Skip to main content
|

Βάστρια - πάλι από την αρχή

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Λουκάς Αποστολίδης

Γράφει ο Λουκάς Αποστολίδης -

 Δικηγόρος, εκπροσώπησε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τις κοινότητες στο ΣτΕ απέναντι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

 

Από τις αρχές του χρόνου κάηκαν πάνω από 1.300.000 στρέμματα. Το δασικό μας οικοσύστημα έγινε πιο φτωχό και οι κοινωνίες μας περισσότερο ανασφαλείς. Η ερημοποίηση των ορεινών όγκων πλησίον των «Ανθρώπων Αστεα» αφήνει ανοχύρωτες πόλεις και χωριά. Οι πλημμύρες είναι καταστροφικές σε ζωές, εισοδήματα, υποδομές.

Το ύψιστο αγαθό του κάθε πολίτη, η ασφάλειά του, βρίσκεται συνεχώς σε κίνδυνο. Αν τη γλιτώσει από τη φωτιά τον περιμένουν πλημμύρες ακόμα και στην Πανεπιστημίου στο κλεινόν άστυ. Από τη Ρόδο ξεκίνησε ο χορός, έφτασε στην Αττική, στην Εύβοια και αλλού και η mega φωτιά έφτασε στη Δαδιά. Και βέβαια η ανασφάλεια συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους πολίτες και στον σιδηρόδρομο.

 

Δομοκός, Λάρισα, Τέμπη θα συμβολίζουν την ανεπάρκεια και ανικανότητα του κράτους να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών. Βέβαια τα τρένα σήμερα και για αρκετούς μήνες δεν θα πάνε παραπάνω από το Λιανοκλάδι. Η καταστροφή της σιδηροδρομικής γραμμής στον Δομοκό φωτογραφίζει την ανεπάρκεια της πολιτείας. Ενώ τα γεγονότα αυτά σε πληγώνουν, όπου και να γυρίσεις το βλέμμα σου στην Ελλάδα οι κυβερνώντες ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Η Βάστρια, στην καρδιά του μοναδικού δάσους της Λέσβου, έρχεται εκ νέου στην επικαιρότητα και εκ νέου θα φτάσει στα δικαστήρια. Δεν φτάνουν δύο αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες ακυρώνουν την κατασκευή της δομής για έλλειψη περιβαλλοντικής μελέτης, αλλά και για άλλους λόγους ουσίας, διότι ο χώρος τοποθέτησης της δομής δεν έχει τα βασικά δίκτυα και τις υποδομές (νερού, αποβλήτων, ρεύματος, οδοποιίας) και δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου. Ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι «θα συνεχίσουμε την κατασκευή της δομής». Η νέα ΚΥΑ περιβαλλοντική μελέτη των αρμόδιων υπουργών που εξέδωσαν στις 25/07/2023 (υπ’ αριθμ. 364995/23), επιχιερείται πάλι από την αρχή.

Ισχυρίζεται ότι αφού εκδόθηκε νέα περιβαλλοντική μελέτη (κάθετα αντίθετη με τις ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, φορέων και των πολιτών) πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις του νόμου και συνεπώς «μπορούμε να ολοκληρώσουμε το έργο». Λογαριάζουνε χωρίς τον ξενοδόχο.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απαιτεί να πληρούνται και άλλες προϋποθέσεις που στην προκειμένη περίπτωση δεν υφίστανται. Είχα επισημάνει σε σχετικό δημοσίευμά ότι οι Αρχές της Λέσβου, στη διαδικασία διαβούλευσης της έκθεσης του.

υπουργείου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αποφάσισαν ομόφωνα ΟΧΙ στην εκτέλεση του έργου! Γιατί η Διοίκηση δεν τους ακούει; Οι πολίτες και με τη βούλα σε έγγραφα προειδοποιούν ότι με την κατασκευή της δομής κινδυνεύει άμεσα το δάσος από αφανισμό και τότε θα αναρωτιόμαστε ποιος φταίει; Περισσότερος σεβασμός στις αποφάσεις του ΣτΕ δεν βλάπτει.

Και αν πάλι δεν έχει ενημερωθεί δεόντως ο υπουργός, επισημαίνω ότι είναι χρήσιμο να γνωρίζει τι έχει κρίνει το Ακυρωτικό Δικαστήριο (ΣτΕ) σε πλήρη ολομέλεια με την απόφαση 1285/2022: «Δεν εξαιρούνται περιβαλλοντικής άδειας, δομές φιλοξενίας όταν δεν υπάρχουν στη χωροθέτηση της δομής υποδομές του βασικού δικτύου ύδρευσης, ηλεκτρισμού, αποβλήτων, οδοποιίας, χωματουργίας, χωματουργικές εργασίες και άλλα».

Στη Βάστρια, στη θέση χωροθέτησης της δομής, δεν υπάρχει ουδεμία υποδομή από τις αναφερόμενες στο παρθένο δάσος της Λέσβου, που γειτνιάζει άμεσα με περιοχή Natura και ως εκ τούτου δεν υπάρχει βάση νόμιμη για να κατασκευαστεί η δομή. Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς δικηγόρος για να κατανοήσει αυτά τα πραγματικά και νομικά στοιχεία.

Επίσης, πριν θρηνήσουμε το δάσος της Λέσβου καλό είναι να διαβάσουμε και να κατανοήσουμε την υπ’ αριθμόν 199/2022 απόφαση του ΣτΕ για τα συνοδά έργα της δομής: «...η επικείμενη εκτέλεση των έργων κατασκευής της οδού θα προκαλέσει σημαντική βλάβη, η οποία δεν μπορεί να αποκατασταθεί σε περίπτωση αποδοχής της ασκηθείσας αιτήσεως ακυρώσεως και συνίσταται, αφενός, στην εκχέρσωση 1.095 δένδρων τραχείας πεύκης –αδιαφόρως αν τα περισσότερα από αυτά είναι νεαρά άτομα πεύκης και αν θα γίνει αναδάσωση σε άλλη περιοχή της νήσου– και, αφετέρου, στη διατάραξη της πανίδας της ευρύτερης προστατευόμενης περιοχής, η οποία δεν αποσοβείται από την πρόβλεψη όρων περί εντοπισμού τυχόν θέσεων φωλεασμού ή διελεύσεων σημαντικών ειδών ορνιθοπανίδας στο γήπεδο των έργων ή, πολύ περισσότερο, περί ειδοποίησης της δασικής υπηρεσίας αν ανευρεθούν τραυματισμένα ή νεκρά ζώα ή πουλιά (πρβλ. ΕΑ 225/2015, 341/2018, 246/2021).

Εύλογο είναι ότι δικαίως και νομίμως η Περιφέρεια και οι ΟΤΑ θα προσφύγουν στο ΣτΕ για να ακυρώσουν τη νέα ΚΥΑ των αρμόδιων υπουργείων. Βάσιμα δε ισχυριζόμαστε ότι θα έχουμε θετική έκβαση, διότι η υπ’ αριθμ. 1285/2022 Ολ. ΣτΕ έχει λύσει το νομικό ζήτημα και δεν χωρεί δεύτερη ερμηνεία ή παρερμηνεία. Ως συνήγορος της Περιφέρειας και των ΟΤΑ με την κατάθεση αίτησης ακύρωσης θα ζητήσω η υπόθεση να παραπεμφθεί στην Ολ. του ΣτΕ για να τελειώσει αυτό το γαϊτανάκι. Το δάσος στη Βάστρια θα προστατευτεί.

---

αρχική δημοσίευση Εφημερίδα των Συντακτών

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία