Αγροτικά - Αλιεία

02/11/2012 - 18:46

Προοπτικές προώθησης του ελαιολάδου στα πλαίσια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

Προοπτικές προώθησης του ελαιολάδου στα πλαίσια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

Προοπτικές προώθησης του ελαιολάδου στα πλαίσια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

Προοπτικές προώθησης του ελαιολάδου στα πλαίσια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

yle="text-align: justify;">Με μεγάλη επιτυχία που αποτυπώνεται από το πλήθος των συμμετεχόντων συνέδρων και από την παρουσία επαγγελματιών της Λέσβου του αγροδιατροφικού τομέα γενικότερα και του ελαιολάδου ειδικότερα, ολοκληρώνεται στο Επιμελητήριο Λέσβου, το Συνέδριο: «Βελτιστοποίηση παραγωγής & προώθησης ελαιολάδου και ελαιουργικών προϊόντων», που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που θα γίνει τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

Το Συνέδριο χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θράσος Καλογρίδης, με τον κ. Γιακαλή να τονίζει στη σύντομη ομιλία του, ότι παρά το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της νησιωτικότητας, ούτε έχει εκπονήσει ειδικές πολιτικές για τα νησιά, «η οικονομική ανάπτυξη είναι η μόνη διέξοδός μας από την κρίση». Ο κ. Γιακαλής στάθηκε στο γεγονός πως τα νησιά μας έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του Αγροδιατροφικού Τομέα αλλά και του ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού και στο ότι οι προσπάθειες της Περιφέρειας εντείνονται στο να αξιοποιηθεί το γεωθερμικό δυναμικό των νησιών μας, τόσο στον τουρισμό όσο και για την παραγωγή ενέργειας, προσβλέποντας για τους τομείς αυτούς στην μεγαλύτερη δυνατή παροχή τεχνογνωσίας. Ο Περιφερειάρχης κατέληξε -σχολιάζοντας την εξαιρετική σημασία που έχει η πραγματοποίηση του σημερινού συνεδρίου- ότι πρόθεσή του είναι ανάλογα συνέδρια και εκδηλώσεις, να γίνουν και στα άλλα νησιά της Περιφέρειας, για άλλους τομείς και προϊόντα. 

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν ακόμη ο Βουλευτής Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτριος Βουνάτσος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Φλώρος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας  κ. Παναγιώτης Καπάρας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου κ. Σταύρος Δημηρούδης και ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Βαγγέλης Μυρσινιάς.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμη ο Σύμβουλος του Υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας και αρμόδιος σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Κριστόφ Σουμάχερ και η Εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας του Ιδρύματος «Hanns – Seidel» στην Αθήνα κ. Τζένη Καπέλλου.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λέσβου, καλωσόρισε τους συνέδρους της ημερίδας, την οποία χαρακτήρισε ως πιο σημαντική από παρόμοιες στα 32 χρόνια του δημοσίου βίου του, επειδή είναι βέβαιος ότι τούτη τη φορά θα προκύψουν πρακτικά θετικά αποτελέσματα υπέρ των συνδημοτών μας αγροτών – ελαιοπαραγωγών, επιχειρηματιών και τυποποιητών του περίφημου Λεσβιακού λαδιού, με εξαγωγές στη Γερμανία, καθώς η Γερμανική πλευρά των συνέδρων και συνδιοργανωτών της ημερίδας, με εκπρόσωπο τον κ. Κριστόφ Σουμάχερ, άμεσο συνεργάτη και εκπρόσωπο του κ. Φούχτελ, μόνιμα εγκατεστημένο στη Χώρα μας ενδιαφέρονται σοβαρά, μεθοδικά και αποτελεσματικά για τις εξαγωγές Λεσβιακού ελαιολάδου στη Γερμανία. Προσέφερε δε στον κ. Σουμάχερ συμβολικό αναμνηστικό δώρο, το πιστοποιητικό της UNESCO, η οποία ανακήρυξε ολόκληρο το νησί μας ως Γεωπάρκο, προστατευόμενο από την παγκόσμια αυτή οργάνωση στη συνεδρίαση της 20ης Σεπτεμβρίου 2012, στην πόλη Porto της Πορτογαλίας αναγνωρίζοντας τη Λέσβο ως εξαιρετικού κάλους περιοχή για λόγους πολιτισμού, περιβάλλοντος – δομημένου και μη – σύγχρονης ζωής και γαστρονομίας.

Ο κ. Βουνάτσος, ζήτησε επίσης να ενταχθεί ο Δήμος Λέσβου σ’ ένα ειδικό πρόγραμμα το οποίο χειρίζεται ο κ. Φούχτελ και ο κ. Σουμάχερ, ειδικότερης συνεργασίας με Γερμανικούς Δήμους σε θέματα τεχνογνωσίας, όπως π.χ. βιολογικούς καθαρισμούς, διαχείρισης απορριμμάτων, προστασίας του περιβάλλοντος, οργάνωσης των Δήμων, τουρισμού, παραγωγής ενέργειας από εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών κλπ.

Ανταπαντώντας ο κ. Σουμάχερ, ο οποίος μιλάει άπταιστα Ελληνικά, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Λέσβου για το τιμητικό – συμβολικό αυτό δώρο, το οποίο είπε θα το παραδώσει στον πολιτικό του προϊστάμενο, κ. Φούχτελ και υποσχέθηκε ότι θα ενταχθεί και ο Δήμος Λέσβου στο ειδικότερο αυτό πρόγραμμα συνεργασίας στους προαναφερόμενους και όποιους άλλους τομείς, στο οποίο έχουν ενταχθεί πάνω από 100 Δήμοι της Ελλάδας, μικροί και μεγάλοι.

Οι τρεις βασικές θεματικές που αναπτύχθηκαν στο συνέδριο ήταν «Απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής και της Γερμανικής Αγοράς», «Εμπορία και ευκαιρίες της αγοράς» και «Ελιά, Τουρισμός και εναλλακτικές προτάσεις», ενώ στο τέλος κάθε ενότητας έγινε διαλογική συζήτηση μεταξύ των εισηγητών και των συμμετεχόντων.

Με την ολοκλήρωση του συνεδρίου το απόγευμα, οι συμμετέχοντες είναι προγραμματισμένο να επισκεφτούν το Μουσείο Ελαιουργίας «Βρανά» στη Γέρα.

Ας σημειωθεί πως χθες το μεσημέρι, ο Περιφερειάρχης συζήτησε διεξοδικά με τον κ. Σουμάχερ σε συνάντησή τους, για τις προοπτικές συνεργασίας των δύο πλευρών για την προώθηση και άλλων προϊόντων αιχμής των νησιών του Βορείου Αιγαίου, στις αγορές της Γερμανίας και αλλού.

Μοιράσου το άρθρο!