Άρθρα - Γνώμες

05/02/2021 - 11:35

Η ασάφεια της αόρατης δομής εγκυμονεί κινδύνους και δεσμεύει όλες τις περιοχές του Δήμου Μυτιλήνης

Γράφει ο Δημήτρης Μαλλιαρός *

Η αποδοχή και ψήφιση από τους 16 Δημοτικούς Συμβούλους της πρότασης που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή για τη νέα δομή, κρύβει κινδύνους. Με απλή ερμηνεία του κειμένου μπορεί οποιοσδήποτε να κατανοήσει το γιατί.

Στο κείμενο δεν γίνεται σαφής αναφορά στο που δέχεται η πλειοψηφία των 16 να γίνει η νέα δομή και αυτή την παράμετρο επικαλέστηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Δημοσθένης Χατζηγιάννης ο οποίος απάντησε στις διαμαρτυρίες των δημοτικών συμβούλων και κοινοταρχών, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει για ύπαρξη συμβολαίων και αρνήθηκε άλλωστε για τον ίδιο λόγο να δώσει δικαίωμα ψήφου στους Προέδρους των Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Θερμής ή έστω σε έναν από αυτούς.

Στη ζωντανή σύνδεση ακούσαμε τον κ. Μηταράκη και τον διευθυντή του γραφείου του, κ. Κωστάκο ο οποίος αναπλήρωσε για λίγο τον υπουργό, κατά τις τοποθετήσεις τους να πέφτουν σε αντιφάσεις, ο πρώτος είπε ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμα στη θέση της νέας δομής, ενώ ο δεύτερος είπε ότι θα είναι σίγουρα εντός ορίων της Δημοτικής Ενότητας Θερμής.

Όμως διαβάζοντας το κείμενο της πρότασης-αποδοχής το οποίο δεν αναφέρει ξεκάθαρα την τοποθεσία, τότε καταλαβαίνει κανείς αν το σκεφτεί λίγο ότι υπάρχει η πιθανότητα ναι μεν οι συντάκτες αυτού του κειμένου ίσως τεχνηέντως θέλησαν να αποκλείσουν τους Κοινοτάρχες από την ψηφοφορία ή όντως να μην υπάρχει οριστική απόφαση για τη θέση, αλλά έτσι δεσμεύουν τυπικά όλες τις μη κατοικημένες περιοχές εκτός αστικού ιστού όχι μόνο στη Θερμή αλλά σε όλο το Δήμο Μυτιλήνης. Αυτό μπορεί να είναι λάθος(γκάφα) ή να οφείλεται σε παράληψη του συντάκτη ή δεν ξέρω τι άλλο.

Με αυτή την ασάφεια που υπάρχει στο κείμενο της απόφασης, μπορεί εξίσου το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και η Κυβέρνηση να θεωρήσουν ότι οι 16 που ψήφισαν την πρόταση, δέχονται τη δημιουργία δομής σε μη κατοικημένη περιοχή εκτός αστικού ιστού σε οποιοδήποτε σημείο του Δήμου Μυτιλήνης που πληροί αυτά τα κριτήρια. Το οπουδήποτε σημαίνει οπουδήποτε. Ο Δήμος Μυτιλήνης περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Αγιάσου, Γέρας, Ευεργέτουλα, Θερμής, Πλωμαρίου και φυσικά της Μυτιλήνης. Άρα αν ο κ. Μηταράκης ο οποίος πανηγύριζε και θα μετέφερε στους Ευρωπαίους ότι πήρε το ΝΑΙ από το Δήμο Μυτιλήνης, μας ανακοινώσει στο μέλλον ότι το Υπουργείο αποφάσισε ότι η δομή θα γίνει στη Χ περιοχή, είτε αυτή λέγεται περιοχή εκτός αστικού ιστού της Αγιάσου, της Γέρας, του Ευεργέτουλα, του Πλωμαρίου ή της Θερμής τότε ποια θα είναι η αντίδραση; Οι 16 έχουν αποδεχτεί μια αόριστη πρόταση που δεσμεύει όλο το Δήμο και όχι μόνο τη Θερμή. Φυσικά αόριστη είναι και η παράμετρος της χωρητικότητας. Ποιον αριθμό χωρητικότητας θεωρούν οι 16 Δημοτικοί Σύμβουλοι “όχι υπερδομή” και ποιον το Υπουργείο;

Καλό είναι σε αποφάσεις έστω και γνωμοδοτικές, να μη παίζουμε με τις λέξεις διότι είναι επικίνδυνο, έστω κι αν είναι κοινό μυστικό το ότι έχουν αποφασίσει το σημείο και έχουν γίνει δημοσιεύσεις, έχουν υπογραφεί μνημόνια και προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί.

Η πρόταση εγκρίθηκε με 16 υπέρ, 15 κατά και μια άρνηση ψήφου από τον Κώστα Φραγκόπουλο. Εγώ όπως γνωρίζετε είμαι στους 15, δεν θα μπορούσα να ψηφίσω μια τέτοια απόφαση-πρόταση. Ελπίζω να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το προσφυγικό και να είναι καλές οι συνθήκες και για τους κατοίκους και για τους πρόσφυγες. Όχι στους εκβιασμούς και στα διχαστικά διλήμματα. Η Λέσβος έχει σηκώσει μεγάλο βάρος και χρειάζεται στήριξη. Χρόνος υπάρχει ακόμα.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής: Ψηφίζουμε τη δημιουργία ενός κλειστού ελεγχόμενου προσωρινού κέντρου για τις ανάγκες υποδοχής, ταυτοποίησης και εξέτασης ασύλου μακριά από αστικό ιστό και κατοικημένη περιοχή και το οποίο δεν θα έχει σε καμία περίπτωση το χαρακτήρα υπερδομής. Η λειτουργία αυτού του προσωρινού κλειστού ελεγχόμενου κέντρου υποχρεούται να πληροί τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για την προστασία των κατοίκων της περιοχής και των διαμενόντων αυτής επίσης πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, των γύρω αυτού περιοχών με προτεραιότητα κάθε κινδύνου πυρκαγιάς η λειτουργία του κέντρου θα σημάνει την ταυτόχρονη παύση της λειτουργίας κάθε άλλης δομής οι οποίες λειτουργούν μέχρι σήμερα στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης και ειδικότερα στην περιοχή ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ(Μαυροβούνι) και στο Δημοτικό χώρο του ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ καθώς και των λοιπών δομών περιλαμβανομένων και των κατοικιών. Η λειτουργία του κέντρου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναστείλει ή να περιορίσει τη συνεχή προσπάθεια φύλαξης των θαλασσίων συνόρων καθώς και τη συνεχή αποσυμφόρηση του νησιού μας από πρόσφυγες και μετανάστες σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης. Τέλος επιβάλλεται να συνεχιστεί ο αυστηρός έλεγχος της δραστηριότητας των Μ.Κ.Ο.

Οπότε, ας βγάλουν οι πολίτες τα συμπεράσματα τους.

* Δημήτρης Μαλλιαρός
Δημοτικός Σύμβουλος με την Παράταξη “Με Πυξίδα Τον Πολίτη”

Μοιράσου το άρθρο!