Skip to main content

Συνάντηση του δικτύου Επιμελητηρίων αδελφοποιημένων πόλεων Ελλάδος - Κύπρου

Συνάντηση του δικτύου Επιμελητηρίων αδελφοποιημένων πόλεων Ελλάδος - Κύπρου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του δικτύου Επιμελητηρίων αδελφοποιημένων πόλεων Ελλάδος & Πάφου Κύπρου στη Λαμία το πρωί του Σαββάτου 30 Νοεμβρίου 2013 στο Επιμελητήριο Φθιώτιδας, που είχε και την ευθύνη διοργάνωσης.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι κ.κ. Ζαμπυρίνης Κενδέας και Μυριάνθους Ηλίας από το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Πάφου Κύπρου, ο κ. Καλογρίδης Θρασύβουλος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, ο κ. Παπαδόπουλος Παναγιώτης, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και η κα Αγγελική Κωνσταντινίδη, αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Δ.Ε.Γ.Ε. & εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας. Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κος Αλ. Διαμαντάρας, ο Οικ. Επόπτης κος Αθ. Κυρίτσης, ο Γεν. Γραμματέας κος Ν. Ζιάκας, το μέλος του Δ.Σ. κα Λεμονιά Καραναστάση & η Διευθύντρια κα Δ. Δροσοπούλου.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κος Θ. Στάϊκος, όσο και ο Δήμαρχος Λαμίας κος Γ. Κοτρωνιάς οι οποίοι απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπεύθυνος από πλευράς Δήμου Λαμίας για το δίκτυο αδελφοποιημένων πόλεων κος Τάκης Παπαβασιλείου.

Τα θέματα της συνεδρίασης ήταν:

  1. Έγκριση πρακτικών προηγούμενης συνεδρίασης.
  2. Παρόν & μέλλον του Επιμελητηριακού θεσμού μετά την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής από 01/01/2015.
  3. Βιωσιμότητα Επιμελητηρίων & αναζήτηση εσόδων.
  4. Προγραμματισμός ενεργειών δικτύου για το έτος 2014.
  5. Τρέχοντα – διαδικαστικά ζητήματα.

Ο Πρόεδρος του Β.Ε.Θ κος Παπαδόπουλος τόνισε ότι χρειάζεται να επικεντρωθεί το δίκτυο ως προς την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, με την υποστήριξη και υλοποίηση δράσεων ως προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο κος Καλογρίδης έθεσε το ζήτημα της περαιτέρω ανάπτυξης και διεύρυνσης του δικτύου αναζητώντας συνέργειες και με άλλους φορείς, καθώς και την αξιοποίηση διασυνοριακών & διακρατικών προγραμμάτων.

Οι κοι Ζαμπυρίνης και Μυριάνθους αναφέρθηκαν στο πλαίσιο λειτουργίας του Επιμελητηρίου Πάφου, το οποίο λειτουργεί ως πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Αναφέρθηκαν στις δράσεις που αναπτύσσουν και για τη διαχείριση των εσόδων τα οποία έσοδα προκύπτουν από πιστοποιητικά εξαγωγών, θεματικά σεμινάρια που διοργανώνουν & αποστολές – εκθέσεις στο εξωτερικό. Ως προς το ζήτημα της υποχρεωτικότητας εγγραφής, η Κύπρος ακολουθεί το αγγλοσαξωνικό σύστημα χωρίς αναγκαστική εγγραφή επιχειρήσεων αλλά με συγκεκριμένες συνδρομές των μελών για τις υπηρεσίες που τους παρέχουν. Τέλος πρότειναν να ενταχθεί στο δίκτυο και το Επιμελητήριο Χανίων, το οποίο είναι αδελφοποιημένο με το Επιμελητήριο της Πάφου, κάτι με το οποίο συμφώνησαν οι παρευρισκόμενοι.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κος Αλ. Διαμαντάρας τόνισε ότι οι εισφορές των μελών χρειάζεται να συνεχίζεται να διατίθενται για ανταποδοτικές υπηρεσίες. Προτάθηκε επίσης η δημιουργία ενός Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης μεταξύ των μελών του δικτύου, πανελλήνιας εμβέλειας με σκοπό την αξιοποίηση διακρατικών προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ειδικά για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 – 2020. Τη διερεύνηση δημιουργίας του εν λόγω ΚΕΚ και το κατά πόσο είναι εφικτό να λειτουργήσει υπό την ομπρέλα του δικτύου, ανέλαβε ο συνεργάτης του ΕΒΕ Φθιώτιδας κος Γ. Ζάρδας.

Ο Οικονομικός επόπτης κος Κυρίτσης, πρότεινε στις επόμενες συναντήσεις να συμμετέχουν και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με σκοπό τη δημιουργία διαύλου επικοινωνίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ επιχειρήσεων και των ΑΕΙ/ΤΕΙ, κάτι το οποίο έγινε αποδεκτό.

Η συνάντηση ανανεώθηκε για την επόμενη συνεδρίαση στην Πάφο στην οποία θα έχει την προεδρία το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία