Skip to main content
|

Είναι ο πόλεμος μαντάμ .....

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Στέλιος Κόβρας

Μία οφειλόμενη προοδευτική απάντηση σε κάποια κύρια Μαχαίρα

Με αφορμή την ανάρτηση του άρθρου κάποιας κυρίας Μαχαίρα, άρθρου συνωμοσιολογικού περιεχομένου περί σχεδίων Ισλαμοποίησης της Λέσβου και άλλων τέτοιων μισαλλόδοξων ιδεοληψιών θεώρησα ότι πρέπει να δοθεί μία απάντηση που να προέρχεται αμιγώς από την ίδια την κοινωνία. Ακριβώς επειδή δεν είμαι κομματικό στέλεχος ή κάποιο διάσημο πολιτικάντικο πρόσωπο λοιπόν και θεωρώντας ότι αποτελώ κομμάτι του κόσμου της Λέσβου και όχι μόνο, που στέκεται αλληλέγγυο στους πρόσφυγες μετανάστες, στους ανέργους και στους εξαθλιωμένους ευρύτερα, μπήκα στην διαδικασία γράψω αυτό το άρθρο ως απάντηση ενός των από τα κάτω.

Πρώτα πρέπει να εξηγήσουμε πολύ απλά στην κα Μαχαίρα γιατί η άποψη περί σχεδίου Ισλαμοποίησης είναι κοντόφθαλμη και άτοπη. Για να ευσταθεί η θεωρία που αναπαράγετε μαντάμ θα πρέπει οι άνθρωποι που ασπάζονται την θρησκεία του Ισλάμ, να παράγονται από κάποια μηχανήματα σε καλά κρυμμένα εργοστάσια της Τουρκίας! Θέλω να πω με αυτό ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν δημιουργούνται στην Τουρκία, περνάνε και από την Τουρκία κα Μαχαίρα!  Η πλειοψηφία τους είναι πρόσφυγες πολέμου από τις περιοχές της Μέσης Ανατολής. Αλήθεια δεν έχετε ακούσει ότι οι περιοχές αυτές βομβαρδίζονται από τους πάντες; Από την Αμερική και το ΝΑΤΟ μέχρι την Ρωσία, την Σαουδική Αραβία την Τουρκία. Δεν έχετε διαβάσει για τις βιαιοπραγίες του ακραία Σουνίτικου ισλαμικού ISIS, ή την βία του καθεστώτος του Άσαντ;

Είναι ο πόλεμος μαντάμ που κάνει τους ανθρώπους να μεταναστεύουν. Είναι οι βιαιότητες του πολέμου που κάνουν τις μάνες να παίρνουν τα παιδιά τους από το χέρι, και να τα βάζουν μέσα σε βάρκες έτοιμες να βουλιάξουν, πληρώνοντας περιουσίες ολόκληρες σε λαθρέμπορους, με ρίσκο να πνιγούν όλοι μαζί. Μήπως δεν έχουμε θρηνήσει εκατοντάδες πνιγμούς, παιδιών και ενηλίκων στο Αιγαίο μέχρι τώρα;

Μιλάτε επίσης για σχέδιο οικονομικής επιρροής. Αυτή κι αν είναι ιστορικά κοντόφθαλμη άποψη! Μα είναι δυνατόν να προσπερνάτε, ιστορία αιώνων του νησιού μόνο και μόνο για να σχηματίσετε μία άτοπη θεωρία; Αλήθεια δεν έχετε διαβάσει πουθενά, δεν σας έχει πει κανείς ότι από την εποχή της πόλης-κράτος στην αρχαία Ελλάδα, το νησί της Λέσβου ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένο μέσω εμπορικών σχέσεων με τα παράλια της Μικράς Ασίας, με την Σμύρνη και το Αϊβαλί ; Η ίδια η θέση της πρωτεύουσας της Λέσβου η Μυτιλήνη μαρτυράει του λόγου το αληθές! Μου ζητάτε να διαγράψω από την μνήμη ότι ο προπάππους μου λόγου χάρη πήγαινε στα παράλια της Μικράς Ασίας για να δουλέψει ; Η μήπως να παραγνωρίσω ότι τα Αϊδινιά σύκα που κάνανε ανά καιρούς την Ερεσό γνωστή εισήχθησαν μέσω του εμπορίου για καλλιέργεια από το Αϊδίνι της Τουρκίας;  Οι εμπορικές σχέσεις του νησιού με τα παράλια της Μικράς Ασίας υπήρχαν πολύ πριν την δημιουργία των Εθνών-κρατών της Τουρκίας και της Ελλάδας. Αυτή η ιστορική αλήθεια είναι που καθιστά  την θεωρία σας αβάσιμη.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι το μεγαλειώδες που συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Λέσβο είναι το εξής. Το νησί είναι από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας βάση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Παρ όλες τις δυσκολίες της καθημερινότητας, από τα χέρια των Λέσβιων πολιτών και άλλων αλληλέγγυων έχουν περάσει χιλιάδες πρόσφυγες πολέμου, μέσα από τις δομές αλληλεγγύης. Αυτό που συμβαίνει στην Λέσβο λοιπόν ενοχλεί γιατί αποδεικνύει ότι σε περιόδους βαθειάς κρίσης, εκεί όπου δεν υπάρχει κράτος, υπάρχει ο δρόμος της αλληλεγγύης μεταξύ των φτωχών. Οι έχοντες τρέμουν και μόνο στην ιδέα ότι οι δομές αυτοδιαχείρισης και αλληλεγγύης πάνω στο μεταναστευτικό, αργότερα μπορεί να επεκταθούν και σε άλλα κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτά της στέγης, της τροφής ή της παραγωγής, αποδεικνύοντας έτσι ότι μπορούμε οι από τα κάτω και χωρίς τον έλεγχο και την καθοδήγηση του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Εκεί λοιπόν είναι που επιστρατεύεται ο εθνικισμός και οι ιδεοληψίες περί σχεδίων και άλλων μυστικιστικών ιδεοληψιών, ακριβώς για να διχάσουν τον κόσμο που καταπιέζεται, σε Έλληνες και ξένους, σε ντόπιους και μη.

Εκεί είναι που θα ερχόμαστε και εμείς λοιπόν να διαφυλάξουμε τον σεβασμό στην διαφορετικότητα. Οι πολιτισμοί αναπτύσσονταν πάντα όταν έρχονταν σε αλληλεπίδραση με άλλους πολιτισμούς. Αντίθετα οι πολιτισμοί που στόχευαν στο να απομονωθούν, ήταν καταδικασμένοι να εξαφανιστούν.

Στέλιος Κόβρας

Κάτοικος Σκάλας Ερεσού Λέσβου

 

 

---------------------------

 

Στη φωτογραφία η γέφυρα που θα ενώνει Μήθυμνα με Τουρκία κατά την κρίση της κας Μαχαίρα....

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις