Κλάδεμα ελιάς με τεχνητή νοημοσύνη!
Η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων, όπως ειδικά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας που παρέχουν οδηγίες και υποστήριξη σε πραγματικό χρόνο κατά το κλάδεμα, καθώς και η ενσωμάτωση ρομποτικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένων υποβοηθούμενων εξωσκελετών και αυτόνομων ρομπότ, στοχεύουν στη διευκόλυνση της εργασίας των αγροτών.
Αυτές είναι οι δύο τεχνολογικές λύσεις που σκοπεύει να εφαρμόσει ένα διεθνές ερευνητικό έργο, το οποίο χρηματοδοτείται με σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ, με σκοπό τη βελτίωση της ακρίβειας και της αποτελεσματικότητας του κλαδέματος στους ελαιώνες μικρών αγροτών, αξιοποιώντας την επαυξημένη πραγματικότητα και τη ρομποτική, εμπλουτισμένες με Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι τεχνολογικές λύσεις βασίζονται σε μια μονάδα Τεχνητής Νοημοσύνης ικανή να μαθαίνει από την εξειδικευμένη γνώση των ανθρώπων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκύπτουν κατά το κλάδεμα των δέντρων.
Η ομάδα εργασίας συγκεντρώθηκε στο Jaén
Το έργο, με την ονομασία Agrimate, περιλαμβάνει τέσσερα πανεπιστήμια, δύο ερευνητικά ιδρύματα, τέσσερις ερευνητικές εταιρείες και δύο αγροτικές οργανώσεις, εκπροσωπώντας την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Φινλανδία. Στην επαρχία Jaén της Ανδαλουσίας, τη σημαντικότερη περιοχή παραγωγής ελαιολάδου παγκοσμίως, αγρότες, τεχνικοί και ερευνητές συναντήθηκαν για να προωθήσουν την υλοποίηση του έργου, το οποίο θα διαρκέσει πέντε χρόνια. Ο στόχος του δεν είναι μόνο η βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των πόρων, αλλά και η ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας στον αγροτικό τομέα. Κατά τη συνάντηση, οι ερευνητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά το κλάδεμα στους παραδοσιακούς ελαιώνες μιας κορυφαίας εταιρείας ελαιοκαλλιέργειας, αποκτώντας έτσι πολύτιμες γνώσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ανάμεσα στους βασικούς συντελεστές του έργου είναι το Ίδρυμα Bruno Kessler, το οποίο θα συμβάλει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων όρασης. Μέσω ανάλυσης εικόνων, τρισδιάστατων δεδομένων και ψηφιακής ανακατασκευής περιβαλλόντων, θα επιτρέψει τη δημιουργία μοντέλων ικανών να παρακολουθούν την υγεία των φυτών, να αυτοματοποιούν εργασίες κλαδέματος και να αξιολογούν την αποτελεσματικότητά τους. Παράλληλα, το ίδρυμα θα μελετήσει τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών, μέσω αναλύσεων βιωσιμότητας και πιλοτικών εφαρμογών.
Οι προκλήσεις του αγροτικού τομέα και η συμβολή του Agrimate
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Ισπανία, επισημάνθηκε ότι ο αγροτικός τομέας, και ειδικότερα η ελαιοκαλλιέργεια, αντιμετωπίζει μια «τεράστια πρόκληση» όσον αφορά την εξεύρεση εργατικού δυναμικού για θέσεις εργασίας που είναι «σχεδόν αδύνατο να μηχανοποιηθούν». Για τον λόγο αυτό, το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη εργαλείων αιχμής που απλοποιούν τις αγροτικές εργασίες, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της έλλειψης εργατικού δυναμικού.
«Η κύρια αποστολή του Agrimate είναι να διατηρήσει και να ενισχύσει τις παραδοσιακές γεωργικές δεξιότητες, όπως η τέχνη του κλαδέματος δέντρων», αναφέρθηκε στη συνάντηση. «Για τον σκοπό αυτό, θα αναπτύξουμε ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που θα μαθαίνει από τις τεχνικές κλαδέματος έμπειρων αγροτών, αναλύοντας τις μεθόδους τους και αξιολογώντας την αποτελεσματικότητά τους. Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή, το έργο θα εξετάσει πώς οι αυτοματοποιημένες τεχνικές κλαδέματος επηρεάζουν την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα των φυτών, εντοπίζοντας τόσο τα οφέλη όσο και τους πιθανούς κινδύνους.
Για να μεταφέρουμε αποτελεσματικά αυτή τη γνώση στη νέα γενιά αγροτών, θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (AR), επιτρέποντας την οπτική καθοδήγηση των αγροτών μέσω εικονικών σημάνσεων κοπής στα δέντρα, υποδεικνύοντας με ακρίβεια τα σημεία και τα βάθη για το βέλτιστο κλάδεμα. Επιπλέον, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα παρέχει λεπτομερείς εξηγήσεις για κάθε προτεινόμενη περικοπή, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια στο σύστημα. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα επιτρέψει στη νέα γενιά αγροτών να διατηρήσει τη γνώση του παρελθόντος, προσαρμόζοντάς την στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος».
πηγη: https://olivonews.it/