Skip to main content
|

Ξανανοίγει ο Κήπος της Παναγίας - Αφιέρωμα στον ιστορικό χωρο φυσικής ομορφιάς της Αγιάσου

. Παλιά άποψη του Κήπου Παναγίας. Δεξιά ο πλάτανος με το ξύλινο πάλκο όπου έπαιζαν οι μουσικές κομπανίες. Αριστερά του το καφενείο και μπροστά του το σιντριβάνι της υδατοδεξαμενής. Πιο αριστερά διακρίνεται η μαρμάρινη βρύση του 1834 και πάνω αριστερά ο παλιός τσουρχανάς (κλωσταριό) των αδελφών Λιγέλη.
Ο Κήπος Παναγίας σε καρτ-ποστάλ των αρχών του 20ού αιώνα (πιθανώς το 1907).
. ''Λέσβος. Αγιάσος. Στη βρύση." photo D. Harissiadis '' (καρτ ποστάλ). Από αριστερά, οι κοπέλες είναι η Δέσποινα Λιακάτου, η Στρατούλα Χατζησάββα και η Στρατούλα Καρτάλη. Γεμίζουν τις στάμνες από τη βρύση του Κήπου Παναγίας, αναβιώνοντας το πρωτοχρονιάτικο έθιμο του «αθάνατου νερού»
Από τα γυρίσματα στον Κήπο Παναγίας για την τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ3 «Ο τόπος και το τραγούδι του» (18/7/2008).

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Την προσεχή Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2024, στις 9 μ.μ. προγραμματίζονται τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Κήπου της Παναγίας στην Αγιάσο. Την ανάδειξη και εκμετάλλευσή του ανέθεσε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος Γ΄ στον γνωστό επιχειρηματία Θεόδωρο Κούσκο. Έτσι, ύστερα από αρκετά χρόνια απραξίας και εγκατάλειψης, ο ιστορικός αυτός χώρος – μνημείο φυσικής ομορφιάς – ξαναζωντανεύει, με την ελπίδα να γίνει και πάλι πόλος έλξης ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Με την ευκαιρία αυτή θα κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του.

Όπως γράφει ο δάσκαλος και ιστοριογράφος της Αγιάσου Στρατής Π. Κολαξιζέλης στο έργο του «Θρύλος και Ιστορία της Αγιάσου της Νήσου Λέσβου», ο Αγάθωνας ο Εφέσιος, για να συντηρήσει το αρχικό μοναστήρι που χτίστηκε στο χώρο των σημερινών συστεγασμένων παρεκκλησίων Ζωοδόχου Πηγής και Αγάθωνος Εφεσίου (κατά κόσμον Αγία Σωτήρα), καλλιέργησε στον παρακείμενο κήπο δέντρα, κηπευτικά και κυψέλες μελισσών (για κερί και μέλι). Στην είσοδο του κήπου έχτισε μικρό ξενώνα με τρία δωμάτια. Ο χώρος αυτός ονομάστηκε Κήπος Παναγίας.

d
Ο θάλαμος προβολής του θερινού κινηματογράφου «Η Όασις» σκαρφαλωμένος πάνω στον εμβληματικό πλάτανο του Κήπου Παναγίας.
c
Στο βάθος μία από τις εισόδους του Κήπου Παναγίας, λίγο πιο πάνω από την Αγία Σωτήρα. Θυμητάρια αλλοτινών εποχών τα σαχνουσίνια και το λιθόστρωτο.

Την περίοδο 1170 - 1173 μ.Χ. έγινε η ανέγερση του νέου Ναού της Παναγίας στο χώρο που είναι και ο σημερινός ναός. Σ’ αυτόν περιήλθε, μεταξύ άλλων, και ο Κήπος της Παναγίας. Η ανέγερση του νέου ναού σε διαφορετική θέση υπαγορεύτηκε από την ανάγκη αποφυγής ζημιών που προκαλούσαν στο παλιό μοναστήρι οι πλημμύρες του διερχόμενου χειμάρρου Απέσου, που είχαν σαν αποτέλεσμα ακόμα και τον πνιγμό καλόγερων.

c
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στον Κήπο Παναγίας Αγιάσου (αρχές Μαΐου 1915). Είναι ο εικονιζόμενος στο κέντρο της φωτογραφίας με τα γυαλιά, το γενάκι και το άσπρο καβουράκι.

Το 1890 η Εκκλησία ισοπέδωσε με επιχωματώσεις τις μικρές πεζούλες στο ψηλότερο μέρος του Κήπου Παναγίας, κοντά στον πλάτανο και την υδατοδεξαμενή, και διαμόρφωσε μικρή πλατεία. Ξανάχτισε και το ερειπωμένο καφενείο το οποίο ονόμασε «Καφενείον η Τερψιθέα». Από τότε ο χώρος λειτούργησε ουσιαστικά ως εξοχικό κέντρο και άρχισε να παίρνει τη μορφή που έχει σήμερα.

Το 1938 ο Στέφανος Βρανίδης δώρισε στην εκκλησία της Παναγίας το αστικό ακίνητο που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τον Κήπο της Παναγίας, για να λειτουργήσει ως χώρος θεατρικών παραστάσεων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, πριν την κατασκευή του κινηματοθεάτρου του Αναγνωστηρίου (1975), στο κτίριο αυτό ανέβαιναν όλες οι θεατρικές παραστάσεις του Αναγνωστηρίου, των Σχολείων και του Γ.Σ.Α. «Όλυμπος». Η αίθουσα, στην οποία είχε διαμορφωθεί μια μικρή σκηνή, παραχωρούνταν δωρεάν στους παραπάνω φορείς.

dd
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄ στον Κήπο Παναγίας (12-8-2006).
Από την θεατρική παράσταση του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Οι δυο ορφανές» (Κήπος Παναγίας, 1932).
Από την θεατρική παράσταση του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Οι δυο ορφανές» (Κήπος Παναγίας, 1932).

Από το 1946 μέχρι το 1973 ο Στρατής Π. Τζίνης με τον Στρατή Αλαμανέλη είχαν συνεταιρικά Επιχείρηση Κινηματογράφου στην Αγιάσο. Ο χειμερινός κινηματογράφος ονομαζόταν «Όλυμπος» και στεγαζόταν στο προαναφερθέν ακίνητο του Στέφανου Βρανίδη στο Φολίδι. Το καλοκαίρι μετέφεραν τα μηχανήματα στον Κήπο της Παναγίας, όπου λειτουργούσε θερινό σινεμά με την ονομασία «Η Όασις».

Μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν πολλοί ήταν οι επώνυμοι που πέρασαν από την Αγιάσο και φιλοξενήθηκαν στον Κήπο της Παναγίας. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

s
Επίσκεψη φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Αγιάσο (21/5/1936).
x
 Από την θεατρική παράσταση του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Οι δυο λοχίαι» (Κήπος Παναγίας, 29/8/1937).

 

Τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο που επισκέφτηκε τον Κήπο της Παναγίας στις αρχές Μαΐου του 1915, όπου του παρατέθηκε γεύμα. Το αυτοκίνητο που τον έφερε από τη Μυτιλήνη ήταν το πρώτο που εμφανίστηκε στην Αγιάσο.

Στις 21 Μαΐου του 1936 επισκέφτηκαν την Αγιάσο και τον Κήπο της Παναγίας οι φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές Α. Αλιβιζάτο, Δ. Μπαλάνο, Γ. Σωτηρίου, Β. Βέλλα και Σ. Αντωνιάδη.

Στις 28 Μαΐου 1936 επισκέφτηκε την Αγιάσο και τον Κήπο Παναγίας ο διάδοχος του βασιλικού θρόνου και μετέπειτα βασιλιάς Παύλος.

Στις 15 Αυγούστου 2001 παρατέθηκε γεύμα στον Κήπο Παναγίας στον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο.

r
Ο τότε διάδοχος του ελληνικού θρόνου και μετέπειτα βασιλιάς Παύλος (κάτω, στο μέσον) επισκέπτεται την Αγιάσο στις 28/5/1936.

Στις 12 Αυγούστου 2006 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄ και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας παρακάθισαν σε επίσημο γεύμα στον Κήπο Παναγίας, που τους πρόσφερε το ΥΠ.ΑΙ.Ν.Π.

Σημείο αναφοράς του Κήπου Παναγίας είναι ο γερο-πλάτανος, που φημολογείται ότι είναι αρκετών εκατοντάδων ετών. Γύρω στο 1830 ένας κυκλώνας έσπασε τα ψηλότερα κλαδιά του, στη θέση των οποίων με την πάροδο του χρόνου βλάστησαν άλλα. Ο Στρατής Π. Κολαξιζέλης υπολόγιζε την τότε ηλικία του σε 500 χρόνια τουλάχιστον. Τα τελευταία χρόνια ξανάγιναν εργασίες κλαδέματος για να κοπούν τα γερασμένα κλωνιά του.

d
Αναμνηστική φωτογραφία στον Κήπο Παναγίας. Μπροστά φαίνεται το σιντριβάνι της υδατοδεξαμενής, στο βάθος η μαρμάρινη βρύση και δεξιά η σκάλα που οδηγούσε στον από πάνω δρόμο (εδώ και χρόνια δεν υφίσταται, γιατί χτίστηκε η περιτοίχιση).
dd
. Ο λαμπρός λαϊκός καλλιτέχνης Χαράλαμπος Πανταζής ζωγραφίζει ένα ζευγάρι χορευτών με παραδοσιακές φορεσιές στον Κήπο της Παναγίας, υπό τα βλέμματα των Στρατή Τζίνη και Κομνηνού Κυριαζέλη.
f
. Η μαρμάρινη βρύση που κοσμεί τον Κήπο της Παναγίας, κατασκευασμένη στις 10 Μαΐου 1834.

Στο διάβα του χρόνου πολλοί Αγιασώτες επαγγελματίες λειτούργησαν το καφενείο (Αρμενάκης Ρούσσας, Χριστόφας Κανιμάς, Παναγιώτης Παπαπορφυρίου, Γιάννης Καλφαγιάννης, Παναγιώτης Χατζηφώτης, Γιάννης Χουσιάδης, κ.ά.). Κάτω από τα τεράστια βαθύσκιωτα κλωνιά του γερο-πλάτανου έγιναν τρικούβερτα γλέντια, χοροεσπερίδες Συλλόγων του χωριού, κινηματογραφικές προβολές, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις. Αξιομνημόνευτη η τρίπρακτη ηθογραφία του Στρατή Π. Αναστασέλη «Γοι ψόφ’», που παίχτηκε με εξαιρετική επιτυχία το Σεπτέμβρη του 1944, αρχικά στον Κήπο της Παναγίας και στη συνέχεια στον «Ορφέα» της Μυτιλήνης. Οι εφτά χιλιάδες οκάδες λάδι, που αντιπροσώπευαν τις εισπράξεις, διατέθηκαν για τους σεισμόπληκτους της Κλειούς!

c
Οι «νεόνυμφοι» Παναγιώτης Σπ. Πατσέλης και Μαριάνθη Κωμαΐτου χορεύουν στο γαμήλιο γλέντι που έγινε στο εξοχικό κέντρο του Κήπου Παναγίας κατά την αναπαράσταση του αγιασώτικου παραδοσιακού γάμου του 1980 (Αρχείο Πολύδωρου (Ντόρη) Τζέγκου).
d
Παρουσίαση του συλλεκτικού CD «Μουσικοί θησαυροί του Αιγαίου» (Κήπος Παναγίας, 12/6/2003).
df
Παρουσίαση μουσικοχορευτικού προγράμματος από την παραδοσιακή κομπανία και το χορευτικό ενηλίκων του Αναγνωστηρίου Αγιάσου για τις ανάγκες της τηλεοπτικής εκπομπής της ΝΕΤ «PR» (Κήπος Παναγίας, 29/5/2005).

 

xx
. Άποψη του εξοχικού κέντρου του Κήπου Παναγίας με το καφενεδάκι, το ξύλινο πατάρι του πλάτανου και το πάλκο πάνω στο οποίο έπαιζαν οι μουσικές κομπανίες.
ff
 Ζωγραφικό έργο του Στρατή Αξιώτη με θέμα τον Κήπο της Παναγίας.

Η φήμη και η ιστορία του Κήπου Παναγίας δεν άφησε ανεπηρέαστα τα Λεσβιακά Γράμματα και τις Τέχνες. Έγινε πηγή έμπνευσης για λογοτέχνες, ζωγράφους και λογής καλλιτέχνες.

Αντιπροσωπευτικό δείγμα διηγήματος που περιγράφει τις παλιές καλές μέρες της λειτουργίας του ως εξοχικού κέντρου είναι αυτό του αείμνηστου Στρατή Πολ. Αναστασέλη με τίτλο «Ο φονιάς του Θεού», που περιέχεται στην ομώνυμη Συλλογή διηγημάτων του (Εκδόσεις ΑΣΤΕΡΑΣ, Α΄ Έκδοση Ιανουάριος 1994) και το οποίο επισυνάπτεται στην ανάρτηση σε μορφή PDF.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία