Skip to main content
|

Γιατί ένας Δήμος η Λέσβος!

Γιατί ένας Δήμος η Λέσβος!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

της Εσθήρ Ντεκάστρο *

Το ξήλωμα μιας σοβαρής μεταρρύθμισης πριν καν δοκιμαστεί και πριν δούμε την λειτουργία με άλλους δημάρχους ώστε να ξέρουμε αν τα προβλήματα οφείλονται στο μέγεθος ή στην διοίκηση ,είναι καθαρά ψηφοθηρική κίνηση και δεν είναι τυχαίο ότι συζητείται για την Λέσβο (Αθανασίου) και για την Κέρκυρα (Δένδιας).

Η διάσπαση του δήμου σε πολλούς  θα δημιουργήσει προβλήματα αντί να τα λύσει, θα είχε νόημα εάν είχαμε μια σταδιακή μετάβαση από πολλούς  σε  τέσσερεις και στην συνέχεια σε έναν, όχι τώρα που η ενοποίηση έχει ήδη συντελεστεί.

Ο ενιαίος δήμος έχει ορισμένα προφανή πλεονεκτήματα :

1.Μεγαλύτερη συγκέντρωση και καλύτερη διαχείριση των πόρων με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσει αποκεντρωμένα, πράγμα που προβλέπεται από τον υπάρχοντα νόμο, άσχετα αν δεν εφαρμόστηκε έως τώρα στον δήμο Μυτιλήνης και μπορεί να βελτιωθεί με αλλαγές στον εσωτερικό κανονισμό ή και τον οργανισμό του δήμου.

Το αποκεντρωμένο σύστημα εξασφαλίζει τόσο τα πλεονεκτήματα της κεντρικής λειτουργίας όπως είναι ο ενιαίος προϋπολογισμός, οικονομίες κλίμακας, η ικανότητα χάραξης ευρύτερης πολιτικής και η διασφάλιση της αλληλόδρασης και της συνέργειας των μικρών πληθυσμών, όσο και τα πλεονεκτήματα της αποκεντρωμένης όπως η ευελιξία στην αντιμετώπιση των ειδικών τοπικών προβλημάτων, η άμεση παρέμβαση για την συντήρηση των τοπικών δικτύων και η εύκολη πρόσβαση των τοπικών πληθυσμών στις υπηρεσίες.

2.Ενιαία, βελτιωμένη διοίκηση σε ολόκληρο το νησί και μεγαλύτερες συνέργειες ανάμεσα στα διαμερίσματα τα νησιού, άρα και περισσότερες δυνατότητες ελέγχου της διαφθοράς.

3. Ο ενιαίος δήμος έχει αυξημένες δυνατότητες παρέμβασης, είναι  ισχυρότερος στις όποιες διαπραγματεύσεις με την κεντρική εξουσία, με φορείς του εξωτερικού ,στην χάραξη εξωστρεφούς πολιτικής όσον αφορά τις εξαγωγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τις συγκοινωνίες.

Εσθήρ Ντεκάστρο 11-10-2013

ΔΗΜΑΡ ΛΕΣΒΟΥ


* Η Εσθήρ Ντεκάστρο γεννήθηκε στην Αθήνα και από το 2006 κατοικεί στη Λέσβο. Είναι σχεδιάστρια αρχιτεκτονικού σχεδίου, ιδρυτικό μέλος του σωματείου σχεδιαστών το 1974 και μέλος του διοικητικού του συμβουλίου έως το 1986. Είναι σύζυγος του Αντιπρύτανη Οικονομικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννη Κάλλα.  Ήταν υποψήφια του ψηφοδελτίου του Νομού Λέσβου της Δημοκρατικής Αριστεράς

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία