Ανακοινώσεις Φορέων

06/09/2020 - 08:07

Τι καταγγέλλει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου για τη διάδοση του κορονοϊού στο νησί μας

Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες της διάδοσης του κορονοϊού, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ολοένα αυξάνονται. Η κυβέρνηση αντί να προετοιμαστεί καταλλήλως το προηγούμενο διάστημα, θυσίασε όλα όσα είχε καταφέρει να πετύχει ο λαός με την πειθαρχία που επέδειξε, αλλά και τις δυσανάλογες θυσίες που επωμίστηκε για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου. Σαν αποτέλεσμα η υγεία του λαού υποτάχθηκε στις ανάγκες του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στις μεταφορές και στον τουρισμό.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι με την συναίνεση της κυβέρνησης της ΝΔ, που έχει βαριές ευθύνες, αρνούνται να εφαρμόσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, πανελλαδικά αλλά και στο νησί μας, ρισκάροντας την υγειά και την ζωή των εργαζόμενων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σούπερ μάρκετ «My Market» στη Μυτιλήνη, όπου επανειλημμένα το σωματείο μας είχε καταγγείλει δημοσίως την μη τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, όπως επίσης και τις συνθήκες εργασίας στην EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο).

Δεν διαπραγματευόμαστε την υγεία μας, δεν την παζαρεύουμε για τα κέρδη τους.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπάλληλων καλεί τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο και να καταγγείλουν την μη εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας. Να συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να οργανώσουμε τη δράση μας, τόσο ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, όσο και στην πολιτική της κυβέρνησης. Από κοινού να εντείνουμε τον αγώνα μας για την καθημερινή ζωή και την υγεία του λαού και να απαιτήσουμε:

·Δωρεάν Παροχή Μέσων Προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς, με επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας με αποκλειστική ευθύνη της  εργοδοσίας.

·Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην Εστίαση, στον Τουρισμό, στο Εμπόριο, αλλά και στους μεγάλους χώρους δουλειάς, καθώς και στο ΚΥΤ της Μόριας και στον Καρά Τεπέ και στην EASO, με επιβάρυνση της εργοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα και κάλυψη από το κράτος στο δημόσιο.

·Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, ώστε να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.

·Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων.

·Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, της Πρωτοβάθμιας Υγείας και του Βοστάνειου νοσοκομείου με πρόσληψης προσωπικού.

·Άμεση στελέχωση των Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.

 

-----

Για την Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου: 

 Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων σε δομές και υπηρεσίες στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό στηρίζει τους εργαζόμενους  του “EASO-European Asylum Support Office”, που δίκαια αντιδρούν για τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγονται οι συνεντεύξεις στην Παγανή Λέσβου.

Σε χώρους πλήρως ακατάλληλους λόγω του μεγέθους τους, δίχως αερισμό καθώς τα περισσότερα γραφεία δε διαθέτουν παράθυρο, στοιβάζονται καθημερινά, αιτούντες και εργαζόμενοι (χειριστές-διερμηνείς-προσωπικό ασφαλείας) ώστε να υλοποιείται ο ημερήσιος στόχος των  εξήντα (60) συνεντεύξεων.

Τον Ιούνιο, που η Υπηρεσία Ασύλου ξεκίνησε να δέχεται κοινό εκ νέου,  εκτιμώμενης της δυναμικής του χώρου, διεξάγονταν συνεντεύξεις μόνο σε δεκαέξι (16) με δεκαεπτά (17) γραφεία, το οποίο ισοδυναμούσε με περί τις σαράντα συνεντεύξεις ημερησίως. Σταδιακά ωστόσο, οι επιταγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για επιτάχυνση  των διαδικασιών, υπερκέρασαν το αγαθό της δημόσιας υγείας.

Στο σήμερα, στη δύσκολη κατάσταση που  έχει διαμορφωθεί  στο νησί μας με τα όλο και αυξανόμενα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και τον καταυλισμό της Μόριας να βρίσκεται σε προσωρινό αποκλεισμό, κατόπιν του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, πρόσθετα μέτρα δεν έχουν ληφθεί για την υγιεινή και ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των αιτούντων άσυλο και παρά τις εκκλήσεις του προσωπικού προς όλους τους αρμόδιους φορείς.  Ο ημερήσιος στόχος των συνεντεύξεων παραμένει στις 60, με ό’τι αυτό συνεπάγεται από τη διάταξη του χώρου. Ενώ, η αποφυγή συγχρωτισμού είναι απλώς αδύνατη. 

Εντείνουμε τον αγώνα μας για την ζωή και την Υγεία των εργαζομένων   στους χώρους δουλειάς  και απαιτούμε εδώ και τώρα :

·Να εξασφαλίσει η Υπηρεσία Ασύλου κατάλληλους χώρους εργασίας.

·Δωρεάν Παροχή Μέσων Προστασίας για όλους τους εργαζόμενους  στους τόπους δουλειάς, με επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

·Δωρεάν Παροχή Μέσων Προστασίας για όλους τους αιτούντες 

·Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους με επιβάρυνση της εργοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο με κάλυψη από το κράτος.

·Τακτική απολύμανση όλων των χώρων

·Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων.

·Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, του νοσοκομείου, της Πρωτοβάθμιας Υγείας.

  Καλούμε όλους τους εργαζόμενους  να έρθουν σε επαφή με  την Επιτροπή και το Σωματείο μας και για να συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να οργανώσουμε τη δράση μας , με βάση την προστασία της ζωής και της υγείας μας. Η κύρια « ατομική μας ευθύνη» είναι ο συλλογικός αγώνας για την επίλυση ενός προβλήματος που αφορά όλους τους εργαζομένους.

 

Μοιράσου το άρθρο!