Αγροτικά - Αλιεία

09/07/2013 - 06:10

Αντίο δακοκτονία.... ή αλλιώς το γλέντι του δάκου στη Λέσβο!

yle="text-align: justify;">«Βόμβα» μεγατόνων για το πρόγραμμα της δακοκτονίας  αποτελεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου  να απορρίψει το φάκελο της εταιρείας «Δόμηση Αιγαίου» και να κάνει δεκτή την ένσταση της εταιρείας «Βιοψέκ».

Για τη δυσμενή εξέλιξη ενημέρωσε ο  Περιφερειάρχης Ν.Γιακαλής  το Περιφερειακό Συμβούλιο και γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια θα καταθέσει άμεσα ένσταση. Αν η ένσταση  της Περιφέρειας δεν γίνει δεκτή τότε θα έχουμε επαναδημοπράτηση του έργου και ουσιαστικά δεν θα έχει νόημα να γίνει δακοκτονία στο τέλος του καλοκαιριού!

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα της Λέσβου» (Στρατής Σαμιώτης) το  Ελεγκτικό Συνέδριο «ανακάλυψε» πρόβλημα στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας «Δόμηση Αιγαίου»  και στα έγγραφα που είχαν υποβληθεί.  Τα παράδοξο είναι ότι η εταιρεία «Δόμηση Αιγαίου» με τα ίδια έγγραφα και με την ίδια μετοχική σύνθεση ήταν ο περσινός ανάδοχος του έργου!!!

Επίσης το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε δεκτή την ένσταση της «Βιοψεκ»  καθώς η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας δεν αξιολόγησε το φάκελό της και απέρριψε τη συμμετοχή της για τυπικούς λόγους.

Η χαρά του δάκου για όλα αυτά δεν περιγράφεται... Ο δάκος έχει  ξεκινήσει το «γλέντι» του, αυξάνει ο πληθυσμός του με γεωμετρική πρόοδο και σε λίγο καιρό θα βλέπουμε και τις  προσβολές στους καρπούς της ελιάς.

Υπενθυμίζουμε ότι φέτος στη Λέσβο είναι η δεύτερη χρονιά που  για το έργο της δακοκτονίας γίνεται διαγωνισμός ανάληψης απο ιδιώτη.  Ανάδοχος την προηγούμενη χρονιά όπως αναφέραμε ήταν η εταιρεία «Δόμηση Αιγαίου» και όλα είχαν κυλήσει ομαλά αν και η δακοκτονία ξεκίνησε αρχές Αυγούστου.  

Για άλλη μια φορά τις παραλήψεις και τις επιλογές τρίτων θα τις πληρώσουν με το χειρότερο τρόπο οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου. Κανείς βέβαια δεν αναλαμβάνει ευθύνες, όλοι κρύβονται πίσω από το «γράμμα του Νόμου».

 Ας βγει ο Περιφερειάρχης και ας πει με ονοματεπώνυμο ποιοι έχουν την ευθύνη.  Ας εξεταστούν και οι ευθύνες της Οικονομικής Επιτροπής για το αν έκανε σωστά τη δουλειά της ή όχι. Ας μιλήσουν και οι Βουλευτές του νησιού μας.

Δεν μπορεί η προστασία της ελαιοπαραγωγής, ο  κορμός της λεσβιακής οικονομίας, να τους αφήνει αδιάφορους.

Μοιράσου το άρθρο!