Αγροτικά - Αλιεία

09/12/2011 - 12:15

600 τόνοι γάλα της Λέσβου «στον αέρα»

Γ

ράφει: Μανάβης Νίκος/ ΕΜΠΡΟΣ

Θα καθυστερήσει η λειτουργία τής «Λεσβιγάλ, που υπολογίζεται να ξεκινήσει στα μέσα Γενάρη

«Στον αέρα» βρίσκονται 600 τόνοι γάλακτος της Λέσβου, καθώς μια από τις μεγάλες τυροκομικές επιχειρήσεις του νησιού, η «Λεσβιγάλ», δεν έχει λάβει οριστική έγκριση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει καταθέσει. Η μελέτη έχει γίνει δεκτή από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αλλά δεν έχει δοθεί η τελική έγκριση στην επιχείρηση, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί το στάδιο της διαβούλευσης. Έτσι, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Γρηγόρης Ρόδος, εκτιμά πως δε θα μπορέσει να λειτουργήσει πριν τα μέσα του Ιανουαρίου. Στο ερώτημα αν μπορεί να λάβει προσωρινή άδεια λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην απορρόφηση της παραγωγής γάλακτος, που μετά τις 15 Δεκεμβρίου αυξάνεται αλματωδώς, ο ίδιος απάντησε ότι αυτό είναι ένα θέμα που μπορούν να το αντιμετωπίσουν μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεσή του είναι η επιχείρηση να λειτουργήσει μέσα στο πλαίσιο που προβλέπει η νομοθεσία και η άδεια λειτουργίας της.

Η «Λεσβιγάλ» έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται σε ημερήσια βάση πάνω από 30 τόνους γάλακτος, πράγμα που την καθιστά μια από τις μεγαλύτερες τυροπαραγωγικές μονάδες του νησιού. Η μη έγκαιρη έναρξη της λειτουργίας της, λοιπόν, δημιουργεί προβλήματα στη διάθεση της τοπικής παραγωγής της Λέσβου. Σημειωτέον ότι οι τυροκομικές επιχειρήσεις Φάνη Ρόδου και Σατζελιώτη ήδη έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν, ενώ η τυροκομική επιχείρηση Θυμέλη θα ξεκινήσει να λειτουργεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Μπέρδεμα αρμοδιοτήτων
Η «Λεσβιγάλ» ξεκίνησε την προσπάθεια να λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση πριν από ένα χρόνο, ωστόσο σειρά γραφειοκρατικών και διοικητικών προβλημάτων είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έγκρισή της. Ένα μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι επί οκτώ περίπου μήνες δεν είχε διευκρινιστεί αν η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα δινόταν από τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ή από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Επίσης, για 20 ημέρες η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου δεν είχε υπάλληλο στο Πρωτόκολλο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παραλάβει τα έγραφα που της αποστέλλονταν. Τελικά το ζήτημα λύθηκε, όπως είπε ο κ. Ρόδος, μετά από παρέμβαση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσου Γιακαλή. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η περιφερειακή αρχή έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την επίσπευση των διαδικασιών.

«Την πληρώνουν» οι κτηνοτρόφοι

Η μη έγκαιρη έναρξη της λειτουργίας της επιχείρησης δημιουργεί προβλήματα στον προγραμματισμό της. Όμως πολύ μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου, διότι όσοι συνεργάζονται με αυτήν επί ένα μήνα δε θα ξέρουν πού να δώσουν το γάλα τους. Επιπλέον, χάνουν τα έσοδα ενός μηνός απ’ τη γαλακτοπαραγωγική περίοδο, απ’ τους έξι με επτά που διαρκεί, και μάλιστα σε μια περίοδο που έχουν απόλυτη ανάγκη ακόμη και το τελευταίο ευρώ.
Επειδή βρισκόμαστε στην έναρξη της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου, η «Λεσβιγάλ» δεν καλύπτει πλήρως τη δυναμικότητά της. Δηλαδή αν ξεκινούσε να λειτουργεί αυτές τις μέρες, δε θα παραλάμβανε 30 τόνους σε ημερήσια βάση. Σίγουρα όμως θα παραλάμβανε 20 τόνους κατά μέσο όρο. Εν ολίγοις, συνολικά 600 τόνοι γάλακτος με μετριοπαθείς υπολογισμούς κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετοι.
Ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα είναι για τους κτηνοτρόφους και τους συνεταιρισμούς τους η ανωμαλία που δημιουργείται στις διαπραγματεύσεις της τιμής του γάλακτος, μια και αντικειμενικά τούς ασκείται πίεση λόγω της μη λειτουργίας τής «Λεσβιγάλ», έστω και προσωρινώς. Το πρόβλημα αυτό δε θα υφίστατο αν είχαν προχωρήσει οι συνεταιρισμοί σε εξαγωγή γάλακτος στην ηπειρωτική Ελλάδα, όμως οι προσπάθειες που καταβάλλει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, για να φύγει γάλα εκτός Λέσβου δεν έχουν τελεσφορήσει μέχρι τώρα. Μόλις δύο συνεταιρισμοί του νησιού έχουν δείξει ότι ενδιαφέρονται να δώσουν το γάλα τους στον όμιλο «Κολιός». Αν σε αυτούς δεν προστεθούν ακόμα δύο μεγάλοι, δε συγκεντρώνεται η απαραίτητη ποσότητα κι έτσι η όλη προσπάθεια θα αποβεί άκαρπη για ακόμη μια φορά.

Μοιράσου το άρθρο!