Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2025 – Λέσβος: Περισσότερα Ποδήλατα, Λιγότερα Αυτοκίνητα!
Κυριακή 11 Μαΐου 2025
Πλατεία Σαπφούς 17:00
Για μια ακόμα χρονιά όλες οι Ποδηλατικές Πόλεις της Ελλάδας ενώνονται και βγαίνουν στους δρόμους να διεκδικήσουν με σθένος περισσότερο χώρο για το ποδήλατο, και την αστική ποδηλασία.
Την Κυριακή 11/5/2025 στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη ποδηλατοπορεία που έχει γίνει ποτέ στο νησί. Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία του 2025.
Το Μήνυμα της Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας του 2025 είναι η διεκδίκηση και θεσμοθέτηση πανελλαδικής (εθνικής στρατηγικής) για το ποδήλατο, στρατηγική που έως τώρα μόνο ένα μακρινό όνειρο φαινεται. Τα έργα είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν άμεσα. Η πόλη μας τα έχει ανάγκη. Ήρθε η ώρα που οι δρόμοι μας δεν αντέχουν άλλο και απαιτείται μια νέα στρατηγική που θα βρει τρόπο να μειώσει τα μηχανοκίνητα, και να αυξήσει την χρήση ήπιων μέσων μετακίνησης, όπως το ποδήλατο. Σε άλλες κοινωνίες με τον πολίτη στο επίκεντρο, ευνοούνται οι μετακινήσεις με το ποδήλατο, τα πόδια, και τα ΜΜΜ, για το κοινωνικό καλό και την προστασία του περιβάλλοντος. Είμαστε ακόμα δέσμιοι της απαρχαιωμένης πολιτικής του περασμένου αιώνα; Ναι, και αυτό πρέπει να αλλάξει, ο κόσμος με τη συμμετοχή του το δείχνει σε όλες τις Πανελλαδικές Ποδηλατοπορείες από το 2009. Φτάνει να το καταλάβουν και οι αρχές και να ενσωματώσουν το ποδήλατο στις αστικές μετακινήσεις, με την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών. Το μήνυμα που η ποδηλατική κοινότητα επιδιώκει να περάσει είναι περισσότερα ποδήλατα, λιγότερα μηχανοκίνητα, λιγότερα καυσαέρια, λιγότερος κυκλοφοριακός φόρτος, καθαρότερο περιβάλλον, ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ πόλη, και αυτό δεσμέυει άρρητα τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου, και όλους του Ποδηλατικούς Συλλόγους της χώρας.
Πάγιο αίτημα της ποδηλατικής κοινότητας του νησιού, η ύπαρξη υποδομών και ασφάλειας στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν μέσα που εντάσσονται στη έννοια της μικροκινητικότητας, πεζούς, γονείς με καροτσάκι, ΑμεΑ, ανθρώπους που έχουν επιλέξει το ποδήλατο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.
Σύνθημα του 2025, η ορθή υλοποίηση των ΣΒΑΚ και ποδηλατόδρομων. Οι φορείς να έρθουν σε συνεννόηση και δέσμευση, να επιδιορθωθούν οι όποιες αστοχίες στον ένα και μοναδικό υφιστάμενο ποδηλατόδρομο της Μυτιλήνης και του νησιού, να δρομολογηθούν άμεσα νέα έργα βιώσιμής κινητικότητας, να επεκταθούν το γρηγορότερο οι επόμενοι αστικοί και περιαστικοί ποδηλατόδρομοι. Πρέπει να δράσουμε σήμερα για την πόλη μας, για να την παραδώσουμε όσο καλύτερη μπορούμε στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας.
Ο ποδηλατικός σύλλογος του νησιού μετα από συσωρευμένη εμπειρία σχεδόν 20 ετών στα ποδηλατικά δρώμενα έχει αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία και γνώση ώστε να συνδράμει ως σύμβουλος στους τοπικούς φορείς για να αλλάξει η εικόνα της πρωτεύσουσας και του νησιού. Η Λέσβος πρέπει να αλλάξει, να αλλάξει πολύ, να αλλάξει προς το καλύτερο. Να γίνεται πιο ποδηλατική. Το σημαντικότερο είναι να αφήσουμε επιτέλους τα μηχανοκίνητα που είναι επικίνδυνα, κοστοβόρα και ρυπογόνα και να βάλουμε στη ζωή μας το ποδήλατο, στην καθημερινότητα και στην άθληση μας, και η πολιτεία από μέρους της να πράξει αυτό που όλου προσδωκούμε και επιζητούμε με σθένος, να μας παραδώσει ασφαλές και σύγχρονο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων.
Την Κυριακή 11 Μαΐου οι πολίτες της Μυτιλήνης, διαδηλώνουν για το δικαίωμά τους να μετακινούνται με ασφάλεια στους δρόμους. Διεκδικούν υποδομές, διεκδικούν να απολαμβάνουν τη ζωή τους στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης και πάνω από όλα διεκδικούν Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο, που θα προωθήσει την χρήση του, αλλά και θα δημιουργήσει συγκεκριμένη προοπτική για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν.
Η Μεγάλη Βόλτα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το απόγευμα 11/5 στους δρόμους της Μυτιλήνης με εκκίνηση όπως πάντα την πλατεία Σαπφούς, την οποία και αναμένουμε να ολοκληρωθεί ώς τμήμα του έργου της προκυμαίας, όπως και όλο το έργο του προκυμαίου μετώπου στο σύνολο του, στο οποίο και θα περιλαμβάνεται ποδηλατόρομος.
Όταν η εθνική στρατηγική για το ποδήλατο έχει βαλτώσει... Η απάντηση είναι μια... "Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία".
Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία είναι η ταυτόχρονη διαμαρτυρία πολιτών με ποδήλατα που γίνεται σε 30+ πόλεις σε όλη την Ελλάδα μια φορά το χρόνο την ίδια μέρα με ίδια ώρα εκκίνησης. Κάθε χρόνο πλήθος ποδηλάτων γεμίζουν τους δρόμους των πόλεων αυτή τη μέρα. Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία έγινε πρώτη φορά στην Μυτιλήνη το 2009 κι από τότε ακολουθεί την Πανελλαδική διοργάνωση ανελλιπώς.
Ελάτε όλοι μαζί μας. Ήρθε η ώρα να βάλουμε το ποδήλατο στην ατζέντα των δημοτικών αρχών όλων των Ελληνικών πόλεων. Ας κάνουμε όλοι μαζί πορεία για μια ιδέα που επιτέλους πρώτη φορά στην Ελλάδα, ωριμάζει.
Η Πορεία θα χωρίζεται σε 3 επί μέρους βόλτες. Μια για πολύ μικρά παιδιά, μια για όλους και μια τελευταία πιο μεγάλη. Όλες ξεκινούν από την Πλατεία Σαπφούς.
1η μικρή βόλτα: από Πλατεία μέχρι Φυκιότρυπα και πίσω.
2η μεσαία βόλτα: από Πλατεία, οδός Χίου, Μητρόπολη, Άγιο Ευδόκιμο, Παιδική Χαρά, ΚΥ Μυτιλήνης (ΙΚΑ), Πεζόδρομο Αγοράς-Ερμού, Πλατεία Σαπφούς.
3η μεγάλη βόλτα: Προκυμαία, τέλος αγοράς, Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών, Αλυσίδα, Παλιά Ολυμπιακή, επιστροφή Πλατεία.

