Αγροτικά - Αλιεία

14/12/2012 - 17:49

«… μέλι σαν …τα νησιά του Βορείου Αιγαίου!»

«… μέλι σαν …τα νησιά του Βορείου Αιγαίου!»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο «4ο Festival Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας», που διοργανώθηκε στις 7, 8 & 9 Δεκεμβρίου 2012 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου στην Αθήνα, από τον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού» και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.    

Η πρώτη αυτή συμμετοχή φορέα του Βορείου Αιγαίου σε κλαδική έκθεση μελισσοκομικών προϊόντων στέφθηκε από επιτυχία, ενώ προχθές ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Festival κ. Αντώνης Κιολιόπουλος, απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσο Γιακαλή για το γεγονός πως «η παρουσία της Περιφέρειας απέσπασε τις καλύτερες των εντυπώσεων από το πολυπληθές κοινό και συνετέλεσε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της διοργάνωσης.».

Στο ενιαίο stand της Περιφέρειας έδωσαν το παρόν Μελισσοκομικοί Συνεταιρισμοί των νησιών και μεμονωμένοι παραγωγοί – επιχειρήσεις μελισσοκομικών και συναφών προϊόντων. Την όλη προσπάθεια συνέδραμαν ο Δήμος Ικαρίας, ο Δήμος Λήμνου και το Επιμελητήριο Σάμου, καθώς και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Το festival μελιού αποτελεί το σημαντικότερο εξειδικευμένο εμπορικό θεσμό για τη μελισσοκομία που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και το επισκέφθηκαν περίπου 20.000 τελικοί καταναλωτές καθώς και μεγάλος αριθμός εμπορικών αντιπροσώπων του κλάδου τροφίμων και ποτών. 

Η φιλοσοφία της συμμετοχής της Περιφέρειας στο ενιαίο stand 30 τ.μ, βασίστηκε στην προώθηση της μελισσοκομικής φυσιογνωμίας του Βορείου Αιγαίου και στην καθιέρωσή του ως παραγωγική περιοχή μελισσοκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, με την ταυτόχρονη προβολή των brand names των συνεταιριστικών και επιχειρηματικών προϊόντων που εκτέθηκαν, ώστε να αποκτά νόημα η προώθηση και να εξοικειώνεται ο δυνητικός καταναλωτής με τις τυποποιητικές φίρμες. Το γενικό moto που χρησιμοποιήθηκε ήταν «… μέλι σαν …τα νησιά του Βορείου Αιγαίου!», ενώ το μήνυμα που επιχειρήθηκε να «περάσει» στο κοινό, ήταν ότι σε αντίθεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, όπου η μελισσοκομία χρησιμοποιεί ολοένα και πιο εντατικές μεθόδους (μεταφορές μελισσιών, κ.α.), οι μελισσοκόμοι των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, έχουν διατηρήσει τις  παραδοσιακές μεθόδους μελισσοκομίας, θυσιάζοντας σε κάποιες περιπτώσεις την ποσότητα, για χάρη της ποιότητας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα μέλια όλων των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που παράγονται από εκατοντάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους, να είναι ασύγκριτα στη γεύση και μοναδικά στο άρωμα. Επιπλέον, ο κάθε συνεταιρισμός – επιχείρηση, είχε τη δυνατότητα να τοποθετήσει ειδικό επιχειρησιακό ή προϊοντικό banner, με το slogan που επιθυμούσε να απευθύνει προς το ευρύ κοινό.  

Η παρουσία των μελισσοκομικών προϊόντων του Βορείου Αιγαίου στο festival αυτό, έδωσε τη δυνατότητα στους μεμονωμένους παραγωγούς – μέλη των Συνεταιρισμών, καθώς και στους ανεξάρτητους μικρούς επιχειρηματίες των νησιών, για πρώτη ίσως φορά να διερευνήσουν τις δυνατότητές τους για εξωστρέφεια και ανάπτυξη των πωλήσεών τους εκτός της γεωγραφικής τους ενότητας, γεγονός που υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, αποτελεί το ζητούμενο για όλες τις παραγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου. Επιπλέον είχαν την ευκαιρία, συμμετέχοντας στις παράλληλες εκδηλώσεις, γευσιγνωσίες και ημερίδες που διοργανώθηκαν, να μελετήσουν τον «ανταγωνισμό» και να ενημερωθούν γύρω από ποικίλα θέματα που αφορούν στην εξέλιξη της  μελισσοκομίας, όπως νομοθεσία στην τυποποίηση και εμπορία μελιού, εξαγωγικές προοπτικές, πιστοποιήσεις βιολογικού μελιού, συστήματα τροφοδοσίας μελισσιών, κίνδυνοι αλλοίωσης των ελληνικών πληθυσμών μελισσών, κ.α.   

Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη του κλάδου της μελισσοκομίας και συναφών προϊόντων στο Βόρειο Αιγαίο, σε γενικές γραμμές και εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, υπολείπεται σε οργάνωση της υπόλοιπης Ελλάδας, τα μέλια των νησιών που εκτέθηκαν (θυμαρίσια, ανθόμελα ποικίλης ανθοφορίας, πευκόμελα, αναματόμελα, κ.α.), καθώς και τα λοιπά εδέσματα – ροφήματα (όπως γλυκίσματα, που βασικό συστατικό παρασκευής τους είναι το μέλι ή το μοναδικό ρόφημα “καϊνάρ” που πίνεται με μέλι), κέρδισαν τις εντυπώσεις και απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές από το κοινό που τα δοκίμαζε και ζητούσε να τα προμηθευτεί.

Μετά την πρώτη αυτή συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο festival μελιού, που θεωρείται σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών μεταξύ των παραγωγών και των επιχειρήσεων διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων και εξοπλισμού, οι μελισσοκόμοι του Βορείου Αιγαίου ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά, εκτιμώντας ότι η παρουσία τους στο σημαντικό αυτό θεσμό πρέπει να είναι συνεχής, ώστε να στηρίζεται αδιαλείπτως το σκέλος της εμπορίας του ευπαθούς κλάδου της μελισσοκομίας, γεγονός που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

Μοιράσου το άρθρο!