Αφιερώματα

18/08/2023 - 20:48

Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα: Ο γεννημένος στη Λέσβο διαβόητος πειρατής Κοκκινογένης που έγινε αρχιναύαρχος των Οθωμανών

Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα: Ο γεννημένος στη Λέσβο διαβόητος πειρατής Κοκκινογένης που έγινε αρχιναύαρχος των Οθωμανών – Η Ρόδος, η Πρέβεζα και ο θάνατος στο Βόσπορο [video]

Ο Hayreddin Barbarossa, γνωστός και ως κοκκινογένης (Redbeard), ήταν ένας από τους πιο διαβόητους πειρατές της εποχής του.

Μαζί με τα μεγαλύτερα αδέρφια του, Ishak και Aruj, κατέκτησαν τη βορειοαφρικανική πόλη Αλγέρι και την παρέδωσαν στους Οθωμανούς, ως μέσο προστασίας από τους Ισπανούς.

 

Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τους Ισπανούς να επιτεθούν στο Tlemcen το 1518, μια πόλη κοντά στο Αλγέρι που βρισκόταν υπό την κυριαρχία του Hayreddin και του αδελφού του. Κατά τη διάρκεια αυτής της πολιορκίας, τόσο ο Ishak όσο και ο Aruj έχασαν τη ζωή τους.

Ως αποτέλεσμα, ο Hayreddin κληρονόμησε τη θέση του αδελφού του Aruj ως ηγεμόνας του Αλγερίου και συνέχισε να υπηρετεί την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 

Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μετά τον Aruj που ο Hayreddin συνέχισε τις ιδιωτικές / πειρατικές του δραστηριότητες και δημιούργησε ένα όνομα για τον εαυτό του, εξασφαλίζοντας έτσι μια θέση για τον εαυτό του στα βιβλία της ιστορίας.

Γεννημένος στη Λέσβο

 

Ο Hayreddin Barbarossa ήταν αρχικά γνωστός ως Khizr ή Khidr. Γεννημένος στο ελληνικό νησί της Λέσβου γύρω στο 1478, ο Χαϊρεντίν είχε τρία αδέρφια. Μέχρι το 1518 ήταν ο μόνος που είχε απομείνει, καθώς όλα τα αδέρφια του είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της μάχης.

Όταν ο Aruj σκοτώθηκε στο Tlemcen, ο Hayreddin όχι μόνο κληρονόμησε την κυριαρχία του Αλγερίου, αλλά και το παρατσούκλι του αδελφού του μεταξύ των Ευρωπαίων -το ιταλικό όνομα Barbarossa που σημαίνει «Κόκκινα γένεια»- λόγω της κόκκινης γενειάδας του.

 

Σχετικά με το θέμα των ονομάτων, ο Χαϊρεντίν έχει μεταφραστεί στα αγγλικά ως «καλός» ή «καλύτερος της θρησκείας» και ήταν ένας τιμητικός τίτλος που δόθηκε στον πειρατή από τον Οθωμανό σουλτάνο, Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής .

Οι οθωμανικές διασυνδέσεις 

Αν και οι Ισπανοί είχαν καταλάβει το Tlemcen γύρω στα μέσα του 1518, ο Hayreddin Redbeard μπόρεσε, με νέα στρατεύματα που έστειλαν οι Οθωμανοί, να ανακαταλάβει την πόλη στα τέλη του ίδιου έτους.

Σε αντίποινα, τον επόμενο χρόνο μια κοινή ισπανο-ιταλική δύναμη επιτέθηκε στο Αλγέρι, αν και ο Redbeard μπόρεσε να τους αποκρούσει και σύντομα πήρε την εκδίκησή του όταν επιτέθηκε στη γαλλική περιοχή της Προβηγκίας την ίδια χρονιά.

 

Το 1520 πέθανε ο Οθωμανός Σουλτάνος Σελίμ Α’ και τον διαδέχθηκε ο γιος του Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής. Σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του πειρατικού του στόλου, ο Hayreddin Redbeard ζήτησε από τον νέο σουλτάνο περαιτέρω οθωμανική προστασία για τη Βόρεια Αφρική από την ισπανική απειλή. Όταν αυτό χορηγήθηκε από τον Σουλεϊμάν, ο στόλος του Redbeard άρχισε αμέσως τις επιδρομές στις γαλλικές και ισπανικές ακτές.

 

Η κατάκτηση της Ρόδου

Στη συνέχεια, το 1522, ο Redbeard συνέβαλε στην κατάκτηση της Ρόδου στέλνοντας τα πλοία του υπό τη διοίκηση ενός από τους υφισταμένους του, τον Kurtoğlu. Η Ρόδος ήταν το προπύργιο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη – Χριστιανοί πειρατές που έκαναν συχνά επιδρομές σε οθωμανικά σκάφη στη δυτική Μεσόγειο. Έτσι, η εκδίωξή τους ήταν αφαίρεση αγκάθου στους Οθωμανούς.

Οι επιδρομές του Μπαρμαρόσα συνεχίστηκαν και προκάλεσαν πολλά προβλήματα στους Ευρωπαίους. Ως αποτέλεσμα, το 1530, ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Κάρολος Ε’, αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του Αντρέα Ντόρια, ενός τρομερού Γενουάτη ναυάρχου.

Η πρώτη εμπλοκή του Hayreddin Redbeard με αυτόν τον αντίπαλο συνέβη το 1531 όταν νίκησε τον αντίπαλό του, ο οποίος διοικούσε έναν ισπανο-γενουατικό στόλο 40 γαλέρων, και κέρδισε την προσωπική ευγνωμοσύνη του σουλτάνου.

Ενώ ο Hayreddin Redbeard ήταν σε μια στρατιωτική αποστολή στην Αψβουργική Αυστρία το επόμενο έτος, ο Doria κατέλαβε αρκετές πόλεις στις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αν και οι Οθωμανοί ανακατέλαβαν επιτυχώς αυτές τις πόλεις, τότε ήταν που ο σουλτάνος συνειδητοποίησε τη σημασία της ύπαρξης ενός ισχυρού ναυτικού για την προστασία των οθωμανικών συμφερόντων στη Μεσόγειο από τους έμπειρους ναυτικούς της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των Γενοβέζων και των Ενετών. Ως αποτέλεσμα, ο Κοκκινογένης κλήθηκε στο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης και διορίστηκε ναύαρχος του οθωμανικού στόλου.

 

File Photo 16th century depiction of the notorious pirate Hayreddin Barbarossa, known as Redbeard. Source https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hayreddin_Barbarossa.jpg
File Photo 16th century depiction of the notorious pirate Hayreddin Barbarossa, known as Redbeard. Source https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hayreddin_Barbarossa.jpg

Η ναυμαχία της Πρέβεζας

Ο Hayreddin Redbeard δεν απογοήτευσε τον προστάτη του και συνέχισε τις επιδρομές του στη χριστιανική Ευρώπη. Απέδειξε τις ικανότητές του ως ναυτικού διοικητή για άλλη μια φορά το 1538. Αυτή τη φορά, συγκεντρώθηκε Ιερός Σύνδεσμος από τον Πάπα Παύλο Γ’, με επικεφαλής τον Αντρέα Ντόρια. Ο Γενοβέζος ναύαρχος διοικούσε έναν στόλο αποτελούμενο από σκάφη που ανήκαν στα Παπικά Κράτη, την Ισπανική Αυτοκρατορία, τους Ιππότες της Μάλτας και τις Δημοκρατίες της Γένοβας και της Βενετίας.

Η Μάχη της Πρέβεζας , που έλαβε χώρα στις 28 Σεπτεμβρίου 1538, οδήγησε σε άλλη μια νίκη για τον Μπαρμπαρόσα και εξασφάλισε ότι η ανατολική Μεσόγειος θα κυριαρχούνταν από τους Οθωμανούς μέχρι τη Μάχη του Λεπάντο το 1571.

Το τέλος ήρθε στο Βόσπορο

Ο Hayreddin Redbeard συνέχισε να υπηρετεί πιστά την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Για παράδειγμα, όταν ο Κάρολος Ε’ προσπάθησε να δωροδοκήσει τον πειρατή για να αλλάξει πλευρά, λέγεται ότι αρνήθηκε την προσφορά.

Επιπλέον, συνεχίστηκαν οι επιδρομές σε παραθαλάσσιες πόλεις. Κάποιοι, όπως οι Γενοβέζοι, σταμάτησαν τελικά να προσπαθούν να νικήσουν τον Χαϊρεντίν Κοκκινογένη και επέλεξαν να αποτίσουν φόρο τιμής για να γλιτώσουν από την επίθεση. Κάποια στιγμή, οι Οθωμανοί συνήψαν συμμαχία με τους Γάλλους και ο Redbeard βρέθηκε να υπερασπίζεται τη νότια Γαλλία από την ισπανική επίθεση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Επιτεύχθηκε τελικά ανακωχή μεταξύ των Οθωμανών και των Ισπανών το 1544. Τον επόμενο χρόνο, ο Redbeard αποσύρθηκε σε μια βίλα στη βόρεια ακτή του Βοσπόρου. Ενώ ο γιος του διορίστηκε ως νέος ηγεμόνας του Αλγερίου, ο Redbeard φρόντισε να γραφτούν τα απομνημονεύματά του για τους επόμενους. Το 1546 πέθανε από φυσικά αίτια και θάφτηκε στην ευρωπαϊκή πλευρά των στενών του Βοσπόρου.

 

 Δείτε βίντεο:

Μοιράσου το άρθρο!