Αφιερώματα

15/03/2024 - 08:12

Μυτιλήνη, Ξενοδοχείο «Λυκαβητός»

Καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών ΤΠΕ. Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου (Υ.Ν.Μ.Τ.Ε.Β.Α.), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙ.ΝΕ.ΠΟ.Κ.), υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.), ανάλαβαν την υλοποίηση της Πράξης «Καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών ΤΠΕ», ενταγμένης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», με κωδικό ΟΠΣ 5030500. Σημερινό αφιέρωμα στο Ξενοδοχείο «Λυκαβητός»

 

Το κτίριο που στέγασε για πολλές δεκαετίες το ξενοδοχείο Λυκαβηττός ανεγέρθηκε την περίοδο 1880-1890. Διέθετε εισόδους τόσο από την κύρια όψη, προς την προκυμαία, όσο και από την πίσω όψη, προς την περιοχή «Λαδάδικα».

Στο ισόγειο βρισκόταν η υποδοχή του ξενοδοχείου και τρία καταστήματα. Στους υπόλοιπους ορόφους υπήρχαν δωμάτια του ξενοδοχείου, κοινόχρηστες τουαλέτες και σαλόνια στον πρώτο και στον τρίτο όροφο.

Το κτίριο έχει σύνθετη κάτοψη που προσαρμόζεται στο διαθέσιμο σχήμα του οικοπέδου, ενώ φέρει ξύλινη τετράριχτη στέγη με γαλλικού τύπου επικεράμωση. Αρχιτεκτονικά, το κτίριο παρουσιάζει μια εκλεκτικιστική προσαρμογή των νεοκλασικών προτύπων με έμφαση στην κατακόρυφη διάσταση. Η κύρια όψη παρουσιάζει συμμετρία ως προς τον κεντρικό κατακόρυφο άξονα και τα ανοίγματα διατάσσονται σε τρεις συνολικά άξονες.

Παράλληλα, εμφανίζει την κλασικιστική τριμερή διάταξη σε βάση, κορμό και στέψη.

Το ισόγειο του κτιρίου αποτελεί τη βάση και διαμορφώνεται με εμφανή λιθοδομή η οποία δίνει την εντύπωση στιβαρότητας του οικοδομήματος. Επιπλέον, στο ισόγειο η κάτοψη παρουσιάζει υποχώρηση από την ρυμοτομική γραμμή, δημιουργώντας στοά με τοξοστοιχία. Οι όροφοι κοσμούνται με παραστάδες οι οποίες τονίζουν την κατακόρυφη διάσταση του κτιρίου και καταλήγουν σε σύνθετης μορφής επίκρανα. Στους δύο ορόφους παρουσιάζονται εξώστες στο κεντρικό τμήμα, στηριζόμενοι σε χυτοσιδηρά φουρούσια.

Τα ανοίγματα κοσμούνται με προεξέχον γείσο και διακοσμητικούς γεισίποδες στην στέψη και μπαλούστρες ή άνθινες κορδέλες στις ποδιές. Ο τρίτος όροφος διαχωρίζεται οπτικά με μια σειρά από στοιχεία: ταινία με ανάγλυφους μαιάνδρους, οδοντωτή ταινία και προεξέχον γείσο.

Τα ανοίγματα του τελευταίου επιπέδου διαφοροποιούνται επίσης από τα κατώτερα, καθώς είναι μικρότερα, με τοξωτά ανώφλια και διακοσμητικό «κλειδί»

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

δδ

ρφ

φ

7

δ

https://visitnorthaegean.gr/

Μοιράσου το άρθρο!