απολιθωμένα οστά ζώων που ζούσαν την περίοδο του Κάτω Μειοκαίνου, δηλαδή πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Διοργανώνει όμως και περιοδικές εκθέσεις όπως αυτή για τον αλιγάτορα της Λιώτας, ο οποίος ζούσε στη βορειοδυτική Λέσβο περίπου 19 εκατομμύρια χρόνια πριν σε ένα πυκνό υποτροπικό δάσος.
Απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι / Photo:Shutterstock
Yπάρχουν ευρήματα εξίσου σημαντικά και στο νέο δρόμο Καλλονής – Σιγρίου/ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Επίσης στις δράσεις του μουσείου περιλαμβάνονται και εκπαιδευτικά προγράμματα για ομάδες: χαρακτηριστική είναι αυτή που ενημερώνει μαθητές για τους τρόπους προστασίας από τους σεισμούς, ενώ, παράλληλα ειδική πλατφόρμα προσομοιάζει διάφορους σεισμούς σε προστατευμένο περιβάλλον. Δίπλα στο μουσείο σε μια έκταση περίπου 30 στρ. υπάρχει και το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου με σημαντικά εκθέματα.
Αξίζει να συνδυάσετε την επίσκεψη στο μουσείο με αυτή στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης. Εδώ πραγματοποιούνται καθημερινά ξεναγήσεις, έπειτα από κράτηση, με ένα ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα «ΝΗΣΙΩΠΗ», όπου μπορείτε να δείτε τα απολιθώματα που βρίσκονται στο βυθό, ενώ στη συνέχεια, θα αποβιβαστείτε στο λιμανάκι της Νησιώπης, από όπου θα ξεκινήσετε τη διαδρομή για την περιήγηση στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου.
https://www.lesvosmuseum.gr/
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Photo: Shutterstock
Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
Πρόκειται για μια προστατευόμενη περιοχή που μας γυρνά πολλά εκατομμύρια χρόνια πίσω στο χρόνο και που αξίζει να φτάσετε στο νησί μόνο και μόνο για να την θαυμάσετε. Τι εστί όμως απολιθωμένο δάσος;
Πριν περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, ένα από τα ηφαίστεια του νησιού εξερράγη και κάλυψε μεγάλο μέρος του υποτροπικού τότε δάσους με στάχτη και λάβα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέσα από διάφορες διεργασίες κορμοί δέντρων να πετροποιηθούν διατηρώντας, όμως, σε μεγάλο βαθμό το σχήμα τους.
Μια ιστορία αντίστοιχη με αυτή της Πομπηίας και του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης που συνέβη όμως πολύ πίσω στο χρόνο. Είναι μοναδική η αίσθηση του να στέκεσαι μπροστά στην 22 μ. απολιθωμένη σεκόγια, ένα δέντρο που πλέον δεν φύεται στην Ελλάδα, η οποία ζούσε 20 εκατομμύρια χρόνια πριν ή στον όρθιο κορμό πεύκου βλέποντας το πώς έχει μεταμορφωθεί σε πέτρα, θαυμάζοντας τους διάφορους χρωματισμούς, λευκούς, καφέ και κόκκινους.
Photo: Shutterstock
Σεκόγια/Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Σεκόγια/ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Ένα δίκτυο μονοπατιών, μεγάλο μέρος του οποίου είναι προσβάσιμο και σε αναπηρικά αμαξίδια, σας δίνει τη δυνατότητα να περπατήσετε στην ιστορία. Από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι η τεράστια σεκόγια ύψους 7,20 μ. με περίμετρο 8,5 μ., εν ζωή το δέντρο αυτό άγγιζε τα 90 μ. ύψος και μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή της εποχής και πόσο η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει το περιβάλλον ανά τις χιλιετίες. Αυτά μέσα στο πάρκο γιατί πλέον υπάρχουν ευρήματα εξίσου σημαντικά και στο νέο δρόμο Καλλονής – Σιγρίου.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Οι εκσκαφές που έγιναν για τη δημιουργία του νέου δρόμου έφεραν στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα που σε κάποιες περιπτώσεις ανάγκασαν τη χάραξη του δρόμου να λοξοδρομήσει κάπως. Εκεί, δηλαδή, που οδηγείτε μπορείτε να κάνετε μια στάση και να θαυμάσετε τις δημιουργίες της φύσης.
Κάποια έχουν ήδη συντηρηθεί και είναι πλήρως επισκέψιμα όπως στη θέση Φυλάκιο όπου υπάρχει ο μοναδικός στον κόσμο κορμός όπου έχει διασωθεί με εκτεταμένο ριζικό σύστημα ενώ κάποια βρίσκονται στη φάση της συντήρησης όπως ο τεράστιος σε μήκος κορμός που έχει βρεθεί με τα κλαδιά του, πράγμα ιδιαίτερα σπάνιο, στη διασταύρωση με το δρόμο που οδηγεί στο Πάρκο και σε λίγο καιρό θα είναι και αυτά ανοιχτά στο κοινό.
https://www.lesvosmuseum.gr/parks/parko-apolithomenoy-dasoys
Φλαμίνγκο/ Photo: Shutterstock
Birdwatching
Η Λέσβος είναι από τις πιο σημαντικές τοποθεσίες για παρατήρηση πτηνών. Διαθέτει μια πλούσια μορφολογία, βρίσκεται στα σύνορα της Ασίας με την Ευρώπη και έχει έναν μεγάλο αριθμό σταθερών αλλά και εποχικών υγροτόπων -πάνω από 50 – που της δίνει το πλεονέκτημα να μπορεί να φιλοξενεί πολλά και διαφορετικά είδη πτηνών, για την ακρίβεια πάνω από 300.
Τι μπορείτε να δείτε; Μικρές κουκουβάγιες, κλειδωνούς, καλαμοκανάδες, καρδερίνες, κοτσίφια, κιρκίρια, σφυριχτάρια, κρυπτοτσικνιάδες, μελισσοφάγους, μαυροπελαργούς, καστανόπαπιες, γαλαζοκότσιφες, νησοπέρδικες, αετογερακίνες, παρδαλοκεφαλάδες, διπλοσκαλιφούρτες, πευκοτσοπανάκους αλλά και εντυπωσιακά φλαμίνγκο να βουτάνε για να βρούνε τροφή αλλά και να γυρνάνε τον λυγερό λαιμό τους και να τον ακουμπάνε απαλά στα ροζ πούπουλά τους για να κοιμηθούν.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Φλαμίνγκο/ Photo: Shutterstock
Από τους πιο σημαντικούς βιότοπους είναι αυτός στην Αλυκή της Καλλονής. Εδώ θα βρείτε ξύλινα παρατηρητήρια πάνω στο δρόμο από όπου μπορείτε να θαυμάσετε διάφορα είδη πουλιών -εάν φέρετε και κιάλια ακόμα καλύτερα. Ιδίως την άνοιξη και το φθινόπωρο, έχετε την ευκαιρία να δείτε και μεταναστευτικά πουλιά που κάνουν στάση στο νησί για φαγητό και ξεκούραση αλλά και για να μεγαλώσουν τα μικρά τους και να δυναμώσουν, καθώς υπάρχει άφθονη τροφή για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
https://www.lesvosbirds.gr/