«Όχι» από το Φορέα Τουρισμού Μολύβου στο Δήμο με έδρα την Αγία Παρασκευή
Θέσεις και προτάσεις για τις προτεινόμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη» και τη νέα διαίρεση της Λέσβου.
Εν όψει του προτεινόμενου νέου αυτοδιοικητικού σχεδιασμού στο νησί, ο «Φορέας Τουρισμού Μολύβου» διά της Επιτροπής Παρέμβασης που την απαρτίζουν οι: Νίκος Μόλβαλης Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, Ραλλού Κράλλη – Κωνσταντέλλη Γραμματέας της Επιτροπής, Δημήτρης Βατής πρώην Δήμαρχος, Στέλιος Καραντώνης πρώην Δήμαρχος, Καραπαναγιώτης Χρήστος Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιοχής, Σούγιουλτζης Αχιλλέας τουριστικός πράκτορας, Τσανακτσής – Σταύρου Στυλιανός τέως πρόεδρος Δημ. Ενότητας Μήθυμνας (Μολύβου) – Πάππος Κων/νος τέως Δημοτικός Σύμβουλος Πέτρας, επεξεργάστηκε και καταθέτει την δική του άποψη για την διοικητική διαίρεση της Λέσβου. Την εισήγηση και την τοποθέτηση της Επιτροπής Τοπικής Παρέμβασης την στηρίζει ομόφωνα και το 11μελές Δ. Συμβούλιο του Φορέα Τουρισμού Μολύβου.
Η επαναθεμελίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Λέσβο δεν γίνεται, κατά τη γνώμη μας, μόνο με προτάσεις χωροταξικές. Χρειάζεται μια στρατηγική που να προβάλει τους εαυτούς μας στο μέλλον. Όλοι οι Λέσβιοι θα πρέπει να αποδεχτούμε με στοχασμό την ευθύνη μας ως δημοτών και ψηφοφόρων. Η αλλαγή του τόπου μας απαιτεί τη μέγιστη πνευματική και συναισθηματική προσπάθεια συνδυασμένες με την τεχνοκρατική και διοικητική γνώση. Ο κατακερματισμός των τεσσάρων Δήμων μας γυρίζει με δραματικό τρόπο σε μια ανάπτυξη ρηχή και ασθενική, όπως την έχουμε ζήσει στο παρελθόν, στην έλλειψη των τεχνικών και οικονομικών μέσων και στην κυνική αποδοχή των ρουσφετιών που αδιαφορούν για τις υποδομές, περιφρονούν το περιβάλλον και οδηγούν εκ νέου, με τραγικά αποτελέσματα στον τοπικισμό και την ψηφοθηρία.
Το τέταρτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου θα πρέπει να συνδέσει την τοπική του ανασυγκρότηση με την εθνική ανασυγκρότηση μέσα από ένα ρεαλιστικό και ορθολογικό πρόγραμμα αλλαγών. Για να βγει η Λέσβος από τη θέση του νησιού - παρία, να επανακτήσει την αξιοπρέπειά της και να διεκδικήσει ρόλο στη Χώρα και στην Ευρώπη δεν χρειάζεται επιστροφή στο παρελθόν, ούτε από μηχανής σωτήρες. Χρειάζεται νέους ανθρώπους με όραμα και τόλμη για το μέλλον.
Η νέα διαίρεση πέραν του καινοφανούς «Δήμου Ταξιαρχών» με έδρα την Αγία Παρασκευή, συρρικνώνει την δυναμική του Δήμου Μυτιλήνης στην στενή του περιφέρεια, υποβιβάζει τις προοπτικές ανάπτυξης της Καλλονής, της Άντισσας και της Ερεσού περιθωριοποιώντας αυτές τις περιοχές και συρράπτει προχείρως ό,τι απομένει στον Δήμο Ολύμπου!!!
Γίνεται εξόφθαλμα αντιληπτό ότι μέσα από μια τέτοια διαίρεση είναι μάλλον αδύνατο να οικοδομηθούν ουσιαστικές λειτουργικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές συμπράξεις και συγκλίσεις στο νησί.
Η Αγία Παρασκευή έχει ανέκαθεν ως φυσική αναφορά την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Καλλονής με την οποία την συνδέουν ιστορικοί, πολιτισμικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί δεσμοί και θα πρέπει να αποτελεί λειτουργικό κομμάτι του ευρύτερου Β. Δυτικού συνόλου.
Για μας, τον «Φορέα Τουρισμού Μολύβου», την κοινωνία του Μολύβου και της Πέτρας, η βίαιη περιφρόνηση των ιστορικών δεδομένων και ονομάτων - που ξεκινούν από την αρχαιότητα - με τις δύο ισχυρές πόλεις κράτη Μήθυμνα και Μυτιλήνη και διατρέχουν τους αιώνες φτάνοντας ως την σύγχρονη εποχή - μπορεί να μην αποτελούν «φετίχ» αλλά η εξαφάνιση αυτού του ονομαστικού ιστορικού πλούτου χάριν του καινοφανούς ονόματος των «Ταξιαρχών» δεν μπορεί να είναι αποδεκτή.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ
Μετά από σοβαρή επεξεργασία και ανάλυση της Επιτροπής Παρέμβασης του Φορέα Τουρισμού Μολύβου η πρόταση που καταθέτουμε για την αυτοδιοικητική διαίρεση και λειτουργία του νησιού μας είναι:
1. Η διάσπαση του ενιαίου Δήμου, σε ό,τι μας αφορά, πρέπει να περιλαμβάνει, ενιαίο, το κεντρικό και βορειοδυτικό κομμάτι του νησιού με έδρα την πόλη της Καλλονής.
2. Ο πολυμερής κατακερματισμός του νησιού σε 4-5 Δήμους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός. Αυτό απαιτεί η ορθολογική, σοβαρή στρατηγική ανάπτυξης του τόπου.
Αυτό υπηρετεί το οικονομικό συμμάζεμα του τόπου και της Χώρας μας.
Από μακρού χρόνου η πόλη της Καλλονής αναδείχθηκε στο δεύτερο μεγάλο αστικό κέντρο του νησιού.
Λειτουργική αναφορά όλων των κατοίκων του Β.Δ. τμήματος.
Αποτέλεσε με φυσικό τρόπο το χωνευτήρι πληθυσμών που μετακινήθηκαν προς αυτήν από την ευρύτερη περιφέρειά της, από το Σίγρι και την Άντισσα έως την Άγρα, τον Μεσότοπο, τα Παράκοιλα, την Πέτρα και τον Μόλυβο, Μανταμάδο και φυσικά και πρωτίστως την Αγία Παρασκευή. Αποτελεί την γεωγραφική αναφορά όλου του πλέγματος των πόλεων και των χωριών του κεντρικού και Β. Δ. Τμήματος.
• Είναι εκκλησιαστικό κέντρο, έδρα της ιστορικής Ι.Μητροπόλεως Μηθύμνης και των δύο ιστορικών μονών της ευρύτερης περιοχής, του Λειμώνος και της Μυρσινιωτίσσης.
• Είναι εκπαιδευτικό κέντρο με το μεγαλύτερο γενικό Λύκειο της περιοχής και το νεόδμητο και σύγχρονο Τεχνικό Λύκειο. Είναι έδρα του κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των υγροτόπων του κόλπου Καλλονής που εποπτεύεται από το Παν/μιο Αιγαίου και φιλοξενεί στα όριά της, εδώ και 20 χρόνια, το παράρτημα του Νορβηγικού Πα/μίου Άγκντερ με εξάμηνη λειτουργία. • Αποτελεί αθλητικό κέντρο της περιοχής με το πιο σύγχρονο ολυμπιακών προδιαγραφών στάδιο. Και είναι η γενέτειρα της ΑΕΛΚ.
• Αποτελεί το δεύτερο μεγάλο στρατιωτικό κέντρο του νησιού, μετά την Μυτιλήνη, με το μεγάλο στρατόπεδο του «Πετσοφά». Είναι έδρα Ειρηνοδικείου. • Είναι έδρα Αστυνομικής Διεύθυνσης. • Είναι έδρα του μεγαλύτερου κέντρου Υγείας του νησιού και η ιατρική της «αγορά» καλύπτει το σύνολο σχεδόν των ιατρικών ειδικοτήτων. • Αποτελεί κέντρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών με υποκαταστήματα όλων των μεγάλων τραπεζών.
• Αποτελεί την δεύτερη, μετά την Μυτιλήνη, αναπτυσσόμενη οικονομικά περιοχή, με πολύ σοβαρή εμπορική, βιοτεχνική, επιχειρηματική (κυρίως στον τομέα των τροφίμων) δραστηριότητα. Κινείται επίσης σημαντικά στον τομέα των υπηρεσιών, των ελεύθερων επαγγελμάτων και του τουρισμού με την Σκάλα Καλλονής. • Διαθέτει ένα νεόδμητο, σύγχρονο και επαρκέστατο σε χώρους δημοτικό μέγαρο
• Οι αποστάσεις όλων των χωριών του Β.Δ. τμήματος από την Καλλονή δεν υπερβαίνουν τα 20 λεπτά με μεγαλύτερη του Σιγρίου που κι αυτή δεν υπερβαίνει τα 35 λεπτά από την νέα παράκαμψη της Άγρας.
Ο Φορέας τουρισμού Μολύβου και όλοι όσοι υπογράφουν το υπόμνημα έχουμε πλήρη συναίσθηση της σοβαρότητας των στιγμών.
Η κοινωνία της Μήθυμνας (Μολύβου) μέσα από την ιστορική της διαδρομή αλλά και το σύγχρονο δυναμικό τουριστικό της παρόν μπορεί να αίρεται πάνω από τον εύκολο τοπικισμό και την μικροπολιτική, που τα πληρώνουμε πανάκριβα όλοι σ΄αυτόν τον τόπο και που οδήγησαν στην σημερινή κρίση την Χώρα μας. Στα σύγχρονα ερωτήματα πρέπει να δίνονται σύγχρονες απαντήσεις. «Για να έρθει το νέο είναι αναγκαία η πατροκτονία δογμάτων και αντιλήψεων του παρελθόντος».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τοπικής Παρέμβασης
και του Φορέα Τουρισμού Μολύβου
Μόλβαλης Νίκος