Αγροτικά - Αλιεία

04/12/2012 - 14:26

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο «4ο Festival Ελληνικού Μελιού»

μελι

yle="text-align: justify;">Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στο «4ο Festival Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας», που διοργανώνεται στις 7, 8 & 9 Δεκεμβρίου 2012 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (Αθήνα), από τον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού» και τελεί  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.    

Στο ενιαίο stand της Π.Β.Α. θα φιλοξενηθούν, οι Μελισσοκομικοί Συνεταιρισμοί των νησιών και μεμονωμένοι παραγωγοί – επιχειρήσεις μελισσοκομικών & συναφών προϊόντων. Την όλη προσπάθεια συνδράμουν ο Δήμος Ικαρίας, ο Δήμος Λήμνου και το Επιμελητήριο Σάμου, καθώς και ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Το εν λόγω festival, αποτελεί το σημαντικότερο εξειδικευμένο εμπορικό θεσμό για τη Μελισσοκομία που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και το επισκέπτονται κάθε χρόνο πάνω από 20.000 τελικοί καταναλωτές, καθώς και μεγάλος αριθμός εμπορικών αντιπροσώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να θεωρείται σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης για τη σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των παραγωγών και των επιχειρήσεων διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων και εξοπλισμού.

Το σκηνικό της μελισσοκομίας στο Βόρειο Αιγαίο, όπως ενδεχομένως και σε άλλα μέρη της χώρας, διαφέρει από τους συνήθεις κλάδους τυποποίησης άλλων προϊόντων, ως προς το γεγονός ότι αν και υπάρχουν εκατοντάδες μεμονωμένοι παραγωγοί, εντούτοις πλην ελάχιστων εξαιρέσεων δεν συνιστούν επιχειρήσεις (ούτε ατομικές, ούτε εταιρείες). Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι ανήκουν στους πέντε Μελισσοκομικούς Συνεταιρισμούς, που υπάρχουν και στα 5 μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ωστόσο μέχρι σήμερα, σχεδόν όλοι (πλην αυτού της Λέσβου) δεν έχουν δραστηριοποιηθεί με την τυποποίηση των προϊόντων των μελών τους (όπως συνήθως συμβαίνει με τους Συνεταιρισμούς άλλων προϊόντων), αλλά ο ρόλος τους περιορίζεται στο να συντονίζουν τα μέλη τους σε θέματα επιδοτήσεων, ενημέρωσης, ένταξης σε ευρωπαϊκά προγράμματα, κ.α. Το κάθε μέλος των Συνεταιρισμών τυποποιεί μόνο του και με απολύτως απλοϊκές διαδικασίες (χωρίς μηχανοποιημένα τυποποιητήρια, κ.λπ.) το παραγόμενο μέλι του. Αυτό σημαίνει, ότι παρόλο που ανήκουν στον ίδιο συνεταιρισμό, τα προϊόντα τους έχουν διαφορετική ποιότητα, συσκευασία, όνομα, ετικέτα, τιμή, κ.λπ. Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέσβου, βρίσκεται σε πιο εξελιγμένο επίπεδο οργάνωσης, διαθέτοντας πολύ σύγχρονο τυποποιητήριο, ενώ τα μέλη του παραδίδουν το χύμα προϊόν τους, προς επεξεργασία και τυποποίηση, με αποτέλεσμα να παράγεται ένα μόνο προϊόν, σε μία τιμή και με σταθερή ποιότητα (στο μέτρο βέβαια του δυνατού, αφού ακόμη κι’ εδώ μπορεί να διαφοροποιείται, λόγω διαφόρων αστάθμητων παραγόντων).

 

Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη του κλάδου της μελισσοκομίας στο Βόρειο Αιγαίο, υπολείπεται σε οργάνωση της υπόλοιπης Ελλάδας, το παραγόμενο μέλι είναι άριστης ποιότητας. Σε αντίθεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, όπου η μελισσοκομία χρησιμοποιεί ολοένα και πιο εντατικές μεθόδους (μεταφορές μελισσιών, κ.α.), οι μελισσοκόμοι των  νησιών του Βορείου Αιγαίου, έχουν διατηρήσει τις  παραδοσιακές μεθόδους μελισσοκομίας, θυσιάζοντας σε κάποιες περιπτώσεις την ποσότητα, για χάρη της ποιότητας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα μέλια όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, που παράγονται από εκατοντάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους, να είναι ασύγκριτα στη γεύση και μοναδικά στο άρωμα.  

 

Η Π.Β.Α. λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καθώς επίσης: α) την αναγκαιότητα στήριξης του ευπαθούς κλάδου της μελισσοκομίας, τουλάχιστον στο σκέλος της εμπορίας, ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί, και β) το εξαιρετικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους εκπροσώπους των περισσότερων φορέων – συνεταιρισμών, αποφάσισε τη συμμετοχή στην εν λόγω κλαδική έκθεση, προκειμένου να προωθηθεί η μελισσοκομική φυσιογνωμία του Βορείου Αιγαίου ως σύνολο και να κλειστούν επί μέρους συμφωνίες για τη διακίνηση των μελισσοκομικών προϊόντων.  

 

Η φιλοσοφία της συμμετοχής θα βασίζεται στη συνολική παρουσίαση του Βορείου Αιγαίου ως παραγωγική περιοχή μελισσοκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, με την ταυτόχρονη προβολή των “brand names” των συμμετεχόντων, ώστε να αποκτά νόημα η προώθηση και να εξοικειώνεται ο δυνητικός καταναλωτής με τις τυποποιητικές φίρμες.

Μοιράσου το άρθρο!